logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD My Cloud 2TB - Odzyskiwanie danych

adicz520 19 Sty 2024 00:35 1686 32
REKLAMA
  • #1 20917009
    adicz520
    Poziom 9  
    Posiadam serwer WD My Cloud 2TB, jednozatokowy (chyba generacja 1), od paru lat serwer działał bez zarzutów.

Parę dni temu miałem niespodziewane odłączenie prądu, po czym serwer zaczął dziwnie się zachowywać. Mianowicie dostęp do serwera możliwy jest tylko przez parę minut, następnie go tracę i wraca dopiero za jakiś czas. Czasami jest tak, że widzę, że partycje poprawnie się podmontowały, widzę je w eksploratorze Windows, mogę w nie wejść i przeglądać pliki, nagle po 1-2 minutach tracę dostęp. Tak samo z dashboardem, mogę przez chwilę w nim klikać, przechodzić przez zakładki, po czym tracę połączenie. Wygląda to tak, jakby serwer wpadł w nieskończoną pętlę restartowania się. Dysk słyszę cały czas się kręci, a sam serwer jest ciepły.

Dodam, że niebieska lampka dawno temu się przepaliła i nie widzę, jaki jest stan serwera. Podczas odłączenia i podłączenia do prądu, początkowo miga pomarańczowa (czerwona?) lampka, później gaśnie i tak już pozostaje.

Dysk jest praktycznie w pełni zapełniony (5GB wolnej przestrzeni). Serwer jest widoczny w sieci (na routerze) jako cały czas podłączony, pingując go z terminala też zawsze dostaję odpowiedź. Próbowałem robić 4s i 40s restart, nic to nie zmieniło. Nie jestem w stanie połączyć się do serwera przez SSH.

Wersja oprogramowania to: WDMyCloud v04.05.00-353: Core F/W

Proszę o pomoc. Czy może to oznaczać, że dysk został uszkodzony? Czy może istnieje jakaś inna opcja, aby zdiagnozować, co się stało?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20917352
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    k45i89o98j66 napisał:

Wygląda na awarię elektroniki lub dysku
    - wiadomix, przecież to na pewno nie problem z wodociągiem.
    Kopia posektorowa dysku - to dobry pomysł.
    Na moje oko masz problem z bad sektorami (może realokacja) plus mała ilość wolnej przestrzeni na dysku i dysk zaczyna wariować.
  • Pomocny post
    #4 20917471
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2331
    Przychylam się do kopii posektorowej dysku, następnie jego diagnostyka (być może problemy wystąpią już w czasie wykonywania kopii...) W międzyczasie możesz podstawić drugi dysk i zweryfikować, jak z nim będzie się zachowywało urządzenie. Trop z zasilaczem jest prawdopodobny - pływające napięcia lub niedostateczna wydajność prądowa mogą dawać takie objawy. Wodociągi...- tak, skrajnie mało prawdopodobne;)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #5 20919043
    adicz520
    Poziom 9  
    Generalnie sam serwer chodzi już z dobre 8lat, wcześniej miewał też spontaniczne restarty (odłączenia od sieci) ale nie dawał po sobie poznać że coś jest nie tak.

Wypiąłem dysk i podłączyłem do komputera sprawdziłem przez CrystalDiskInfo, poniżej wynik:
    Zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo pokazujący stan dysku twardego.

Chyba w takim razie winę zasilacza mogę wykluczyć. Teraz pytanie, czy da radę odratować ten dysk (chociaż tymczasowo) czy trzeba robić kopię i odzyskiwać tyle ile się da?

Edit: Znalazłem gdzieś jeszcze jakiś poradnik i udało mi się odczytać dane z dysku na komputerze za pomocą "Linux File Systems for Windows by Paragon Software". Myślicie, że to dobra opcja aby w taki sposób zgrać wszystkie interesujące mnie dane np. na dysk zewnętrzny (kupiłbym jakiś WD Passport 5TB).

Edit 2: Ciekawe też jest to, że w folderze "sheres" pojawiły mi się jakieś dziwne pliki i foldery, ich nazwy ewidentnie odpowiadają temu co miałem na dysku. Czy to mogą być pliki które zostały uszkodzone?

Lista folderów i plików na dysku lokalnym (P, w folderze shares.
  • Pomocny post
    #6 20919064
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    Najpierw kopia posektorowa na inny dysk i potem odzysk z kopii.
  • #7 20919076
    adicz520
    Poziom 9  
    Taką kopię muszę wykonać na podobny dysk HHD 3,5 cala, czy może to być dysk zewnętrzny podpinany pod USB? Zewnętrzny zawsze przyda mi się po całej operacji odzyskiwania :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20919119
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 210
    Powinien to być dysk wewnętrzny bez SMR. Chodzi o to, aby zapis i odczyt tego dysku odbywał się niezawodnie. To ty decydujesz, wszystko zależy od tego, ile ryzyka godzisz się ponieść w imię oszczędności.

adicz520 napisał:
    Ciekawe też jest to, że w folderze "sheres" pojawiły mi się jakieś dziwne pliki i foldery, ich nazwy ewidentnie odpowiadają temu co miałem na dysku. Czy to mogą być pliki które zostały uszkodzone?

Trzeba by sprawdzić dokumentację tego NASa, ale nazwa shares sugeruje, że to są/były twoje udostępnione udziały. Jeśli chodzi o nazwy zaczynające się od kropki, to tak Unix ukrywa pliki, gdyż nie ma atrybutu ukryty.
  • #9 20919134
    adicz520
    Poziom 9  
    Ok, to jeszcze jedno pytanie pomocnice. Czy jeżeli kupię większy dysk np. WD Red 4TB, zrobię na niego kopię posektorowaną, uda się naprawić/odzyskać dane, to czy będę mógł tego dysku używać dalej w moim serwerze (2 pieczenie: odzyskam dane i rozszerzę sobie już i tak zapełniony dysk)?

soltyk napisał:
    Trzeba by sprawdzić dokumentację tego NASa, ale nazwa shares sugeruje, że to są/były twoje udostępnione udziały. Jeśli chodzi o nazwy zaczynające się od kropki, to tak Unix ukrywa pliki, gdyż nie ma atrybutu ukryty.

Tak, w folderze "shares" są udziały, które miałem na serwerze, tylko jest ich więcej niż powinno, bo początkowo miałem tylko "Adrian", "Zdjęcia", "Zuzanna", "Sławomir", "Public", "Projekty", "adicz", "SmartWare". Cała reszta to nowe foldery, których wcześniej nie było, ich nazwa odpowiada innym plikom/folderom, które wcześniej były na dysku. Chociaż wydaje mi się, że te foldery powstały po restarcie serwera przez 40s przytrzymanie przycisku.

Z góry przepraszam, jeżeli moje pytania są dość błahe, mimo iż znam się trochę na komputerach, to z odzyskiwaniem danych mierzę się po raz pierwszy.
  • #10 20919418
    kaleron

adicz520 napisał:
    Chyba w takim razie winę zasilacza mogę wykluczyć
    - wręcz przeciwnie - częstą przyczyną występowania niestabilnych sektorów jest niestabilne zasilanie.
    adicz520 napisał:
    dobra opcja aby w taki sposób zgrać wszystkie interesujące mnie dane
    - kopia posektorowa jest bezpieczniejsza i lepiej sobie radzi z kopiowaniem niestabilnych/uszkodzonych obszarów. W przypadku kopiowania w strukturach logicznych w razie napotkania błędu przerywane jest kopiowanie całego pliku, w przypadku kopii posektorowej pomijany jest tylko problemowy sektor, do jakiego możesz wrócić później podejmując kolejną próbę odczytania.
    adicz520 napisał:
    Czy to mogą być pliki które zostały uszkodzone?
    - okaże się po wykonaniu kopii. Na razie najbardziej prawdopodobne jest wyjaśnienie kol. Soltyka.
    soltyk napisał:
    Powinien to być dysk wewnętrzny bez SMR.
    - jeśli miałbym wybierać, to znacznie ważniejsze jest "bez SMR". To ,czy dysk, na jaki kopiujemy jest podłączony przez SATA, czy przez USB nie jest aż tak istotne, jak sposób podłączenia pacjenta, aczkolwiek zawsze im mniej pośredników po drodze, tym lepiej.
    adicz520 napisał:
    odzyskam dane i rozszerzę sobie już i tak zapełniony dysk)?
    - jeśli Twój serwer obsługuje 64-bitowe adresowanie (zdziwiłbym się,gdyby nie), to nie widzę przeciwwskazań.
    adicz520 napisał:
    przepraszam, jeżeli moje pytania są dość błahe
    - nie ma za co, lepiej tak, niż nie zapytać i przeszarżować z samodzielnością:)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #11 20919532
    adicz520
    Poziom 9  

No dobra, to już mam plan działania:
    - Zamawiam WD Red Plus 4TB (WD40EFPX).
    - Do tego zasilacz 12V/1,5A (nie wiem, czy tutaj zwracać uwagę na jakieś konkretne parametry oprócz napięcia/prądu).
    - Robię kopię posektorową przy pomocy DMDE.

I kolejne etapy wtajemniczenia, z którym wrócę, jak poprzednie będą gotowe:
    - Robię odzyskiwanie/naprawę na nowym dysku.
    - Po udanym odzyskiwaniu/naprawie wkładam dysk z powrotem do NAS-a i cieszę się odzyskanymi plikami i większą pojemnością.
  • REKLAMA
  • #12 20919539
    kaleron

adicz520 napisał:
    zasilacz 12V/1,5A (nie wiem, czy tutaj zwracać uwagę na jakieś konkretne parametry oprócz napięcia/prądu).
    - amperaż może być większy, to nie zaszkodzi. Nawet wskazane, żeby miał ze 2 A, bo 1,5 A wydaje mi się trochę "na progach" biorąc pod uwagę, że zasilasz nim nie tylko dysk, ale i urządzenie, w jakim ten dysk montujesz. I koniecznie zwróć uwagę na końcówkę:).
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #13 20934753
    adicz520
    Poziom 9  
    Hej, wracam z tematem bo dopiero dzisiaj udało mi się odebrać dysk. Chciałbym się upewnić czy mam dobrze skonfigurowane DMDE, poniżej screeny i parę pytań:
    1. Podłączyłem nowy dysk 4Tb, i się jeszcze zastanawiam czy muszę na nic coś robić? Jakoś go zainicjalizwać, wstępnie sformatować?
    2. Drugie pytanie, kopię robię z dysku na dysk, nie z dysku do pliku?
    3. Ustawiłem zapisywanie logów do pliku, ale ile mnie więcej mogą one ważyć? Na systemowym dysku mam 10Gb wolnego.
    4. Parametry kopiowania (we/wy) domyślne, warto coś tutaj zmieniać?
    5. I przy ewentualny błędach z odczytem z tego co czytałem i oglądałem, mam klikać aby pominąć dany sektor, w razie czego będzie można do niego wrócić na podstawie logów.

Okno konfiguracji kopiowania sektorów w programie DMDE. Zrzut ekranu z ustawieniami kopiowania sektorów w programie DMDE. Zrzut ekranu z zarządzania dyskami z widocznymi dyskami i partycjami.
  • #14 20934840
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 964
    Zaznacz kopia odwrócona ale niech się guru kaleron wypowie w tej sprawie.

"Po udanym odzyskiwaniu/naprawie wkładam dysk z powrotem do NAS-a i cieszę się odzyskanymi plikami i większą pojemnością" - ale tak to łatwo nie będzie.
  • REKLAMA
  • #15 20934909
    kaleron

k45i89o98j66 napisał:
    Zaznacz kopia odwrócona
    - nie wiem, po co. Normalna kopia jest szybsza, odwróconą stosujemy, kiedy klonowanie napotyka problemy i chcemy dojechać do kłopotliwego obszaru od tyłu albo ominąć zdegradowane fragmenty powierzchni i wykopiować jak największą objętość uszkodzonego dysku. Uporczywe czytanie mocno zdegradowanych obszarów jest związane z ryzykiem pogorszenia stanu dysku, dlatego dobrze jest je odłożyć na koniec, kiedy konsekwencje ewentualnej śmierci dysku w czasie ich wyczytywania będą mniej dotkliwe. Dlatego też możemy optymalizować pracę wyklonowujac dysk fragmentami. Jeśli np. jeśli znamy struktury logiczne systemu plików, możemy najpierw zlokalizować i wyklonować same metadane, a później lokalizować wybrane pliki posługując się mapą klastrów. Tak naprawdę dla odzyskania danych nie jest konieczne wykonanie pełnej kopii - wystarczające jest wyklonowanie sektorów zawierających odzyskiwane dane.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #16 20934921
    adicz520
    Poziom 9  
    k45i89o98j66 napisał:
    ale tak to łatwo nie będzie.

Możesz mieć rację. Przeczytałem jeden wątek na stronie WD gdzie takie kopiowanie (w tamtym przypadku za pomocą Clonezilla), a później rozszerzenie partycji działało. Zakładam że mój przypadek nie będzie taki prosty 😅
  • #17 20934932
    kaleron

Wszystko zależy od tego, w jakim stanie będą struktury logiczne.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #18 20934963
    adicz520
    Poziom 9  
    Dobra, szybko poszło, już napotkałem 1 problem
    Zrzut ekranu narzędzia do blokowania woluminów z komunikatem o błędzie.
    Wymuszenie nic nie daje. Dodatkowo próbowałem przez diskpart ustawić
    automount disable
    i
    attributes disk set readonly
    na dysku źródłowym, ale nic nie pomogło. Jakieś sugestie?

Edit: Dobra udało mi się rozwiązać. Problemem był program o który wspominałem wyżej tj. Linux file system for Windows. Co ciekawe samo wywalenie go z procesów nic nie zmieniło, dopiero uninstall i restart komputera.
  • #19 20952564
    adicz520
    Poziom 9  
    Spodziewałem się, że robienie owej kopi może trochę potrwać, ale nie spodziewałem się, że aż tyle.
    Aktualnie proces trwa około 11 dni. Co ciekawe pierwsze ~75% poszło w 8h (po drodze 13 błędów odczytu), później znaczne spowolnienie. Aktualnie od około 5 dni proces "stoi" na 96% i powoli przybywa błędów.
    Czy można na tej podstawie wysnuć już jakieś wnioski? Na przykład, że ta końcówka dysku (około 60GB) jest w słabej kondycji i nikła szansa na jej odzyskanie?
    Ekran kopii danych z paskiem postępu na 96%.
  • Pomocny post
    #20 20952821
    kaleron

adicz520 napisał:
    proces trwa około 11 dni.
    - nic niezwykłego - miałem w życiu dyski, jakie się klonowały miesiącami.
    adicz520 napisał:
    pierwsze ~75% poszło w 8h (po drodze 13 błędów odczytu), później znaczne spowolnienie.
    - też nic niezwykłego, aczkolwiek jak ktoś nigdy tego nie robił praktycznie, nieraz nie rozumie, dlaczego bez szklanej kuli trudno oszacować czas trwania takich procesów:)
    adicz520 napisał:
    Na przykład, że ta końcówka dysku (około 60GB) jest w słabej kondycji i nikła szansa na jej odzyskanie?
    ...ale też jeśli dysk nie był zapchany do końca, jest nadzieja, że nic tam nie ma:)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #21 20957537
    adicz520
    Poziom 9  
    Stała się rzecz niebywała, wczoraj miałem kolejne odłączenie awaryjne... tym razem w całym mieście (ehh Prawa Murphy’ego).

Niestety widzę, że wznowienie kopiowania za pomocą pliku .log jest dostępne tylko w wersji Professional. Teraz pytanie czy potrzebuję ją zakupić, czy wystarczy że wpiszę ostatnią pozycję LBA z logów (3790325192) jako początkowy bajt?

Ostatnie linijki z pliku log'ów:

E 1 > >    3790322312 :            8
    C 1 > >    3790322320 :         1424
    E 1 > >    3790323744 :            8
    C 1 > >    3790323752 :         1432
    E 1 > >    3790325184 :            8
    C 1 > >    3790325192 :       462312

• Pomocny post
    #22 20957559
    kaleron

Możesz wpisać z palca dowolny zakres sektorów do klonowania i utworzyć drugi dziennik.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #23 20957682
    adicz520
    Poziom 9  
    Ok, puściłem kopię od 3790323752, niestety teraz wyskoczył mi błąd "Urządzenie nie jest gotowe" po zignorowaniu zaczęło sypać błędami zapisu. Co począć w takim przypadku? Mam nadzieję, że nic się nie stało teraz z nowym dyskiem :x
    Zrzut ekranu z programu kopiującego sektory dysków.
    Okno błędu Urządzenie nie jest gotowe podczas kopiowania danych.

Sprawdziłem jeszcze dyski przez menadżer i wgląda to tak:
    Przed uruchomieniem kopiowania:
    Zrzut ekranu z menedżera dysków pokazujący dwa dyski, z których jeden jest nieznany i nieprzydzielony.
    Teraz:
    Zrzut ekranu z menadżera dysków pokazujący dwa dyski: Dysk 1 online z podziałem na partycje i Dysk 2 nieznany, niezainicjowany.

dodatkowo wyskakuje taki monit:
    Okno dialogowe inicjowania dysku w systemie Windows

PS. Pomimo przejrzenia wielu wątków nt. kopii i odzyskiwania, mam wrażenia, że tylko mi przydarzają się takie przypadki/błędy 🤣
  • #24 20958144
    kaleron

adicz520 napisał:
    Mam nadzieję, że nic się nie stało teraz z nowym dyskiem :x
    - przeskanuj jego końcówkę w MHDD lub Wiktorii. Ale to raczej źródło Ci się wysypało. Wyklonowałeś całkiem sporo, więc możesz podjąć próbę przeskanowania kopii i odzyskiwania z niej danych.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #25 20961547
    adicz520
    Poziom 9  
    Po małej inwestygacji udało mi się znaleźć przyczynę powyższego problemu, więc zostawiam dla potomnych.

Problemem było to, że wadliwy dysk (2TB) był podpięty pod SATA2, nowy dysk (4TB) był podpięty pod SATA3. W pewnym momencie przerwało mi kopiowanie dysku, ale sektory rozruchowe były już skopiowanie. Spowodowało to, że podczas ponownego rozruchu komputera najpierw inicjalizował się stary dysk a nowy dysk nie, bo widział jakiś konflikt (tutaj może ktoś doprecyzuje co było na rzeczy) z starym dyskiem. Po zamianie kabli SATA wszystko działa ok i mogłem kontynuować kopiowanie.

Poniżej jak to teraz wygląda w menadżerze
    Zrzut ekranu z menedżera dysków pokazujący dwa dyski podłączone do systemu.
  • #26 20961569
    kaleron

W takich sytuacjach może pomóc wyłączenie MBRa - wtedy system nie będzie widział ani pacjenta, ani dysku, na jaki klonujemy. Po zakończeniu operacji MBR można włączyć ponownie.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #27 20981948
    adicz520
    Poziom 9  

Hej, wracam z tematem. Zdecydowałem się przerwać tworzenie kopii, ze względu na to, że przez ostatnie 2 tygodnie poszło zaledwie 3 GB (sypało praktycznie samymi błędami). Liczę się z utratą tych ~60 GB o ile było coś w tej przestrzeni zapisane.
    Chciałbym Was, a w szczególności Ciebie @Keleron prosić o kolejne instrukcje co zrobić aby odbudować strukturę plików, ewentualnie sprawdzić (o ile się da) które pliki są uszkodzone.
    Na tę chwilę tak wyglądają partycje
    Zrzut ekranu z programu do zarządzania dyskami pokazujący strukturę partycji na dysku 4 TB.
    Po otworzeniu $Noname 01, i wykonaniu
    Zrzut ekranu okna dialogowego z opcjami odbudowy systemu plików.
    Zrzut ekranu drzewa folderów na dysku z oznaczeniami partycji.
    nie widzę aby jakieś pliki czy foldery zostały oznaczone jako do odzyskania (tj. czerwonym krzyżykiem). Więc albo robię coś nie tak, albo źle to czytam.
  • #28 20982233
    kaleron

Nie wygląda to bardzo źle - wyciągnij sobie na próbę parę katalogów i sprawdź rezultat.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #29 20982981
    adicz520
    Poziom 9  
    Powyciągałem parę katalogów, kilka jakiś starych, kilka nad którymi pracowałem jeszcze chwilę przed awarią. Wygląda na to, że te pliki są całe, mogę je otworzyć i edytować. Czy możliwe jest, że pomimo błędów odczytu, pliki mogą być nieuszkodzone? I pytanie zasadnicze, czy mogę już przegrany dysk włożyć z powrotem do serwera i spróbować go odpalić?
  • #30 20982991
    kaleron

adicz520 napisał:
    Czy możliwe jest, że pomimo błędów odczytu, pliki mogą być nieuszkodzone?
    - tak. Błędy odczytu mogą dotyczyć sektorów leżących w innych plikach lub też w obszarze niezaalokowanym w strukturach logicznych.
    adicz520 napisał:
    I pytanie zasadnicze, czy mogę już przegrany dysk włożyć z powrotem do serwera i spróbować go odpalić?
    - najpierw zabezpiecz zawartość na innym dysku lub wykonaj kopię kopii, bo jednak kopia wykonała się z błędami i nie mamy pewności, jak się zachowa po włożeniu do serwera. Jest ryzyko destabilizacji, jaka może pociągnąć straty i w tym, co już masz. Dlatego takich rzeczy nie powinno się robić bez zabezpieczenia tego, co się udało do tej pory wyciągnąć.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z serwerem WD My Cloud 2TB, który po niespodziewanym odłączeniu prądu zaczął tracić dostęp do danych. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie kopii posektorowej dysku oraz diagnostykę SMART. Użytkownik podłączył dysk do komputera, gdzie zdiagnozował problemy z bad sektorami. Po podjęciu działań, takich jak użycie oprogramowania DMDE do klonowania, napotkał trudności związane z błędami odczytu i stabilnością zasilania. W trakcie procesu kopiowania, użytkownik odkrył, że nowy dysk 4TB (WD Red Plus) może być użyty do odzyskiwania danych, a także do rozszerzenia pojemności serwera. Po kilku problemach z konfiguracją SATA i błędami, użytkownik zdołał odzyskać część danych, a także zrozumiał, że błędy odczytu mogą dotyczyć tylko niektórych sektorów. Użytkownik planuje dalsze działania związane z odbudową struktury plików oraz zwiększeniem pojemności woluminu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA