Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HBO, C+ Multiplex/UPC Katowice

qbek 25 Apr 2002 07:41 17571 41
    qbek
    Level 10  
    Czy ktokolwiek ma jakies informacje na temat sposobu kodowania/odkodowania tych kanalow?
    Na czym polega kodowanie, czy jest to tylko wpuszczanie dodatkowego sygnalu zaklocajacego?
    Na C+ Multiplex nie ma w ogole dzwieku.
    Obraz jakby zrywa synchronizacje...
    ARTI
    Level 13  
    W GWIZDKU HBO SIEDZA KWARCE CO KABLOWKA TO INNY WARTOSC TEGO KWARA ZALEZY OD CZESTOTLIWOSCI NA JAKIEJ JEST NADAWANE HBO CZYTALEM O TYM GDZIES W NECIE !!!
    Michal2002
    Level 23  
    Sa zmienione imp synchro H w UPC.
    Michal
    qbek
    Level 10  
    michal: cos bardziej konkretnego? (sposob w jaki sa zmienione)
    tvdarek
    Level 14  
    W TVK "Vectra" we Wrocławiu HBO jest kodowane przez dodannie dodatkowego sygnału w paśmie tego kanału. Dekoder to mała puszka zakładana na kabel, w której jest precyzyjny filtr pasmowy wycinający ten sygnał. W internecie widziałem opisy tego filtru, ale jakość odbioru jest fatalna. Oryginalny dekoder jest hermetycznie zamknięty, samo otworzenie go powoduje rozstrojenie obwodów rezonansowych i filtr jest bezużyteczny.
    qbek
    Level 10  
    Ok, ale jak koduja w UPC, bo wydaje mi sie, ze ciut inaczej. Na temat odfiltrowania zaklocen to wiem gdzie szukac, ale w UPC maja raczej cos innego.
    Ktos powinien wiedziec...
    big
    Level 11  
    Nie wiem czy wiecie, ale ostatnio w UPC zmieniaja kody raz na kwartal.
    qbek
    Level 10  
    o, i to juz jakis konkret, moze jeszcze ktos cos wie?
    tomek2000
    Level 24  
    Z tego co ja się orientuję, to w sygnale wizyjnym zamieniona jest polaryzacja treści (przy prawidłowej synchronizacji). Dodatkowo obniżony jest poziom czerni tak, że w TV są problemy z zsynchronizowaniem obrazu. Poziom ten jednak co chwila przesuwają, więc prosto się tego nie da obejść. Może ktoś wie coś więcej na ten temat? Może ktoś znalazł gdzieś schemat dekodera?
    qbek
    Level 10  
    dzieki, poczytam, zobacze, skonsultuje
    moze do czegos dojdziemy
    bede dawal znac
    i oczywiscie czekamy na kolejne komentarze
    i oczywiscie w celach edukacyjnych, poznawczych, ksztalcacych
    pozdrawiam
    krokodylowy
    Level 13  
    Nie wiem jak jest teraz z HBO -zakłócają "szpilką" czy "kodują" analogowo
    jednak z tego co widziałem na UPC w Szczecinie (bez sprawdzania oscylowskopem)
    wynika że rzeczywiście leci to chyba w negatywie z przekręconą synchronizacją.

Co do schematu z dekoder.doc mogę tylko stwierdzić że to straszny prymityw sprzed dekady albo dwóch. Cirka about ~12 lat temu bawiłem się w konstruowanie kieszonkowych dekoderów FilmNetu,Rtl i Teleclubu i mogę
    wam powiedzieć że nie tak się to robi.

W najprostszym przypadku zawsze potrzebny był kwarcowy generator synchronizacji poziomej i pionowj -na prymitywnym procku albo na kostce 4060+parę innych.
    A potem już cała afera sprowadzała się do bardzo prostej detekcji odpowiednich stanów sygnału video, synchronizowaniu generatora
    a potem już tylko przesuwanie poziomu, ewentualne kluczowanie fazy i finito.
    Kiedyś wychodziły z tego całkiem zgrabne
    dekoderki.

A swoją drogą myślałem że kodowanie analogowe to już zamierzchła historia:)
    -czy może jednak HBO podniosło poprzeczkę
    i modulouje swój sygnał sprytniej?

qbek
    Level 10  
    No widzialem z grubsza prawdziwy dekoder HBO i nie wygladal prymitywnie raczej...
    Chyba telkom-telmor to produkuje...
    Czekam na wiecej...
    krokodylowy
    Level 13  
    Ale to przecież nie był schemat produktu
    Telkomu, według mnie ten schemat to zwykła ściema -projekcik na poziomie ucznia technikum sprzed nastu lat:)).

Jak chcesz się dowiedzieć więcej to zwyczajnie wrzuć to (np. ze scarta) na oscyloskop, tam będzie wszystko widać. Jeśli zachowana jest struktura sygnału i tylko poprzesuwane synchro wszystko tam zobaczysz i będziesz wiedział co z tym sygnałem zrobić aby go odtworzyć ...o ile jest to prosty analog.

Nie mam dostępu do takiego sygnału ale
    jak to zrobisz i będziesz chciał drążyć dalej temat to wrzuć na forum jpegi ze szkicem tego co widzisz na oscyloskopie (strukture zwykłej linii obrazu 64uS i to się dzieje w okolicach sygnału synchro V)

krokodylowy
    Level 13  
    Zgadzam się z tobą z tym że ...

> jesli idzie o z synchronizowanie generatora V i H to problem polega na tym ze jak wczesniej pisałem na sygnał jest nałożona stała która się co chwile zmienia
    ... to żaden problem, zakładam że widziałeś to na oscyloskopie, wystarczy to dobrze przeanalizować. W każdym z systemów analogowych jest jakiś słaby punkt.

>jak ktoś posiada inny sposób niż ja wczesniej opisałem to proszę o podzielenie sie z nim ...

Business is business, nie powinieneś oczekiwać schematu-gotowca "do produkcji"
    bo w końcu możesz być przedstawicielem HBO :wink:
    (skoro spiony z Canal+ penetrują listy dyskusyjne to czemu nie HBO)

pozrdo

Kurtion
    Level 22  
    Napewno warto skoro jest kodowany w tym samym systemie C+ Multiplex i HBO, jeden dekoder na 4 najlepsze kanały, zastanawiam się tylko jak kodowany jest dźwiek na Canal + Multiplex, słyszalne jest tylko lekkie buczenie. Podejrzewam, że są już ludzie, którzy maja gotowy schemat i działające dekodery w tym systemie. Może wymyślimy coś wspulnie.
    Pozdrawiam
    Michal2002
    Level 23  
    Nie dziw sie ,ze nie ma dzwieku bo wiekszosc OTV bez synchro blokuje dzwiek (odtyka go tylko przy dobrych IMP - moze to sie objawiac brumem lub trzaskami). Jak bede cos mial to dam znac.Jakis czas temu w innej kablowce byla tylko odwrocona synchronizacja i reszta byla bez zmian. Pozdrawiam.
    Kurtion
    Level 22  
    To nie jest to, bo na HBO też są zaniki synchro a dźwięk zawsze jest jak włącze txt to zawsze, na C= nigdy
    Pozdrawiam
    Tomekawa
    Level 14  
    dlatego niema głosu bo jak pisałem wczesniej dekoder moze odboerac na 2 częstotliwościach naraz i tu jest tego przykład fonia i synchro gdzie inndziej a wizja gdzie inndziej
    Bob57
    Level 18  
    Do:Krokodylowy
    Witam!
    Bardzo chetnie sie podziele wiadomosciami i spostrzezeniami na temat takich dekoderow z PAJACAMI z HBO.
    Dlaczego?
    Daltego ze ogginalne dek nie dekoduja tego programu w nikamie, nie mozna ich wylaczyc (tzn pomimo palacej sie kropki na wyswietlaczu modulator z tego urzadzenia dalej pracuje)szkoda pradu.
    Takie deoderty z rok temu widzialem i dzialalo to calkiem przyzwoicie (lepiej niz orginaj bo przynajmniej w stereo).Pozniej wymyslili i sygnal przez pewien czas szedl w nwgatywie czyli? (odwrocony w fazie :smile: )
    Odnosnie filtrow RC to temat ten byl przerabiany za czasow Filmnetu i dzialac to dzialalo bez problemu tylko trzeba dobrac elemety RC do kanalu na ktorym jest on kodowany.Aha a Mltipleks faktycznie nie ma dzwieku a gdzie on jest tego jaszcze nie wiem moze gdzies w pasmie radiowym go dali? pieron wie (nie interesuje mnie to)ale napewno nie ma to zwiazku z brakiem synchro
    Kiedys sie bawilem i podsawilem generatorowi synchro z innego odbiornika iiiiiiii dalo mi to wiele do myslenia ale sam tego nie rozgryzlem.
    Pzdr.Bob
    Kurtion
    Level 22  
    Tomekawa ma rację dekoder po w.cz odbiera bez problemu Nicam, tylko poniskich jest mono. Bardzo bym chciał gdzieś znaleźć schemat by móc wypróbować jakiś prototyp lecz bardzo mało tego. Martwię się że UPC tym razem może wygrać :smile:
    Bob57
    Level 18  
    Witam!
    Panowie bez urazy!
    -jezeli komus sprawilem przkrosc tym postem to PRZEPRASZAM
    Wracajc do tematu to postaram sie dorwac taki dekoder i odrysowac schemat.
    Pzdr.Bob
    Bob57
    Level 18  
    Witam!
    Nie mowie o orginalnym dekoderze tylko o tym ktory dziala a UPC nie wie :smile:.
    Natomiast poskladanie nie powinno byc az tak trudne.
    Pzdr.Bob
    krokodylowy
    Level 13  
    >Przykro mi ze nie którzy mówią "pajace z HBO" ja tam pracowałem kilka

Do Tomkawa ... pracowałeś, wiesz jak to działa, jak jest zbudowane itd. ...a szukasz
    schematu i gotowego urządzenia?

Wygląda jednak na to że jesteś wtyczką z HBO lub C+, panu już dziękujemy. :wink:

Emilus20
    Level 18  
    Wiem pewnie ze to nie wielki zaszczyt i powod do chwalenie ale swojego czasu udalo mi sie zrobic dekoder dzwieku do C+ jestli uda mi sie do znalesc i schematu postaram sie je opublikowac.
    Bob57
    Level 18  
    Witam!
    Panowie!

proponuje wrzucic na luz!
    ja kogo obrazic mialem juz obrazilem :sad:.
    Nie mialem na mysli zadnego hobbyste lub czynnego zawodowo elektronika z forum wiec domyslacie sie o kogo mi chodzilo....
    ale to juz bylo.....
    Wiec kolego Krokodylowy jezeli nawet kolega Tomekawa zostal zdemaskowany w co szczerze watpie to nadal mysle o publikacji tegoz schematu.:smile:
    Pzdr.Bob
    krokodylowy
    Level 13  
    Spoko, spoko, przecież symbole :smile: mówią wszystko i chyba nikt sie nie obraża.
    Z drugiej strony to że ludzie z C+ penetrują internet i szukają szkodników wydaje się być zupełnie oczywiste.

PS.
    Kiedyś zapytałem was o to jak wyglądają oscylogramy (linii i ramki) na wyjściu
    demodulatora ze standardowego TV. Brak odpowiedzi więc nie ma o czym rozmawiać
    -oscylogram to podstawa na podstawie której można powiedzieć czy cokolwiek da się z tego "ekonomicznie" odtworzyć

qbek
    Level 10  
    No tak, to chyba ja mialem wlaczyc oscyloskop...
    Na wyjsciu demodulatora, tzn. do wyjscia wideo jak rozumiem?
    To ja to zrobie w najblizszym czasie (zastanawiam sie tylko jak to przeniesc z wyswietlacza oscyloskopu do jakiegos pliku).
    Poza tym nie bardzo wiem, jak ustawic oscyloskop, zeby bylo widac to co trzeba...
    krokodylowy
    Level 13  
    Nie wiem czy znasz się na sygnale TV i jak jesteś w tym zaawansoowany ale (dla laików:))ustawienie powinno być proste - choć jeśli nie będzie synchro w sygnale tv to będzie to wszystko pływać i trudno będzie o stabilny podgląd. Niewiele da się o tym powiedzieć ale iedyś crackersów interesowały zwykle
    -struktura właściwej linii obrazu 64-100us i 12us obszaru z tym co zostało z sync.h
    -struktura ~8linii z tym co zostało z sync V
    -struktuta ~25 linii po V z sygnałami zakłócającymi i identyfikacyjnymi
    -ogólna postać ramki 20mS -widzisz neg./poz/ składowe zakłócające(piła itp.)

Podejrzewam że jeśli fuckowcy z HBO kombinują coś nośną to, po klasycznym demodulatorze PCZ, wszystko będzie mocno zniekształcone więc i tak nic sensownego z takich obserwacji nie wywnioskujesz.
    qbek
    Level 10  
    temat nie umarl (tak mysle)
    Skoro i tak nie ma sensu ogladanie tego na oscyloskopie...
    A w ogole jestem w trakcie "zalatwiania" schematu ukladu, ktory podobno dziala i to calkiem dobrze.
    Narazie nic o tym nie pisalem, bo nie widzialem ani ukladu ani jego mozliwosci.
    W kazdym razie na pewno sie odezwe (dzien, dwa)...
    Tyle.