logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Safrane 2.2 Si - Skaczące obroty do 2000 na ciepłym silniku

botwar 05 Lip 2005 15:48 1726 7
REKLAMA
  • #1 1630823
    botwar
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam autko jak w temacie,i od niedawna problem.A mianowicie czasami mam za duze obroty,skacza do 2000.Czasami po wlozeniu jedynki i zduszeniu silnika obroty spadaja do ok.800 i jest oki.(oczywiscie na cieplym silniku).Czy ktos mial cos podobnego i co byscie mi doradzili.
  • REKLAMA
  • #2 1631052
    Norbert Kruczek
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Jest taki sobie silniczek krokowy przy dolocie kolektora ssącego. Odkręć wyjmij, umyj i skręć.
  • REKLAMA
  • #3 1631507
    botwar
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Drogi Norbercie , mam pytanko, czy ten silniczek to jest to,co jest po prawej stronie na kolektorze(taki okragly srebrny walec).Ja od niedawna szaleje renowka,wczesniej bylo Audi i tam silnik krokowy jest przy przepustnicach i jest czarny, a tu to cos czarne wyglada mi na potencjometr.A moze wiesz ktory czujnik teperatury jest od sterowania komputerem.
  • REKLAMA
  • #4 1633766
    firdy
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    silnik przykręcony jest do kolektora sacego dwiema srubami (troche inaczej wyglada niz w audi ale jest okragly)
  • REKLAMA
  • #5 1635742
    Norbert Kruczek
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Dokończe odpowiedz poprzedniego kolegi czujnik temperatury jak w większości aut ze wtyczki wychodzą dwa kabelki jest jeszcze jeden z kt€rego wychodzi jeden ale ten jest od wskażnoka na desce. Zatydzień będę robił renówkę to badę miał więcej informacji jak będziesz chciał?
  • #6 2014048
    dangun
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    SPRAWA JEST PROSTA-ALE W RENUWCE ROZBIERANIE KROKOWEGO CI NIC NIE DA-NO I NIE NAPISALES CZY MASZ GAZ CZY NIE-BO JESLI MASZ TO JEST JUZ INNA SPRAWA-ALE OGOLNIE PODJEDZ DOSZROTU I NIECH CI NA CHWILE POZYCZA MAT SENSOR-ZALOZYSZ GO BEZ JAKIEJKOLWIEK INGERENCJI KLUCZAMI-ODPOWIADA ON W RENOWKACH ZA PRZEPLYWOMIERZ-WAZY I MIERZY PODCISNIENIE W KOLEKTORE I DAJE SYGANALY DO KOMPA KTORY Z KOLEI STERUJE KROKOWYM
  • #7 2014058
    witek1
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    :arrow:dangun nie trzeba krzyczeć - wyłącz Caps Lock.
    Dlaczego rozebranie nic nie da?. Jeżeli jest czarny nagar w gardzieli to zawór się nie domyka, czyścić jaknajbardziej.
  • #8 2017409
    dangun
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Sprawa domykania sie krokowego ma tylko wplyw na odpalenie samochodu0po odpaleniu krok jest otwarty non stop,a minimalne nieszczelnosc powstale w skutek nagaru nie sa w stanie przy takim ukladzie krokowego i przy takiej pojemnnosci silnika wplynac na jego odpalanie w znacznym stopn iu

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Safrane 2.2 Si pojawił się problem skaczących obrotów do około 2000 na ciepłym silniku. Przyczyną może być silnik krokowy umieszczony przy kolektorze ssącym, który steruje dopływem powietrza i wpływa na obroty biegu jałowego. Zaleca się jego demontaż, dokładne wyczyszczenie i ponowny montaż. Silnik krokowy jest przymocowany do kolektora ssącego dwoma śrubami i ma okrągły kształt, różniący się od analogicznych elementów w Audi. Wskazano również na znaczenie czujnika temperatury silnika, który wpływa na sterowanie komputerem. W przypadku posiadania instalacji gazowej problem może mieć inną przyczynę. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie mat sensor (czujnika masy powietrza), który w Renault pełni funkcję przepływomierza, mierzy podciśnienie w kolektorze i przekazuje sygnały do komputera sterującego silnikiem krokowym. Czyszczenie silnika krokowego jest ważne, ale rozbieranie go nie zawsze przynosi efekt, gdyż nagar w gardzieli może powodować niedomknięcie zaworu i niestabilne obroty. Minimalne nieszczelności powstałe w wyniku nagaru zwykle nie wpływają znacząco na odpalanie silnika o takiej pojemności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA