logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD MY CLOUD 2TB - Utrata połączenia w sieci lokalnej, jak sobie poradzić?

dzikus30 09 Sie 2016 11:18 4731 18
REKLAMA
  • #1 15857724
    dzikus30
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    witam
    Jestem nieszczęśliwym posiadaczem WD MY cloud 2tb.
    Mam z nim typowe problemu, które tyczą się tej serii modelowej. Niestety mimo przejrzenia forum zagranicznych nie udało mi się znaleźć solucji.
    Czy jest tu jakiś użytkownik tego nieszczęścia i nie ma z nim problemów?
    A jeśli miał to jak sobie z nimi poradził.
    Główny problem "utrata połączenia" mówimy o sieci lokalnej i wszystkie następstwa tego wydarzenia
  • REKLAMA
  • #2 15957425
    teavirus
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Łączę się z Tobą w bólu. Także jestem wielce nieszczęśliwym posiadaczem WD MyCloud 2tb i też mam takie same problemy. Ja mój dysk chciałem wykorzystywać jedynie do przesyłania z niego muzyki do odtwarzacza strumieniowego czyli żadne halo. Nawet to dla dziadowskiego WD clouda za wiele. Jedyne do czego doszedłem metodą prób i błędów to że w przypadku kopiowania całych katalogów zrywa transmisję prawie natychmiast natomiast jeśli zakładam katalog a dopiero PÓŹNIEJ kopiuję do niego pliki to chodzi dłużej (ale też bez szału). Potem pozostaje tylko reset karty sieciowej , odczekanie jakiś czas ale zawsze różny (czasem na drugi dzień) i znów można się "cieszyć" dyskiem. Próbowałem na trzech komputerach i dwóch routerach i jednym switchu - wszędzie to samo. Korzystałem z Total Commandera, exploratora windows i nic. Mało tego! po zmianie tagów w plikach *.FLAC po dwóch dniach znów mam stare tagi !! Widocznie przez noc szumiąc i mieląc nieustannie dyszczunio stwierdził że jednak on ma racje a nie ja ; | A żeby było śmieszniej na koniec napiszę że nawet do strony z ustawieniami dysku nie jestem w stanie się dostać - po prostu ładuje stronę w nieskończoność.
  • #3 15957520
    dzikus30
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    podkusilo mnie bo mialem kupic drugi egzemplarz mybook live.....to zupelnie inna bajka:),niestety aktuanie WD nie oferuje już tych dysków ani live ani cloud

Dodano po 1 [minuty]:

a może kolego udało ci się znaleźć polską infolinie??bo ja jak na początku miałem problem z live to gadałem z kimś po polsku i dość wydatnie starał się pomóc, niestety aktualnie WD uważa chyba , że na polskiej infolinii można gadać po angielsku, bo przecież w polsce obowiązuje język angielski
  • REKLAMA
  • #4 15959424
    teavirus
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Z infolinii nie korzystałem. Chwilowo testuje wrzucanie danych przez port USB z tyłu dysku (niewygodne) a może dziś przetestuje FTP czy też zrywa transmisję. Chyba że Ty już sprawdzałeś? Działa ok?
  • #5 15973471
    bercik_gsi
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Mam dwa takie dyski WD My Cloud 3TB, czy kolega posiada najnowsze oprogramowanie w swoim? To najważniejsze pytanie. Miałem już z nimi dwie poważne awarie, ale udało się je uratować i dane również.
  • #6 17688700
    JessePinkman
    Poziom 7  
    Witam, potrzebował bym troche informacji na temat wd my cloud gen1 3TB,.
    mój problem polega na tym, że Chmura się nie odpala po jakiś 40s mam czerwoną lampke
    próbowalem wielokrotnie wgrac wszystko od nowa , niestety nie wyszło (cały czas czerwona lampka ) kiedy utworze nowe partycje Sectorowe przez DMDE
    to dysk miga caly czas na niebiesko nawet bez systemu. potrzebuje jakiś informacji o partycjonowaniu tego dysku ( jak powinny wyglądać te partycje )
    Jakiś działajacy img 3tb.
    Nie pasują mi tutaj utworzone partycje raid eobia sie same o dziwnych nazwach
    WD MY CLOUD 2TB - Utrata połączenia w sieci lokalnej, jak sobie poradzić? WD MY CLOUD 2TB - Utrata połączenia w sieci lokalnej, jak sobie poradzić? WD MY CLOUD 2TB - Utrata połączenia w sieci lokalnej, jak sobie poradzić? WD MY CLOUD 2TB - Utrata połączenia w sieci lokalnej, jak sobie poradzić? WD MY CLOUD 2TB - Utrata połączenia w sieci lokalnej, jak sobie poradzić? WD MY CLOUD 2TB - Utrata połączenia w sieci lokalnej, jak sobie poradzić?
    WD MY CLOUD 2TB - Utrata połączenia w sieci lokalnej, jak sobie poradzić?
  • REKLAMA
  • #7 17688971
    bercik_gsi
    Poziom 15  
    Przede wszystkim sprawdź czy na dysku nie ma relokowanych i uszkodzonych sektorów. Ja stawialem obraz 5 razy i za każdym razem czerwona. Raz się udało zamontować. Wszystko ruszyło, ale widział tylko 1 Tb i błędnie działał twonky serwer dlna. Wina badów.
  • #8 17712245
    JessePinkman
    Poziom 7  
    Witam. załączam obraz z crystal disk, nie mam pojęcia czy coś tutaj jest nie tak.
    Proszę o odp.
    Załączniki:
    • WD MY CLOUD 2TB - Utrata połączenia w sieci lokalnej, jak sobie poradzić? WDC WD30EFRX-68EUZNO 3000,5 GB 2.PNG (74.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WD MY CLOUD 2TB - Utrata połączenia w sieci lokalnej, jak sobie poradzić? WDC WD30EFRX-68EUZNO 3000,5 GB.PNG (79.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 17712549
    bercik_gsi
    Poziom 15  
    no dysk wygląda ok, a robiłeś deploy z ostatniego softu od WD?? Tam jest zaszyty cały Debian.
  • REKLAMA
  • #10 17721489
    JessePinkman
    Poziom 7  
    witam, nic takiego nie robiłem, nie wiem jak się za to zabrać
    Można prosic o jakas instrukcję ?

Dodano po 3 [godziny] 57 [minuty]:

Moglby ktos po slac screeny z dysku wd red 3TB ?
    Interesuja mnie partcje, screen z dmde abym widzial sectory utworzonych partycji oraz screen gparted
    Jakims nudem nie chce mi dzialac zaden obraz dysku 3TB zamieszczone w necie. Dysk przeskanowany 0 bad sectorow.
  • #11 17722722
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5331
    JessePinkman napisał:
    nie wiem jak się za to zabrać

Nie wiesz dokładnie z czym jest problem, ale miotasz wszystkim na dysku?
    Najpierw trzeba ustalić przyczynę/powód problemów i tylko w tym kierunku działać a nie na ślepo.
    Za chwilę się okaże, że uwalisz to wszystko na amen.

Tu masz najnowszego softa (tylko sobie zmień na co konkretnie potrzebujesz i jaką wersję sprzętową tam masz)
    https://support.wdc.com/downloads.aspx?g=907&lang=pl
    Tu instrukcja
    I zaczynasz od tego miejsca: Appendix B: Troubleshooting
    Załączniki:
    • WD My Cloud.pdf (4.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 17722945
    bercik_gsi
    Poziom 15  
    Zanim zaczniesz cokolwiek robić z dyskiem zrób proszę kopię lustrzaną. O ile masz możliwość.
    Potem zaopatrz się w 7 zip i do dzieła.

Tutaj masz instrukcję jak zamontować na nowo system. Elementarna wiedza o systemie linux i podstawowa znajomość angielskiego się przyda.

Miałeś włączone SSh, aby się próbować z nim połączyć przez putty?
  • #14 17805902
    KOCUREK1970
    JessePinkman napisał:
    Czy jest ktos w stanie podeslac mi obraz takiego dysku?

A w czym ma Ci pomóc obraz dysku od innej osoby?
  • #16 17806282
    KOCUREK1970
    JessePinkman napisał:
    Takim obrazem bd w stanie przywrocic pliki aby my cloud w koncu wystartowal:)

Wątpię - każdy serwer (a mam i Synologi i Netgeara jako właśnie serwer) daną partycję ustawia pod siebie z nr seryjnymi przypisanymi dyskowi, partycji i nr seryjnemu samego urządzenia.
    Dane można zmigrować, ale sama partycja systemowa jest indywidualna bo tworzona dla konkretnego serwera.
    Powodzenia w czekaniu aż ktoś wyjmie dysk z obudowy, podepnie go pod komputer, zrobi obraz iso i godzinami będzie go gdzieś wysyłał na uploadzie kilku Mb.
  • #17 17807729
    JessePinkman
    Poziom 7  
    Witam. Udalo mi sie :) wczoraj a raczej dzisiaj bo do godziny 2:00 walczylem z mycloud gen 2 hdd3tb red. Znalazlem na zagranicznych forach .img poszczegolnych partycji, przez terminal w ubuntu utworzylem partycje na moim dysku po czym przywrocilem partycje przez dysk menager z obrazow ktore znalazlem, jeśli ktos by chcial moge opisac krok po kroku jak doprowadzic wd my cloud 2gen do niebieskiego światełka:)
  • #18 17807851
    bercik_gsi
    Poziom 15  
    Czy na tych forach jest może img do 3 Tb Gen 1 ???

Kurcze nie mogę postawić u siebie dobrego obrazu...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy WD My Cloud 2TB zgłaszają problemy z utratą połączenia w sieci lokalnej, co prowadzi do frustracji. Wiele osób doświadcza przerw w transmisji danych, szczególnie podczas kopiowania dużych katalogów. Sugerowane rozwiązania obejmują testowanie różnych metod przesyłania danych, takich jak FTP i port USB, a także aktualizację oprogramowania. W przypadku poważniejszych problemów, takich jak czerwona lampka sygnalizująca awarię, zaleca się sprawdzenie stanu dysku pod kątem uszkodzonych sektorów oraz wykonanie kopii zapasowej danych. Użytkownicy dzielą się również informacjami na temat partycjonowania dysków oraz dostępnych obrazów systemów operacyjnych dla różnych generacji WD My Cloud.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA