logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozdzielacz hydrauliczny - powrót oleju z siłownika

pawelek_1992 24 Lip 2016 21:49 11280 14
REKLAMA
  • #1 15827736
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam,
    Kupiłem jakiś czas temu rozdzielacz od wózka daewoo. Jest on trzysekcyjny. Jedna sekcja obsługuje siłownik jednostronny, pozostałe dwie są do dwustronnych. I tu pojawia sie moje pytanie. Bo o ile przy wysuwaniu silownika nie ma problemu to przy powrocie nie ma przejścia oleju z silownika do powrotu rozdzielacza. Czy cos podpinam nie tak? Mógłby mi ktoś opisac ten rozdzielacz? Podać jakieś informacje jak go podłączyć? Dołączam zdjecia zdjęcia opisywanego elementu. Z góry dziękuję za pomoc. Rozdzielacz hydrauliczny - powrót oleju z siłownika
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15828160
    Nemonek
    Poziom 27  
    Ocena: 378
    A nie podpiąłeś odwrotnie przewodów zasilającego i powrotu?
    Powinno być podpięte tak
  • #3 15829516
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    Raczej jest dobrze podłączony. Nie wiem tylko po co jest to zaslepione złącze przy zaworze przelewowym. Powrót jest chyba zawsze przy zaworze przelewowym.
  • #4 15829558
    pisula
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Jedno wyjście z sekcji podłączasz do siłownika a drugie podpinasz na spływ do zbiornika oleju.
    Zerknij na slajdy Link
  • REKLAMA
  • #5 15829703
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    Ale czemu drugie wyjście sekcji mam podpiąć do zbiornika oleju? Chce sterować siłownikiem dwustronnym. Chyba że Cie źle zrozumialem kolego. Mozesz narysowac jakis schemat uzywajac zdjecia mojego rozdzielacza? Dzięki za prezentację.
  • #6 15829742
    pisula
    Poziom 16  
    To ja źle zrozumiałem,myślałem że chodzi Ci o siłownik jednostronny.Zamień miejscami węże i zobacz czy dalej jest problem z powrotem siłownika. Może masz wpięte jakieś dławiki w układ, rozwarstwiony przewód hydrauliczny?
    Spróbuj na innej sekcji rozdzielacza jak się zachowuje siłownik.
  • #7 15830228
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    Na wszystkich sekcjach to samo - nie ma przejścia oleju z siłownika do powrotu :-( nie za bardzo wiem od czego zacząć. Moze rozdzielacz jest po prostu do niczego.
  • REKLAMA
  • #8 15831145
    pisula
    Poziom 16  
    Uszkodzony siłownik, dławik w siłowniku, "bezpiecznik"?
    Jaki to siłownik?
  • #9 15831302
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    Siłownik na pewno dobry bo przy innym rozdzielaczu działa ok.
  • #10 15831323
    pisula
    Poziom 16  
    Masz podłączone zasilanie rozdzielacza pod wejście "p" a "t" do spływu?
  • REKLAMA
  • #11 15831324
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    Dodam jeszcze ze próbowałem podpiac jednostronny tak jak koledzy wyżej podpowiadali ale dalej nic. Silownik sie wysuwa i przy przestawieniu dźwigni w przeciwna pozycje olej z drugiego wyjscia jest podłączony do powrotu i to jest ok ale olej znajdujący sie w siłowniku nie uchodzi, a silownik zachowuje się jakby dźwignia była w pozycji neutralnej

Dodano po 4 [minuty]:

pisula napisał:
    Masz podłączone zasilanie rozdzielacza pod wejście "p" a "t" do spływu?
    w tym wlasnie problem ze nie mam tych wyjsc oznaczonuch i liczyłem na to ze ktoś podpowie. Z tego co mi wiadomo to zawory bezpieczenstwa zawsze sa chyba montowane przy powrocie. Dodatkowo w moim rozdziwlaczu obok zaworow bezpieczeństwa jast zaslepione wyjscie. Nie wiem do czego ono służy. Pod korkiem jest sprezyna i taki specjalny tloczek. Moze to do podłączenia kolejnego rozdzielacza szeregowo...
  • Pomocny post
    #12 15831360
    pisula
    Poziom 16  
    Podepnij zasilanie od strony zaworu przelewowego i sprawdź czy działa.Jakie ciśnienie panuje w układzie?
  • #13 15831388
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    Sprawdze jutro i dam znac :-). Obawiam się tylko czy to cos zmieni bo próbowałem jeszcze kiedyś podpinac sprezone powietrze. Ustawialem dzwignie w jednej pozycji i miedzy jednym wyjsciem na siłownik a wejsciem do rozdzielacza bylo przejście. Wtedy drugie wyjście z tej samej sekcji powinno byc teoretycznie polaczone z wyjściem z rozdzielacza a niestety tak nie było...
  • #14 15832498
    Nemonek
    Poziom 27  
    Ocena: 378
    pawelek_1992 napisał:
    Z tego co mi wiadomo to zawory bezpieczenstwa zawsze sa chyba montowane przy powrocie

A jaki sens jest montować zawór przelewowy na powrocie? Przecież on ma zabezpieczać zasilanie przed nadmiernym wzrostem ciśnienia i umożliwić zrzut cieczy roboczej do kanału powrotnego
  • #15 15835857
    pawelek_1992
    Poziom 9  
    Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Zmieniłem miejscami zasilanie i spływ oleju. Dodatkowo okazało się że zawieszal sie ten tłoczek pod korkiem obok zaworu bezpieczeństwa. Zmontowalem dzisiaj uklad z pompą wspomagania od vw i silownikiem dwustronnym. Wszystkie sekcje działają poprawnie. Dziękuję i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia rozdzielacza hydraulicznego od wózka Daewoo, który ma trzy sekcje, z czego jedna obsługuje siłownik jednostronny, a dwie siłowniki dwustronne. Problem dotyczył braku przejścia oleju z siłownika do powrotu rozdzielacza. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie poprawności podłączenia przewodów zasilających oraz ewentualnych uszkodzeń siłownika. Użytkownik potwierdził, że siłownik działa poprawnie z innym rozdzielaczem. Po wymianie miejscami zasilania i spływu oleju oraz usunięciu zacięcia tłoczka, problem został rozwiązany, a wszystkie sekcje rozdzielacza zaczęły działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA