logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon yamaha KX 393. Pojawia się dodatkowy szum.

07Pasikonik 04 Lut 2007 12:08 1792 1
REKLAMA
  • #1 3526494
    07Pasikonik
    Poziom 2  
    Witam. Od dłuższego czasu śledzę forum Elektroda.pl, ale dopiero teraz miałem okazje sie zalogować. No i w zwiazku z tym mam pytanko odnosnie mojego magnetofonu.
    Yamaha KX 393, mam go niecały roczek, jeszcze na gwarancji. Ale przed kilkoma dniami, zupełnie przez przypadek zauważyłem pewną jak mi się wydaje usterkę. :cry: Mianowicie, przy wyłączonym DOLBY NR, przy przekręconym na max potencjometrze PLAY TRIM, na nienagranych fragmentach tasmy, po około godzinie odtwarzania, w tle szumu taśmy, pojawia sie dodatkowy szum - wysokiej częstotliwosci dźwięk, cos w rodzaju buczenia. Z poczatku myslałem, ze jest to jakieś zakłocenie lu sprzężenie sie. Dodatkowo na wskaźnikach wysterowania pojawia sie to jako "dźwięk" i wskaźniki wychylają sie na obu kanałach od -30 do -20db. (skala jest od -20 do +8) Sprawdziłem to tez przy nowych nieużywanych taśmach audio i problem jest ten sam na kazdym rodzaju taśmy. Wcześniej tego nie było, a magnetofon to ma po około godzinie pracy. Przy wyłaczonym PLAY TRIM i przy włączonych DOLBY B,C NR jest to samo, tyle, ze mniej słyszalne i wskaźniki wysterowania tego nie wyłapują. Przestudiowałem wg instrukcji problemy i nic nie pomogło. Głowice i rolki sa czyste. Cos producent wspomina o namagnesowaniu głowicy i zaleca rozmagnesowanie, ale ja nie mam takiego urządzenia. Czy nie ma tu konieczności zwrócenia się do serwisu?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3539836
    07Pasikonik
    Poziom 2  
    Problemem była namagnetyzwoana głowica. Wystarczyło ją demagnetyzwoać, zatem sprzet był i jest sprawny.:D
REKLAMA