logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG - Naprawa martwych telefonów jtag boxem za 12$ Możliwe. Segger/Revskills

miraz890 31 Lip 2016 23:18 3279 0
REKLAMA
  • #1 15841899
    miraz890
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam

Mam do przekazania być może jako trick, ale też proszę o pomoc, więc niech moderator zdecyduję do jakiego działu się to nadaje.

Otóż udało mi się skomunikować revskills z Seggerem v8 j-link. Nawet udało mi się zdumpować odpowiednie adresy pamięci fullflasha (np bootloader, amss, i takie tam, adresy znam z pliku partition z fulla). Sprawdziłem w hex edytorze i porównałem z plikiem fullflasha i dane są sensowne.
    Czyli można. Ale jest pewne ale : nie mogę zapisywać do pamięci, brak obsługi mojego flasha/ NAND kości, ale skoro uwaliłem telefon, to coś pewnie musiałem nadpisać... Chodzi mi o telefon lg e900 , trochę stary, ale lubie WP7.8 .
    Proszę o pomoc jak zmodyfikować plik config z jtagdevice.xml. Sprawdzałem też ,czy segger widzi mojego htc mozart - zero problemów, widać rejestry procesora, automatycznie załapał program jaka jest kość flasha - 4Gbit Samsung- zgodnie z prawdą, też wykrywa procesor. Natomiast trochę jest problemów ze wpsomnianym lg e900, kość nand to H8BES0UU0MCA hynix .
    Jak rozumiem muszę mieć mapę pamięci? Potrzebny datasheet ?
    Już trochę rozszyfrowałem plik config i są tam wpisy odnośnie rozmiaru strony, liczby stron pamięci, liczby bloków pamięci napisane w hex wartościach, w Riffie piszę o 2K page , w Datasheet o 1000, już sam nie wiem.
    Procesor to qsd8560 - wspierany na liście.
    I ważna rzecz jak chcecie korzystać z seggera - vref jest konieczne.
    Najpierw klikasz w "connect" z samym boxem seggera a potem w zakladce z CPU w
    revskills na przycisk "reset", przed łączeniem patrz, czy są volty 2,6v w okienku o napięciu, jeśli się nie wyświetlają - przelutuj jeszcze raz gnd, Vref ,albo przytrzymaj włącznik płyty głównej urządzenia, potem reset. Oczywiście kabel usb ma siedzieć w płycie głównej albo bateria/kabelki z zasilacza.
    Na razie segger może służyć jako fajne urządzenie jak chcesz odzyskać zdjęcia z uwalonego fona (dump patycji EFS2APPS ).

W razie gdyby się udało, stawiam czteropak:)
    LG - Naprawa martwych telefonów jtag boxem za 12$ Możliwe. Segger/Revskills LG - Naprawa martwych telefonów jtag boxem za 12$ Możliwe. Segger/Revskills LG - Naprawa martwych telefonów jtag boxem za 12$ Możliwe. Segger/Revskills LG - Naprawa martwych telefonów jtag boxem za 12$ Możliwe. Segger/Revskills LG - Naprawa martwych telefonów jtag boxem za 12$ Możliwe. Segger/Revskills
  • REKLAMA
REKLAMA