logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego VW Golf 3 1.6 1993 pali uniwersalne sondy lambda?

macink 05 Lip 2005 16:05 8095 21
REKLAMA
  • #1 1630876
    macink
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.jestem posiadaczem golfa 3 z 1993 roku 1.6 benzyna + gaz
    auto odpoczątku pali mi sondy lambda nie wiem co może być tego przyczyną.Sondy są uniwersalne 4 przewodowe. prosze o podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 1631010
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    4 przewodowe tzn. ze pogrzewane. Ale co doklednie ci sie upala podgrzewanie??
  • #3 1632095
    iglotkz
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    sprawdz czy dobrze podłanczasz kable i czy napewno kupujesz sonde do tego modelu bo chociarzsa to sady uniwersalne i tak sie moga roznić między sobą a najlepiej kup dokładnie taką jak mo być
  • #4 1632510
    nepek59
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Sondy mogą mieć różne napięcia. Sprawdź jalie napięcie powinna mieć twoja orginalna sonda idobieraj odpowiednią.
  • REKLAMA
  • #5 1633056
    macink
    Poziom 11  
    Nie wiem co dokładnie jest uszkodzone, na komputerze diagnostycznym wykazuje uszkodzoną sondę.Sondy nie sa orginalne wv lecz z fiata,być może przyczyna leżeć w wałku rozrządu , który jest z ostrzejszymi krzywkami od modelu 100 KM i ma inne koło zębate.

Dodano po 30 [minuty]:

czasami też miał objawy dławienia paliwem ,ale wyczyszczenie sondy pomagało na chwilę.Lecz już zaczyna mnie to złościć gdyż auto stało się paliwożerne i zaspokaja się 12 litrami gazu w jeździe mieszanej
  • #6 1633950
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6645
    Komputer nie wie czy sonda jest trafiona czy żle podłączona
    masz 4 kable tak? białe to grzałka 12v plus i masa. nie ma znaczenia jak je podłączysz. szary to masa odniesienia sygnału,najlepiej przewód dodatkowo podłączyć do masy ale uwaga Osobno Pod Śrubkę NA Silniku nie na kaście bo będą zakłócenia nic się nie stanie ale nie będzie dobrego sygnału.No i czarny,rozłącz go i zmierz napięcie na włączonym kluczyku natej końcówce co idzie na komp powinno być 0,400 0,500 V jak niema to jest walnięty komp.Po odpaleniu powinno sir\ę wahać na spiętych już przewodach od 0,1v do 0,9v jak jest powyżej 1.1v 5,3,7, takie cuda to jest przebicie z grzałki na sygnał sona szrot :(

Najczęściej żle jest szary podłączony lub nie ma napięcia na grzałce

aha jak stale jest np 0.1 0.2v to jest uboga mieszanka może być pompa czujnik temp silnika
    jak stale 0.8 0.9 bogata też czujnik ,nieszczelny wtryskiwacz,potencjometr

sprawdz jak co pisz na mail
  • #7 1634024
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 1635312
    andrzej20001
    Poziom 43  
    nie powinien pokazywać jeśli ma założony emulator sondy lub system gazowy z silniczkiem krokowym i emulatorem.wtedy oszust podaje na komp wahające się napięcie 0.1-0.9v a sygnał z sondy wykorzystuje komputer gazowy
  • REKLAMA
  • #9 1635566
    macink
    Poziom 11  
    Tak silniczek krokowy zastał obecnie zdemontowany,niedało się jaździć dławił się nie wkręcał się pow.3000 tys.obrotów.Później zmierze wartości i podaj mi twój meil lub gg. Moje 6432022
  • REKLAMA
  • #10 1635570
    wszim
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Jak ma źle dopasowaną emulację to i tak mu będzie pokazywać błąd sondy. Wg mnie przyczyna instalka gazowa i złe ustawienie emulacji a sondy sa zapewne sprawne.
  • #11 1635678
    macink
    Poziom 11  
    instalacja była juz poprawiana , został wymieniony ostatnio mikser ale dalej się piepszy i kazano mi przyjechać w pon.na następna regulację.Ale sondy chyba są chyba uszkodzone gdyż samochód na benzynie też nie chce jechać
  • Pomocny post
    #12 1635727
    wszim
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    No własnie jak instalka gazoewa ma źle ustawioną emulację to komputer od benz. zaczytuje błędy i będzie źle jeździł na benzynie. Zmień gazowników bo coś kiepscy są.
  • #13 1635785
    macink
    Poziom 11  
    bez jaj ale to juz są ostatni dobrzy jakich znam.Golfa kupiłem z nowa instalacją i od początku były problemy.Tam gdzie obecnie ustawiam auto mam do nich zaufanie,poprzednią bryczkę oni mi zgazowali i bez problemów przejechałem 200 tys.km. i moge ich z czystym sumieniem reklamować.MOże też komputer gazowy jest do bani gdyż reduktor jest Lovato a poprzednio był Landi Renzo a sterowanie mam AL-700.Może to jest przyczyną?
  • #14 1639818
    andrzej20001
    Poziom 43  
    witam
    ale jaja z tym vw,ciężko coś chyba już sprawdzać,komputer gazowy autronik 700 sam wykrywa podczas regulacji jaka sonda jest na jakie napięcie i dopasowuje emulator ma taki tryb i wtedy auto musi być na benzynie,kurczę golfik ma szprycę prostą jak cep powinno to już dawno iść.Wiesz co sprawdz jeszcze jak auto nie idzie ani na gazie i na benzynie czy nie jest stopiony katalizator i przez to zapchany.wtedy jest bardzo wysoka temperatura na wydechu i może sondy palić i auto muli na gazie i benzynie,po prostu poluzuj opaskę cz obejmę przed katem niech spaliny idą bokiem i zobacz jak auto idzie.Chyba powoli kończą się możliwości ale to auto musi iść.
  • #15 1640464
    macink
    Poziom 11  
    Katalizator usunołem już 2 lata temu . Wtedy też tak myślałem
  • #16 1641066
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Ten silnik ma sondę specjalną uniwersalna nie będzie chodzić.
  • #17 1651475
    macink
    Poziom 11  
    No to już wiem tylko czym ona różni się od pozostałych.
    Będąc u gazowników stwierdzili że sonda się spóźnia czyli że za wolno podaje sygnał.Więc teraz jestem głupi.Samochód ustawili mi na registrze i całkiem fajnie jeździ
  • #18 1677038
    twierdza szyfrów
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Stanisław Chwalisz napisał:
    Ten silnik ma sondę specjalną uniwersalna nie będzie chodzić.

a jaka to jest sonda specjalna uniwersalna wystepujaca w tym silniku?
  • #19 1678587
    macink
    Poziom 11  
    Może ktoś zna orginalny symbol Boscha tej sondy??
  • #20 1678623
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Prawidłowe ustawienie emulacji sondy w tym autku to jest masa czyli sygnał sondy idzie na masę inaczej komp łapie błedy i na benzynie nie pojeżdzisz ,chyba że będziesz za każdym razem zdejmowął klemę -jak będziesz chciał pojeżdzić na benzynie.a błąd który wyskakuje to błąd sądy.gazik ma większą temp spalania i najlepiej sąde nową rozchodzić trochę na benzynie bo może się"zaciąć".
  • #21 1679682
    maffia
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Czy sonda lamda jest podgrzewana cały czas czy tylko w początkowej fazie pracy?
  • #22 2009854
    macink
    Poziom 11  
    Niestety nie wiem czy następną sonde spali gdyż pozbyłem się samochodu

Dodano po 1 [minuty]:

Bardzo dziękuje za okazaną pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel VW Golf 3 1.6 z 1993 roku z instalacją LPG zgłasza problem z częstym przepalaniem się uniwersalnych, 4-przewodowych sond lambda, które nie są oryginalne VW, lecz pochodzą z Fiata. Dyskusja wskazuje, że przyczyną mogą być nieprawidłowe parametry sondy, różnice w napięciach, błędy w podłączeniu przewodów, a także niewłaściwe ustawienie emulacji sondy w instalacji gazowej. Problemy z emulacją powodują błędy odczytu sondy przez komputer benzynowy, co skutkuje złym działaniem silnika zarówno na gazie, jak i benzynie. Wskazano, że sonda w tym silniku jest specjalna i uniwersalna sonda może nie działać prawidłowo. Zalecane jest stosowanie oryginalnej sondy lub dokładne dopasowanie parametrów emulacji, najlepiej z użyciem emulatora sondy i silniczka krokowego w instalacji LPG. Dodatkowo poruszono kwestie diagnostyki sygnałów sondy, pomiarów napięć na przewodach oraz możliwych problemów z komputerem sterującym. Usunięcie katalizatora nie rozwiązało problemu. Ostatecznie właściciel zrezygnował z auta, dziękując za pomoc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA