logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo - Lenovo g500 problem z uruchomieniem dedykowanej karty

vershock 17 Lip 2016 17:11 1524 6
REKLAMA
  • #1 15813454
    vershock
    Poziom 8  
    Witam, posiadam w swoim lenovo integre intela 4000 + radeona HD 8870m ( tak przynajmniej mi sie wydaje bo każdy sterownik pokazuje nazwe mojej karty jako Radeon HD 8600/8700m ) Mam zainstalowane wszystkie sterowniki za pomoca programu slim driver. Jak na zalaczonych screenach nie ma "?" w menadżerze urządzeń, lecz nie moge odpalić tej dedykowanej grafiki. System jaki posiadam to Win 7 SP1 w biosie ustawione na "switch" aby zmieniał karty graficzne. Zas ilanie i sterowniki poustawiane wszedzie na max wydajnosc wiec powinien używać Radeona. Szukałem pomocy po internetach lecz bezskutecznie, tak samo w CPU-Z wykrywa tylko integre brak RADEONA. Prosiłbym o pomoc dzięki.
    Lenovo - Lenovo g500 problem z uruchomieniem dedykowanej karty
  • REKLAMA
  • #2 15814432
    Pan.Jan
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Aby włączyć kartę kliknij prawym na jakąś grę i wybierz "uruchom z użyciem procesora graficznego" (czy jakoś tak). Będziesz miał tam wybór między kartą intela a Ati. Nie wiem czy da się to zrobić tak, żeby radon był aktywny cały czas.
  • REKLAMA
  • #3 15814449
    Stando01
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Nie da się na stałe aktywować Radeona. Jedyną opcją jest używanie wspomnianej przez @Pan.Jan opcji. Ewentualnie można tam spróbować ustawić domyślną kartę graficzną do obsługi 3D.
  • #4 15814451
    Pan.Jan
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    W laptopach apple (nie, nie jestem fanbojem appla ale miałem okazję używać) jest taka opcja. Tam można używać tylko dedykowanej cały czas ustawiając odpowiednio opcję oszczędzania energii. Od tak jeszcze dodam...
  • REKLAMA
  • #5 15814489
    vershock
    Poziom 8  
    " uruchom z użyciem procesora graficznego " nie mam takiego czegos, nie chce zeby dzialal tylko radeon, chce zeby sie odpalal w grach aplikacjach ktore pododaje w CCC
  • REKLAMA
  • #6 15814798
    Stando01
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    W Lenovo to jest tak, że wszystkie wyjścia (LVDS, HDMI, VGA) są podłączone przez HD4000.

Może warto spróbować reinstalację sterowników, jak i oprogramowania AMD.
  • #7 15814830
    vershock
    Poziom 8  
    Wlasnie zainstalowalem nowego win 7 i sterowniki se strony lenovo sa stare okolo 2014 rok i dalej jak ustawie jakas gre na wysoka wydajnosc sprawdzam programem od amd system monitor to pisze ze 0% radeon. No nic pewnie bede musial je spowrotem zaktualizowac przez slim driver bo na kilkuletnich sterownikach jechac to nie za fajnie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem dedykowanej karty graficznej Radeon HD 8870m w laptopie Lenovo G500, który posiada również zintegrowaną grafikę Intel HD 4000. Mimo zainstalowanych sterowników, system nie wykrywa dedykowanej karty, a użytkownik nie może jej aktywować w grach. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że w laptopach Lenovo wszystkie wyjścia są podłączone przez zintegrowaną grafikę, co może być przyczyną problemu. Proponują reinstalację sterowników AMD oraz ustawienie domyślnej karty graficznej do obsługi 3D. Użytkownik zauważa, że sterowniki z oficjalnej strony Lenovo są przestarzałe i planuje ich aktualizację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA