logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r

Kamiiru76 31 Lip 2016 22:44 2409 10
REKLAMA
  • #1 15841822
    Kamiiru76
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, Jakiś czas temu nabyłem Forda Scorpio mk1 1989r 2.4 V6 Benzyna z niedziałającym radiem, po wyjęciu radia + wzmacniacza pod radiem(Wszystko fabryczne) okazało się, że ktoś już tam grzebał! Wszystkie przewody/wtyczki są luzem, nie wiem czy czegoś brakuje czy nie, wiem tylko tyle, że nic nie pasuje prócz wtyczki antenowej. Odziwo wszystkie końcówki wyglądają bardzo solidnie zrobione i z emblematami forda.
    Bardzo zależało by mi na tym by te radio jakoś podłączyć. Być może jest spalone(nie mam pojęcia). Posiadam reówniez inne radio z renówki z wtyczkami wszystkim(przewody wszystkie wycięte z kokpitu) także przy radiu jest jakies 20cm przewodów z wtyczkami.

Tu daję zdjęcia fabrycznego radia/wzmacniacza z Forda Scorpio + wtyczki które wyciągnąłem z kokpitu (nie wiem jaki jest model/firma tego radia, ponieważ nic na obudowie nie jest napisane, dlatego też wstawiłem ZDJĘCIA owego radia):

Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r
  • REKLAMA
  • #2 15842445
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 459
    W radiu 4 wsuwki (2 duże, dwie małe) to od krawędzi radia: masa, +, rem(pojawia się + po włączeniu radia), +. Nie pamiętam który plus stały, a który po stacyjce, ale do testu zepnij oba. Antena to wiadomo. Radio z wzmacniaczem trzeba połączyć szyną (te duże gniazda), której musisz poszukać. W wzmacniaczu masz 4 gniazda na głośniki.
  • REKLAMA
  • #3 15842501
    Kamiiru76
    Poziom 9  
    Dobrze zrozumiałem?

(4 wsuwki):
    pierwsza duża = masa
    druga duża = +
    pierwsza mała = rem
    druga mała = +
    -któryś z tych plusów jest po przekręceniu stacyjki, a któryś stały. Dlatego do testu mam podłączyć obydwa.

A kurcze jakie przewody mam tu podłączyć, z której końcówki ze zdjęć. Pewnie miernikiem trzeba jakoś sprawdzić który to +, masa, rem.

Resztę wszystko rozumiem, tylko prosił bym jeszcze o nazwę tego kurcze przewodu, którym mam połączyć radio ze wzmacniaczem(niestety nigdzie go nie ma.. więc kupie)
  • REKLAMA
  • #5 15843251
    Kamiiru76
    Poziom 9  
    No okej!
    Dobrze zrozumiałem?

(4 wsuwki):
    pierwsza duża = masa
    druga duża = +
    pierwsza mała = rem(NIE WIEM CO TO ZNACZY W SUMIE.....)
    druga mała = +
    (nie wiadomo który to plus stały a który ze stacyjki.

Porobiłem pomiary + wiedza internetu =
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Zasilanie:
    żółty - plus ze stacyjki (12,5V +-)
    brązowy - stały -
    czerwony - stały + (12V)
    szaro-żółty - plus z oświetlenia
    biało-czerwony - nie wiem.. być może jakieś wyjście zasilania na wzmacniacz.
    Podobno niby mają być x2 minusy.. nie wiem już sam.
    ta węższa wtyczka(link do zdjęcia: Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r )
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    kolory kabli :
    "Głośniki"
    LP biało-czarny+
    żółto-czarny-
    PP biało-brązowy+
    żółto-brązowy-
    LT biało-zielony+
    żółto-zielony-
    PT biało-czerwony+
    żółto-czerwony-
    Druga trochę szersza wtyczka(link do zdjęcia: Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r )
    Dodatkowo Radio ze wzmacniaczem powinny być połączone Kablem sygnałowym DIN 8-pinowy.

No dobra:
    1. Znalazłem na strychu jakiś kabel din 8-pinowy - połączyłem radio ze wzmacniaczem
    2. (4 wsuwki): pierwsza duża = masa <= podłączyłem kabel koloru brązowego
    3. (4 wsuwki): druga duża = + <= Podłączyłem kabel koloru czerwonego
    4. (4 wsuwki): pierwsza mała = rem <= nie wiem co tu mam podłączyć
    5. (4 wsuwki): druga mała = + ze stacyjki <= podłączyłem kabel koloru żółtego
    6. Te głośniki nie wiem jak podłączyć.. zapewne do tych wsuwek(kolor czerwony):
    7. I co dalej? To wszystko?

Podłączyłem to co napisałem wyżej i radio wgl. nie reaguje, wychodzi na to, że radio jest spalone? Coś źle po podłączałem? Wina tego, że nie podłączyłem wszystkiego?

Posiadam również takie radio już z wtyczkami, przewodami... Może to będzie łatwiej podłączyć.. pomijając już ten wzmacniacz bo raczej do tego radia ciężko będzie go podłączyć... Nie chodzi mi o to żeby te radio waliło tak głośno, że będą mnie słyszeć 40km dalej... po prostu chce żeby w aucie coś grało ;/

Tu daje zdjęcia tego drugiego radia z renówki z podłączonymi wtyczkami, przewodami + schemat jest na radiu którego i tak nie rozumiem.
    Bardzo bym prosił o pomoc w podłączeniu chociaż tego radia z renówki
    I tak planowałem w sumie kupić nowe bo te fabryczne jest jednak na kasety i uwierało by mnie.

zdjęcia:
    Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r Jak podłączyć fabryczne Radio Forda Scorpio z 1989r
  • REKLAMA
  • #6 15843299
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5102
    Przecież na korpusie radia Renault masz opis to w czym problem?
    Poza tym to radio wymaga chyba wyświetlacza, nie?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 15843385
    Kamiiru76
    Poziom 9  
    Nie wymaga wyświetlacza
    zdj przodu:
    No właśnie kurcze nie rozumiem tego opisu;/
    Nie wiem jak gdzie po podłączać ehh
    całe te zasilanie(plus stały, plus ze stacyjki, minus stały i ...)
    no i te głośniki pod którą wtyczkę też nie mam pojęcia
  • #8 15843393
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5102
    Kamiiru76 napisał:
    Nie wymaga wyświetlacza

To pod co chcesz go podłączyć, żeby wklepać kod, pod telewizor???
    Bez wyświetlacza nie uruchomisz go.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #9 15843497
    Kamiiru76
    Poziom 9  
    Kurcze, to te radio potrzebuje wyświetlacza, o kurde.. To słabo.. no nic. Dziekować.
    A przepraszam, pytanko jeszcze...
    Mógł byś mui polecić jakieś radio do tego Forda Scorpio mk1 2.4 V6??
    Cos taniego tak żeby wiesz szło łatwo podłączyć a żeby grało
  • #10 15844100
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1699
    milejow napisał:
    Poza tym to radio wymaga chyba wyświetlacza, nie?

I jeszcze cana żeby zadziałało.
  • #11 15844310
    Kamiiru76
    Poziom 9  
    Z fabrycznym radiem byłem u znajomego na warsztacie - rzekł, że radio jest spalone + ktoś je rozkręcał.. wyświetlacz jest oderwany od taśmy i jeszcze jakieś drobnostki.
    Te moje radio z renówki - no cóż.. skoro potrzebuje wyświetlacza to niech leży w garażu dalej.

Nie chce zaśmiecać i tworzyć nowego tematu a mam pytanie, mianowicie...
    Dało by radę podłączyć do mojego Forda Scorpio mk1 1989r takie radio?
    radio-samochodowe-fm-mp3-usb-sd-mmc-aux-pilot-pole
    Moderowany przez ANUBIS:

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

Tanie a można podłączyć kabel czy to z tel czy pendrive
    (ten pilot w zestawie.. niekoniecznie.. jak nie będzie działał to nic sie nie stanie, chodzi tylko o to by w aucie coś grało, a jak jest możliwość podłączenia tel/pendrive - fajnie by było)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył fabryczne radio do Forda Scorpio z 1989 roku, które nie działało z powodu nieprawidłowego podłączenia przewodów. W dyskusji omówiono sposób podłączenia radia, wskazując na cztery wsuwki: masa, dwa plusy (jeden stały, drugi po stacyjce) oraz przewód REM. Użytkownik zidentyfikował kolory przewodów zasilających oraz głośnikowych, ale miał trudności z ich podłączeniem. Okazało się, że radio jest uszkodzone, a użytkownik rozważał zakup nowego radia, które byłoby łatwe do podłączenia i obsługi. Wskazano również, że radio z Renault wymaga wyświetlacza, co ogranicza jego użyteczność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA