logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funbox 2.0 - jak podłączyć dekoder TV i PC przez jedną skrętkę kat 5e?

Coucz 21 Lip 2016 10:38 1644 2
  • #1 15821163
    Coucz
    Poziom 2  
    Witam,

Mój problem, mam nadzieję będzie prosty do rozwiązania jednak sam nie dałem rady.

Posiadam od niedawna Funboxa 2.0 z całym pakietem (TV, Net - 300 mB/s, telefon).
    Niestety, ale hurra optymistycznie doprowadziłem do tego, że od FunBoxa do pokoju poprowadziłem jedną skrętkę kat 5e, a na końcu mam do podłączenia i dekoder TV i komputer PC. Jak się zapewne domyślacie bawię się przepinaniem kabla w zależności od tego co potrzebuje. Nie ukrywam, że to rozwiązanie nie jest najprzyjemniejsze, więc próbowałem róznych rozwiązań takich jak:

1) Korzystając z dwóch "rozgałęziaczy" Puszczam 2x po 2 pary sygnał przez ten jeden kabel, ale owocuje to spadkiem prędkości łącza z 300 mB/s do ok 100 mB/s. Z tego co doczytałem to ponoć aby uzyskać max na skrętce trzeba wykorzystać wszystkie pary (nie jestem pewny, bo różne opinie spotkałem) aczkolwiek po sprawdzeniu faktycznie tak jest.

Dla dociekliwych jak informuje ze z FB wychodzą dwie skrętki które puszczam w rozgałęziacz, separuje po 2 pary od siebie (z jednej skrętki puszczam np biało-pomaranczowy w biało-niebieski itd itp) i z drugiej strony to prostuję.

2) Opcja WiFi do kompa odpada, ze względu na przepustowość.
    3) Próbowałem postawić TP-Link WR740N w trybie klienta i kablem podpiąć go do dekodera TV, ale chyba nie potrafię tego skonfigurować pomimo wgrania alternatywnego oprogramowania (tu potrzebowałbym pomocy)

Teraz chodzi mi takie rozwiązanie po głowie, ale nie wiem czy to pójdzie.
    Chcę postawić router 1GB (huba zwykłego 1 GB nie mogę nigdzie znaleźć), podpiąć do niego w WAN tą skrętkę od FB i w LAN wpiąć TV i Komputer. O ile komputer powinien normalnie pracować, to nie wiem czy dekoder nie potrzebuje określonej adresacji i czy na routerze mogę ustawić opcję HUB-a...

Generalnie potrzebuję pomocy :(
    Dziękuję :)
  • #2 15821375
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Coucz napisał:
    huba zwykłego 1 GB nie mogę nigdzie znaleźć
    Ale są switche. Po jednym swithu na każdym końcu połączone jednym kablem. Huby się skończyły na 10 Mb/s.
  • #3 15821949
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Jeżeli masz przewód sieciowy z LB w tym pomieszczeniu gdzie chcesz rozdzielić sieć to WR740 skonfiguruj jako AP - Link
REKLAMA