logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha KX-690 - Magnetofon wylacza sie po wcisnieciu play

OptimusPrime 13 Sie 2016 16:10 3384 6
REKLAMA
  • #1 15866292
    OptimusPrime
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam

Po wciśnięciu play wszystko działa normalnie przez około sekundę po czym rolka nawijająca przestaje się kręcić i mechanizm wyłącza się tj. reaguje tak jak by został naciśnięty stop (blok głowic normalnie parkuje do pozycji "stop"). Kolejne wciśnięcia play nic nie zmieniają (nic nie "łapie" np. raz na 40 wciśnięć). Sprawdziłem oba tacha na obu rolkach są impulsy. Silnik odpowiedzialny za napęd rolek jest dobry, nic nie przeskakuje przy przewijaniu nie ma problemów. W specjalnym trybie czyszczenia gdzie magnetofon powinien działać na play bez kasety jest dokładnie tak samo więc obecność kasety najwidoczniej nie ma na to wpływu. Jakiś czas temu przy czyszczeniu zobaczyłem, że na odwijanej rolce brakuje na końcu brakuje tej malutkiej podkładki. Przełożyłem z innego magnetofonu i od tamtej pory właśnie nie działa. Przy zakładaniu tej podkładki trzeba było użyć dość sporo siły, może coś nieświadomie uszkodziłem tylko co? Tacho działa a rolka, która się zatrzymuje była dobra (to w drugiej zakładałem podkładkę).
  • REKLAMA
  • #2 15866338
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Przez montaż podkładki zmieniła się odległość od rolki do czujnika tacho( transoptor lub czujnik Halla) , zmieniła się przez to odpowiedź do mikrokontrolera i stąd takie zachowanie. Podejrzewam że masz transoptory , oczyść je , oceń oscyloskopem czy z obu rolek taki sam impuls. Oczyść rolki i transoptory . I zdemontuj podkładkę :)
  • REKLAMA
  • #3 15866403
    OptimusPrime
    Poziom 10  
    SERVICE-AV napisał:
    Przez montaż podkładki zmieniła się odległość od rolki do czujnika tacho( transoptor lub czujnik Halla) , zmieniła się przez to odpowiedź do mikrokontrolera i stąd takie zachowanie.

Tu jest tacho na transoptorze. Żeby nie było to nie dałem żadnej dodatkowej podkładki czy coś w tym stylu. To jest ta podkładka zaznaczona strzałkami
    http://www.tapeheads.net/showthread.php?t=42496 (dałem dla przykładu bo to inny magnetofon). Nie bardzo rozumiem jak mogła się zmienić odległość rolki od czujnika tacho skoro teraz jest podkładka więc rolka mi nie ucieka "do przodu"
    i jest po prostu tak jak powinno być vs. stan w którym nie było podkładki.

Cytat:

Podejrzewam że masz transoptory , oczyść je , oceń oscyloskopem czy z obu rolek taki sam impuls. Oczyść rolki i transoptory . I zdemontuj podkładkę :)

Impulsy już sprawdzałem ale zrobię to jeszcze raz. Chciałem uniknąć rozkładania mechanizmu bo jego składanie to koszmar (założenie paska od napędu kabestanów to tragedia). Zdemontować podkładkę, którą założyłem? W jakim celu? Jedna mi już uciekła przy zakładaniu jak tam mi ucieknie to będzie tragedia bo więcej nie mam. Nie wie czy ona w ogóle przeżyje następnie nałożenie.
  • REKLAMA
  • #4 15866682
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Kabestany masz na jachcie, tu występuje capstan :)
    Mogła się zmienić odległość przez wciśnięcie osi rolki jeśli jest osadzona na chassis z tworzywa.
    Transoptory czasem się uszkadzają(w sprzętach Matsushity zum beispiel) i bez wymiany ani rusz.
  • #5 15912028
    OptimusPrime
    Poziom 10  
    SERVICE-AV napisał:
    Kabestany masz na jachcie, tu występuje capstan :)
    Mogła się zmienić odległość przez wciśnięcie osi rolki jeśli jest osadzona na chassis z tworzywa.
    Transoptory czasem się uszkadzają(w sprzętach Matsushity zum beispiel) i bez wymiany ani rusz.

U mnie w są zdecydowanie kabestany! ;-). Wracając do meritum sprawy. Właśnie skończyłem 6h bój z magnetofonem. Sprawdziłem wszystko od początku i znowu utknąłem w tym samym punkcie więc niechętnie rozebrałem ten cholerny mechanizm.
    Oś rolki jest faktycznie osadzona w chassis z plastiku ale nie została wciśnięta z mojej autopsji wynika, że jej wciśniecie nie miało by znaczenie w kontekście uszkodzenia transoptora. Rolka porusza się na swoistym łożysku ślizgowym i nie może
    się "zapaść" i w jakiś sposób uszkodzić transoptor. Po założeniu podkładki, o której pisałem wcześniej odległość powinna być prawidłowa i tyle. Załączam zdjęcie tak dla potomności. Moje ostanie podejrzenia padły na switche współpracujące z żębatko-programatorem ale okazały się sprawne. Trochę się pobawiłem ręcznie kręcąc za silnika o obsługi mechanizmu żeby zobaczyć jak to działa. Po złożeniu mechanizmu do kupy wszystko działa jak należy. Nie wiem czy to programator nie zaciął się jakieś dziwnej pozycji i CPU zgłupiało a moje zabawy
    go przestawiły w dobrą startową pozycję. Przy samej rolce nic nie grzebałem bo nie było po co, jedne co zrobiłem to lekko przetarłem transoptor patyczkiem z izopropanolem. Zostało mi wrzucenie kasety o kontroli prędkości żeby zobaczyć
    czy jest OK i to chyba w wszystko.... a nie właśnie sobie przypomniałem.
    Chodzi o hamulec od otwierania kieszeni. Patent z tłokiem w wykonaniu Yamahy to dla mnie lipa. Mam cztery magnetofony Yamahy z tym patentem i we wszystkich jest tak samo. Po wciśnięciu EJECT kieszeń nie otwiera się płynnie tylko full power jaki daje sprężyna. Próbowałem ten tłok jakoś uszczelnić silkonem, wazeliną techniczną, olejem silikonowym i specjalnym smarem do używanym w optyce (mega gęsty specjalnie do tłumienia). Wazelina beznadziejna, silikon lepiej ale też słabo, super smar też do bani. Olej silikonowy wypadł najlepiej z tym, że kieszeń otwiera się teraz skokowo i to nie zawsze (potrafi się zaciąć po jednym "skoku"). Oczywiście kręciłem śrubką przy ujściu hamulca ale jakiekolwiek jej odkręcenie daje fatalne skutki więc jest wkręcona na full (i tak przepuszcza powietrze).Jakiś pomysł ja to ogarnąć?

Yamaha KX-690 - Magnetofon wylacza sie po wcisnieciu play
  • #6 17280926
    fredo110
    Poziom 24  
    Ocena: 235
    Witam. Przyczyną opisanej usterki jest zużyty pasek na kółkach napędzających zębatko programator.
  • REKLAMA
  • #7 17281077
    OptimusPrime
    Poziom 10  
    fredo110 napisał:
    Witam. Przyczyną opisanej usterki jest zużyty pasek na kółkach napędzających zębatko programator.

Od mojego ostatniego postu minęło dwa lata więc mogę trochę naświetlić sprawę. Finalnie okazało się, że jest to tak jak napisałeś pasek od napędu bloku głowic. Dlaczego nie doszedłem do tego od razu? Odpowiedź dość prosta. Jakieś trzy miesiące przed
    napisaniem tematu wymieniłem go na nowy przy okazji wymiany paska napędowego i kompletnie nie spodziewałem się, że coś może być źle bo "nowy to na pewno jest dobrze". Na pierwszy rzut oka było niby OK bo głowice się podnosiły a problem ujawniał się dopiero jak potrzeba było więcej siły aby zablokować blok głowic (sam blok się wtedy nie rusza co może być mylące) i dlatego przeszedłem szybko do dalej diagnozy. Po zdjęciu paska zacząłem go mierzyć i okazało się, że jest za cienki bo ma 1mm grubości zamiast 1,5mm jak oryginał. Kupiony wcześniej pasek napędowy i ten od napędu bloku głowic były razem w komplecie i nawet nie sprawdziłem jakie ma rozmiary przed założeniem wychodząc z błędnego jak się okazało założenia, że jak komplet to na pewno wszystko jest OK. Nie miałem wtedy żadnych zapasowych pasków więc założyłem z powrotem stary oryginalny. Wytrzymał jakieś pół roku i znowu to samo. W instrukcji serwisowej niestety nie ma opisanych rozmiarów więc pomierzyłem stary oryginalny. Wyszło, że ma 1,5mm grubości i około fi=21 mm. Ze starość na pewno się trochę rozciągnął więc mogę spekulować, że oryginał miał 20x1,5mm. Nie chciałem przesadzać z naciągiem paska więc próbnie założyłem 22x1,5mm i jak na razie jest OK. Ten sam mechanizm jest w Yamaha KX-670 więc jak ktoś ma podobny problem z tym modelem to może być to pomocne info.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z magnetofonem Yamaha KX-690, który wyłącza się po wciśnięciu przycisku play. Po krótkim działaniu mechanizmu, rolka nawijająca przestaje się kręcić, a urządzenie reaguje jakby naciśnięto stop. Użytkownik sprawdził tacho, silnik oraz stan mechanizmu, a także zauważył brak podkładki na odwijanej rolce, którą próbował zastąpić z innego magnetofonu. W odpowiedziach sugerowano, że zmiana odległości od rolki do czujnika tacho mogła wpłynąć na działanie, a także że transoptory mogą być uszkodzone. Ostatecznie, po długiej diagnostyce, okazało się, że przyczyną problemu był zużyty pasek napędowy bloku głowic, który został wymieniony na nowy, ale o niewłaściwej grubości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA