logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysoki MS w grach,a internet działa prawidłowo

graundenz 16 Lip 2016 22:51 8004 18
REKLAMA
  • #1 15812202
    graundenz
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam,mam problem z pingami w grach. Internet ogólnie chodzi dobrze, YouTube chodzi mi w jakości HD bez problemu, a jeśli chodzi o granie to jest masakra o każdej porze mam wysoki MS. Od 30 potrafi się zrobić 300,a wieczorami o graniu mogę zapomnieć,ponieważ wtedy to minimum ping to 100.Reinstalowałem system na nowo,antywirusy wyłączałem zapory to samo. Dodam , że na innej karcie sieciowej też próbowałem jest tak samo. Proszę o pomoc , za wszelkie pomysły z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 15812356
    kemotix
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Napisz jakiego masz dostawcę oraz parametry i rodzaj łącza (kablówka, radiówka?).

Plynne odtwarzanie filmów na YouTube nie ma żadnego związku z niskimi pingami.

Wstępnie, skoro format, inna karta sieciowa i wyłączenie antywirusów nie pomogło to pozostaje wziąć telefon w dłoń i zadzwonić do ISP.
  • #3 15812358
    christophern
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Problem może leżeć w sieci operatora, z której korzystasz. Jeśli ruch nie jest w żaden sposób priorytetyzowany , to takie są efekty. Wieczorami zapewne duża liczba użytkowników jest aktywna i Twoje pakiety z grą grzęzną w kolejce. Problem może też być z serwerem na którym próbujesz grać. Zobacz jakie masz czasy pingów do bramy swojego operatora w momencie gdy nie da się grać. Wysoki ping nie oznacza, że YT nie będzie płynnie odtwarzał HD, natomiast jak zdążyłeś zauważyć w grach jest to istotne.
  • REKLAMA
  • #5 15812817
    kemotix
    Poziom 18  
    No to sprawa jest praktycznie wyjaśniona. Rzadko kiedy radiówki zapewniają niskie i stabilne pingi.
  • #6 15812956
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5466
    graundenz napisał:
    Radiówkę posiadam 4MB

Chyba raczej 4 Mb - a to kolosalne różnica w tym co podajesz.
    I sprawa druga - jakie masz WYSYŁANIE do sieci operatora? - przy 4 Mb pobierania, wysyłanie będzie w porywach 512 kb (albo jeszcze mniej).
    Ping wielki, bo łącze zapychasz na maxa.
  • REKLAMA
  • #8 15813137
    KOCUREK1970
    I co ma niby z tej fotki wynikać? - to, że Twoja karta sieciowa ma ustawiony link na 100 Mb - tylko co to ma wspólnego z prędkością netu?.
    Nie pytałem o ustawienia karty sieciowej, tylko podanie parametrów internetu.
  • #10 15813206
    kemotix
    Poziom 18  
    Pokazuje ale bez jednostki czasu.
    Interesuje nas ile możesz wysłać megabitów na sekundę, a nie ile ich w sumie wysłałeś.

0,5Mb/s + radiówka - bez zmiany planu na szybszy (z większą przepustowością wysyłania) nie ma szans na lepsze pingi, a i taka zmiana raczej na nic się zda.

Oczywiście zadzwoń jutro i porozmawiaj z ISP.
  • #11 15813232
    KOCUREK1970
    Biorąc pod uwagę, że mówimy tu o 4 Mb DL - to test wskazuje, że wysył wynosi w tym przypadku 500 KILOBITÓW - daje nam to 62,5 KILOBAJTÓW realnego przesyłu - a w tle działają też inne usługi, które coś do netu wysyłają.

Do Autora
    Jeśli nie zwiększysz netu do prędkości co najmniej 10 Mb i więcej na pobieraniu, co da nam 1 Mb lub więcej na wysyłaniu - możesz zapomnieć o graniu w sieci.
    Co w sumie też może niewiele dać - net radiowy się średnio by nie powiedzieć wcale nie nadaje do grania przez internet (słabe łącza, wolne, dużo podłączonych do jednej bazy klientów itd...).
  • #12 15813343
    graundenz
    Poziom 15  
    Ale ja ten internet mam od 5 lat i pierwszy raz sie z takim czyms spotykam a zaczynalem od 512 kb/s a teraz mam prawie czterokrotny szybszy internet.I nagle się coś odwidziało i nie mogę w ogóle grać, a przypomnę pingi miałem od 20 pinga do 50 max.
  • Pomocny post
    #13 15813353
    KOCUREK1970
    Co nie znaczy, że po stronie operatora nic się nie zmieniło (nie dołożył klientów a transfer pozostawił jak jest).

Tylko zwiększyć prędkość neta - ale NIE na pobieraniu tylko wysyłaniu DO internetu.
  • REKLAMA
  • #15 15815304
    graundenz
    Poziom 15  
    Zadzwoniłem, kobieta która odebrała zdziwiła się, że strony normalnie mi się wczytują, a mam duże opóźnienia między serwerami. Powiedziała, że zgłosiła to technikom. Zobaczymy co zrobią... moim zdaniem nic.
  • #16 15815664
    KOCUREK1970
    @graundenz
    Dzwonisz, kobieta (Ty jej coś tłumaczysz - o ile ona ma pojęcie co to pingi i na co ma wpływ), ma coś przekazać technikom... - to i się nie dziw, że będzie jak napisałeś.

Reklamacja na piśmie, pomiary, testy i tam wszystko wskazać - na "piękną gębę" nikt palcem nie ruszy.
  • #18 15816100
    KOCUREK1970
    Strażnik na bramie też pracuje w danej firmie - czy to znaczy, że zna się na zarządzaniu produkcją i zapotrzebowaniu materiałowym?

Nie wiesz co powiedziała, komu i czy w ogóle to zrobiła - chcesz skuteczności w interwencji operatora - NIGDY niczego "na gębę", tylko papier.
    Zrobisz jak zechcesz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim pingiem (MS) w grach, mimo że internet działa prawidłowo w innych zastosowaniach, takich jak YouTube w jakości HD. Po reinstalacji systemu i wyłączeniu zapór oraz antywirusów, problem nadal występuje. Użytkownik korzysta z radiówki o prędkości 4 Mb/s, co może być przyczyną wysokich pingów, szczególnie w godzinach szczytu, gdy wielu użytkowników jest aktywnych. Użytkownicy sugerują kontakt z dostawcą internetu (ISP) oraz sprawdzenie parametrów łącza, w tym prędkości wysyłania, która przy 4 Mb/s pobierania może wynosić tylko 512 kb/s. Wskazują również, że radiówka rzadko zapewnia niskie i stabilne pingi, co może uniemożliwiać komfortowe granie online.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA