W mieście, w którym mieszkam, mamy sklepy "Re-Use" obok standardowych centrów recyklingu (czyli wysypisk śmieci). Te centra ponownego wykorzystania są wypełnione darowiznami i znaleziskami, które w przeciwnym razie trafiłyby do ogólnych odpadów lub zostały poddane recyklingowi. Oczywiście na sprzedaż są rzeczy, które prawdopodobnie powinny trafić do kosza, ale wiele z nich jest całkiem przyzwoitych.
To centrum Re-Use ma w szczególności 6 szuflad z żarówkami.
a przy cenie 1 funta za 4 żarówki, czyli 0,25 funta za sztukę, można znaleźć kilka interesujących inteligentnych żarówek wśród nudnej mieszanki fluorescencyjnej lub żarowej w okazyjnej cenie
Znalazłem swoje 4. Nie wydaje się, żeby było więcej wartych posiadania.
1 Ikea Tradfri E27 LED2003G1
1 Ener-J Smart WiFi A60 SHA5262 9w
1 nieoznakowany E27/A60 z kopułką PIR
1 niemarkowy 10w RGBWW BLE+2.4G
Zacząłem od generycznego RGBWW BLE+2.4G
Jest to urządzenie Zengge, którego sercem jest MCU YiChip YC1166 na module oznaczonym
YC1166 Yichip Microelectronics (Hangzhou) Co., Ltd.
Radio:
Bluetooth 5.0 BR/EDR/BLE
Opisany również jako obsługujący własne pasmo 2,4 GHz
2.pasmo ISM 4 GHz, jednostronne RFIO
Reklamowane szybkości transmisji danych: 250 kb/s, 1 Mb/s, 2 Mb/s, 3 Mb/s
Podawana czułość BLE około -95 dBm
Moc TX podawana do +9 dBm
Procesor / architektura:
Dwurdzeniowa architektura cyfrowa
Rdzeń aplikacji: ARM Cortex-M0, do 48 MHz
Rdzeń zarządzający łączami: 32-bitowy rdzeń niestandardowy/RISC
Pamięć M0 wymieniona jako 16 KB pamięci RAM danych + 16 KB pamięci podręcznej / pamięci RAM kodu
Pamięć rdzenia łącza wymieniona jako 80 KB ROM, 64 Kbit OTP, 8 KB pamięci RAM na poprawki i 8 KB pamięci RAM na dane
Pamięć flash / pamięć masowa:
Wewnętrzna pamięć flash 4 Mbit/512 KB podłączona przez QSPI
Na płycie LED znajduje się SM2135EH - 5-kanałowy inteligentny sterownik LED o stałym prądzie ściemniania dla diod LED o niskiej mocy. Pady DAT/CLK z tyłu głównej płytki PCB żarówki niestety idą do SM2135H i nie wydają się być używane do programowania YC1166, który wydaje się używać jakiegoś własnego protokołu jednoprzewodowego. MCU bluetooth Yichip są programowane przez dedykowany pin ICE/IO31.
Nie znalazłem zbyt wiele o tym pinie ICE poza tym, że programator Yichip pojawił się na Ali Express przed https://www.digitalworldz.co.uk/threads/yichip-programming.477322/post-2786057
Ku mojemu zdziwieniu IO31 miał debug log out przy 921600 baud:
ciekawe, że "PPlus_SUCCESS" widać w kodzie PHY .
Jeśli chodzi o działanie żarówki, tryb parowania wydaje się być osiągalny przy szybkim włączaniu-wyłączaniu-wyłączaniu, ale nawet wtedy było to dość chybione.
Tylko aplikacja o nazwie "Zengge" ze wszystkich aplikacji stworzonych przez Zengge zdawała się ją odbierać. Po kilku włączeniach i wyłączeniach przestawała odpowiadać.
nRF Connect
inne oznaczenia:
ZJ-PWH-RGBWW-L2 V1.1
CH-323L-009A
ZJ-LB-BWPWH-RGBWW-L1
W następnej kolejności zajmę się pozostałymi i opublikuję dalsze aktualizacje, gdy tylko będę mógł
To centrum Re-Use ma w szczególności 6 szuflad z żarówkami.
a przy cenie 1 funta za 4 żarówki, czyli 0,25 funta za sztukę, można znaleźć kilka interesujących inteligentnych żarówek wśród nudnej mieszanki fluorescencyjnej lub żarowej w okazyjnej cenie
Znalazłem swoje 4. Nie wydaje się, żeby było więcej wartych posiadania.
1 Ikea Tradfri E27 LED2003G1
1 Ener-J Smart WiFi A60 SHA5262 9w
1 nieoznakowany E27/A60 z kopułką PIR
1 niemarkowy 10w RGBWW BLE+2.4G
Zacząłem od generycznego RGBWW BLE+2.4G
Jest to urządzenie Zengge, którego sercem jest MCU YiChip YC1166 na module oznaczonym
BY4-M5 V1.1.
YC1166 Yichip Microelectronics (Hangzhou) Co., Ltd.
Radio:
Bluetooth 5.0 BR/EDR/BLE
Opisany również jako obsługujący własne pasmo 2,4 GHz
2.pasmo ISM 4 GHz, jednostronne RFIO
Reklamowane szybkości transmisji danych: 250 kb/s, 1 Mb/s, 2 Mb/s, 3 Mb/s
Podawana czułość BLE około -95 dBm
Moc TX podawana do +9 dBm
Procesor / architektura:
Dwurdzeniowa architektura cyfrowa
Rdzeń aplikacji: ARM Cortex-M0, do 48 MHz
Rdzeń zarządzający łączami: 32-bitowy rdzeń niestandardowy/RISC
Pamięć M0 wymieniona jako 16 KB pamięci RAM danych + 16 KB pamięci podręcznej / pamięci RAM kodu
Pamięć rdzenia łącza wymieniona jako 80 KB ROM, 64 Kbit OTP, 8 KB pamięci RAM na poprawki i 8 KB pamięci RAM na dane
Pamięć flash / pamięć masowa:
Wewnętrzna pamięć flash 4 Mbit/512 KB podłączona przez QSPI
Na płycie LED znajduje się SM2135EH - 5-kanałowy inteligentny sterownik LED o stałym prądzie ściemniania dla diod LED o niskiej mocy. Pady DAT/CLK z tyłu głównej płytki PCB żarówki niestety idą do SM2135H i nie wydają się być używane do programowania YC1166, który wydaje się używać jakiegoś własnego protokołu jednoprzewodowego. MCU bluetooth Yichip są programowane przez dedykowany pin ICE/IO31.
Nie znalazłem zbyt wiele o tym pinie ICE poza tym, że programator Yichip pojawił się na Ali Express przed https://www.digitalworldz.co.uk/threads/yichip-programming.477322/post-2786057
Ku mojemu zdziwieniu IO31 miał debug log out przy 921600 baud:
Kod: Text
ciekawe, że "PPlus_SUCCESS" widać w kodzie PHY .
Jeśli chodzi o działanie żarówki, tryb parowania wydaje się być osiągalny przy szybkim włączaniu-wyłączaniu-wyłączaniu, ale nawet wtedy było to dość chybione.
Tylko aplikacja o nazwie "Zengge" ze wszystkich aplikacji stworzonych przez Zengge zdawała się ją odbierać. Po kilku włączeniach i wyłączeniach przestawała odpowiadać.
nRF Connect
inne oznaczenia:
ZJ-PWH-RGBWW-L2 V1.1
CH-323L-009A
ZJ-LB-BWPWH-RGBWW-L1
W następnej kolejności zajmę się pozostałymi i opublikuję dalsze aktualizacje, gdy tylko będę mógł
Fajne? Ranking DIY