logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylator łazienkowy KW 125T - Jak podłączyć wentylator łazienkowy do wyłacznik

13adamko 23 Lip 2016 20:29 13407 5
REKLAMA
  • #1 15825879
    13adamko
    Poziom 2  
    Ocena: 12
    Z wyłącznika ściennego wychodzą 3 przewody zasilający,zerowy i ochronny , te same przewody chcę podłączyć do wentylatora ale na nim są oznaczenia L N T . jak podłączyłem zasilający do L, zerowy do N a ochronny do T to wentylator włącza się na 3 -5 sekund i się wyłącza, nie chcę robić dodatkowego połączenia z oświetleniem. Wentylator to Awenta KW125T czyli z Timerem. Proszę o radę bo zmarnowałem całą sobotę sprawdzając połączenia. Odłączyłem przewód ochronny od gniazda T ale efekt jet ten sam. Czy powinienem podłączyć przewód zasilający do gniazda T a L zostawiać puste, czy może zastosować jakiś mostek co z czym?
    Przeczytałem wcześniejsze wypowiedzi forumowiczów ale tam sa jakieś rozwiązania z oświetleniem. szczerze mówiąc Timer nie jest mi potrzebny do szczęścia więc może go jakoś ominąć?
  • REKLAMA
  • #2 15825893
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    Do N podłącz przewód zerowy a do L i T przewód fazowy, wentylator będzie pracował tylko gdy będzie podane na niego zasilanie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15825923
    13adamko
    Poziom 2  
    spinacz napisał:
    Do N podłącz przewód zerowy a do L i T przewód fazowy, wentylator będzie pracował tylko gdy będzie podane na niego zasilanie.

Rozumiem ale skoro mam jeden przewód fazowy z wyłącznika ściennego to czy powinienem zmostkować gniazdo L z T?
  • REKLAMA
  • #5 15825929
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    Tak, wykonaj mostek pomiędzy.
  • #6 15825976
    13adamko
    Poziom 2  
    spinacz napisał:

No to raz kozie śmierć idę spróbować z mostkiem.Jak to się mówi co nas nie zabije to nas wzmocni.dam znac czy się udało.

Dodano po 15 [minuty]:

13adamko napisał:
    spinacz napisał:

No to raz kozie śmierć idę spróbować z mostkiem.Jak to się mówi co nas nie zabije to nas wzmocni.dam znac czy się udało.

No i moge tylko powiedzieć wielkie dzięki. proste i skuteczne. Timer nie działa czyli tak jak chciałem. Wentylator reaguje tylko na włącznik ścienny czyli tak jak chciałem jeszcze raz serdeczne podziękowania za pomoc.
REKLAMA