Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hitachi VT-P75 nie dziala

esesz83 05 Jul 2005 15:00 1391 4
    esesz83
    Level 19  
    Czesc. Mam magnetowid Hitachi VT-P75. Problem polegal na tym, ze nie dzialal (wlaczal się ale nic nie robil). Wymienilem mu wszystkie elektrolity na plycie glownej (oprocz elkow na osobnej plytce od obrazu). Zasilacz tez zrobiony. Oczywiscie switch tez zrobiony.
    Teraz magnetowid dalej nie bierze kasety, ale jak ja wloze recznie to switch zmienia polozenie i mozna mu wlaczyc play, rev i inne przyciski. Jak jest wlaczone PLAY i chce dac stop lub wyjac kasete to magnetowid się przycina, zanika napiecie 9V i zaczyna krokowac. Trzeba go wylaczac i wlaczac i powoli kaseta wychodzi.
    Nie wiem co mu moze byc. Jak lekko popycham winde to zwiera się czujnik i sygnal dochodzi do procesora, ale nie mam jego rospiski i nie wiem czy daje znac do SERVO. Procek to HD614089S a servo to HD49747nt.
    Dodam jeszcze, ze sterownik silnikami xra6495p1 podmienialem.
    Dioda caly czas miga, z wyjatkiem sytuacji gdy wloze kasete recznie i zaladuje ja na sam dol, switch zmienia polozenie ale dioda dalej miga, dopiero jak wlacze jakas funkcje to znika.
    Prosze o pomoc
    AMPI
    Level 25  
    Witam!
    Ładowanie kasety odbywa się za pomocą silnika capsztan motor.Jestto juz bardzo lećiwy sprzet a śilnik który jest w nim zamontowany lubiał dawac popalic (wylewały 3 elektrolity smd). Sprawdż silnik to że odtwarza poprawnia wcale nie muśi oznaczać ze jest sprawny.
    Pozdrawiam.
    esesz83
    Level 19  
    Mam podobnego hitachi z identycznym capstanem i podmienilem go. Efekt niestety taki sam :(
  • Helpful post
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Oglądnij dokładnie mozaikę druku na płycie w miejscach, gdzie wymieniałeś kondensatory. Wyciekający z nich elektrolit tworzy ciemne (czarne) plamy a niejednokrotnie przeżera ścieżki. Przemyj płytę w okolicach procesorów SYSCON i SERVO. Na PW wysyłam aplikacje obu tych procesorów, sprawdź jak zachowują się sygnały sterujące CAPSTAN`em.
    esesz83
    Level 19  
    Niestety uszkodzony procesor. Dzieki za podpowiedzi