logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ESP8266 - Rolety zewnętrzne sterowane siecią WiFi

dawciomental 31 Lip 2016 23:07 5457 9
REKLAMA
  • #1 15841875
    dawciomental
    Poziom 9  
    Witajcie!
    Męczące czekanie przy przyciskanym przełączniku zamykającym lub otwierającym roletę skłoniło mnie do podjęcia się zabiegu usprawnienia tej czynności. Chciałem połączyć moje rolety zewnętrzne za pomocą modułu Wifi ESP-8266 tak, by można było nimi sterować z poziomu sieci (np. smartfona). Kwestię zaprogramowania modułu pozostawiam sobie, ale jako początkujący "elektromaniak" spotykam się z problemem połączenia tego tak, by działało. Największym problemem jest zasilenie modułu (o poborze i logice 3,3V) z użyciem standardowego prądu gniazdkowego. Jestem zielony jeśli chodzi o transformatory, diody prostownicze itd, więc bardzo proszę o pomoc w skonstruowaniu odpowiedniego obwodu łączącego kable w puszcze z ESP. Dodam tylko, że przełącznik ma zostać na swoim miejscu i również działać normalnie. W puszcze są 3 kable: faza góra, faza dół i masa.
    Z góry dziękuję :D
  • REKLAMA
  • #2 15846030
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 15846499
    dawciomental
    Poziom 9  
    Właśnie odnalazłem swój błąd.
    Zajrzałem uważniej do puszki i okazało się, że sytuacja wygląda zupełnie inaczej.
    Przełącznik ma 1 fazę i dwa N (odpowiednio góra i dół) a głębiej mam jeszcze jeden wolny przewód neutralny i nawet uziemienia. Stąd wynika, że do wolnego N i L z przełącznika mogę podłączyć zasilacz bez konsekwencji ruchu rolety. Jeśli źle myślę, to proszę poprawcie.
    Myślę, że zorganizuję sobie zasilacze 5v i zwyczajnie zastosuję stabilizator / przetwornicę na 3v3.
  • #4 15854589
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 15854633
    dawciomental
    Poziom 9  
    Jak już mówiłem jestem dość zielony w tych sprawach, stąd moje pytanie: Co, jeśli nie stabilizator? Jakie mam inne opcje? Dodam jeszcze, że najprawdopodobniej kupię przekaźniki 5V, także tego 5V jeszcze będę potrzebował.
  • REKLAMA
  • #6 15854635
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1056
    dawciomental napisał:
    Jestem zielony jeśli chodzi o transformatory, diody prostownicze itd

Tego nie wiesz a bierzesz się za sterowanie za pomocą modułu WiFi. Pomyśl od razu jak wysterujesz tymi 3V silniki rolet.
  • REKLAMA
  • #7 15854697
    dawciomental
    Poziom 9  
    Myślałem, żeby 3,3V dać jako bramkę w tranzystorze, który otwietałby 5V do przekaźnika, który znowu otwietałby 230V.
  • #8 16062375
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 947
    Czemu uparłeś się na coś co przy (bez obrazy) Twojej wiedzy i umiejętnościach jest raczej skazane na porażkę? Czy nie lepiej skorzystać z gotowych rozwiązań?
    https://botland.com.pl/inteligentne-sterownik...ik-rolet-230v-wifi-aplikacja-android-ios.html
    http://sensosystem.pl/1_2_0_22_Roleta-WiFi-sterownik-do-rolet-aplikacja-na-Android.html
    itp...
  • #9 16062399
    dawciomental
    Poziom 9  
    Rzeczywiście, rzuciłem się na głęboką wodę - moja wybujała ambicja. Potraktowałem ten pomysł jako całkiem niezły sposób nauki elektroniki, programowania itd. Im bardziej się w niego zagłębiam, tym bardziej widzę, że na razie nie podołam...
    Nie chciałem kupować gotowego rozwiązania bo: a) jak wyżej, b) nie mam takiego budżetu.
  • Pomocny post
    #10 16062402
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 947
    Nie ma problemu.. Gdybyś się jednak zdecydował to możesz liczyć na pomoc w podłączeniu i konfiguracji.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zdalne sterowanie roletami zewnętrznymi za pomocą modułu WiFi ESP-8266. Napotyka trudności w zasileniu modułu 3,3V z gniazdka, ale po analizie okablowania stwierdza, że może podłączyć zasilacz do wolnego przewodu neutralnego. Rozważa użycie stabilizatora napięcia oraz przekaźników 5V do sterowania roletami. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby rozważył gotowe rozwiązania, ze względu na jego ograniczone doświadczenie w elektronice. Użytkownik przyznaje, że jego ambicje mogą być zbyt duże, ale traktuje projekt jako sposób na naukę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA