logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother MFC-6490cw - niedrożna głowica po moczeniu, co dalej

cash99 05 Aug 2016 16:39 1209 3
ADVERTISEMENT
  • #1 15850861
    cash99
    Level 10  
    Rate: 6
    Witam,

Kupiłem uż. wielofunkcyjne Brother MFC-6490CW z niedrukującym czerwonym kolorem. Na pierwszy ogień odpowietrzyłem przewód czerwonego tuszu zgodnie z:
    To view the material on this forum you must be logged in.

zauważyłem, że płyn ma bardzo duży opór żeby przejść.

Nie pomogło więc wymontowałem wstępnie głowicę (bez rozłączania przewodów) i moczyłem ją przez 2h w gorącej wodzie z wódką 1:1 i jednocześnie przez przewód z tuszem cisnąłem strzykawką ww roztwór. Coś się chyba odetkało (albo pękło) bo płyn zaczął lecieć bez oporu - ile nacisnąłem strzykawkę tyle wyszło, tłok strzykawki nie wracał. Po wysuszeniu głowicy postanowiłem odpowietrzyć przewód tuszu czerwonego i zauważyłem, że tusz nie wydobywa się od spodu głowicy (z tej metalowej płytki) tylko jakby z środka. Złożyłem, wypróbowałem - dalej nic.

Wyciągnąłem głowicę jeszcze raz, rozebrałem (zdjęcia poniżej):
    To view the material on this forum you must be logged in. To view the material on this forum you must be logged in.

Napiszcie proszę czy macie jakiś pomysł co zrobić dalej. Nie wiem jakich tuszy używał poprzednik. Głowica wydaje mi się być oryginalna

Dzięki i pozdrawiam,
    Mateusz
  • ADVERTISEMENT
  • #2 15851253
    kajron
    Level 29  
    Help: 109
    Rate: 159
    Quote:
    tusz nie wydobywa się od spodu głowicy (z tej metalowej płytki) tylko jakby z środka
    podejrzewam że na skutek wtłaczania i wzrostu ciśnienia wystąpiło uszkodzeniu głowica .Do udrożniania są odpowiednie płyny w których się moczy zaschnięte głowice np :płyn do udrażniania głowic Nozzle Rocket a ciepła woda z wódką to raczej do celów spożywczych jeżeli ktoś takowe eksperymenty degustatorskie lubi.
  • ADVERTISEMENT
  • #3 15877156
    dr.master
    Level 39  
    Help: 514
    Rate: 920
    Pokaż wydruk testowy.
    Ja bym spróbował zostawić parę kropelek płynu na stacji czyszczącej i zaparkować na tym głowice na noc.
    Po to ktoś opracował płyn do udrażniania głowic żeby z niego korzystać...
  • #4 15883733
    cash99
    Level 10  
    Rate: 6
    tylko, że płyn do udrażniania głowic to IPA o ile się nie mylę więc powinien działać tak jak wódka tylko mocniej.

Dzięki za odp ale głowicę już zdążyłem wymienić. Nie miałem już też cierpliwości do pi********* się z tym :)
ADVERTISEMENT