logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór platformy do modernizacji komputera za 500-600 zł: AMD czy Intel?

Logan 05 Lip 2005 18:19 2084 11
REKLAMA
  • #1 1631209
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    Witam ;)

Zastanawiam sie nad modernizacja komputera, do wymiany pojdzie procesor, plyta glowna, pamiec RAM oraz grafika (chyba ze ebdzie na plycie). Na te 3 (4) komponenty mam jakies 500-600 zl. Nie wiem wlasnie ktora platforma bedzie wydajniejsza w tym przedziale cenowym ?

Przeniesiono z Komputery Hardware ( TJT )
  • REKLAMA
  • #2 1631328
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Do czego będziesz głównie wykorzystywał komputer? I powiedz nam, co masz do tej pory, oraz jaki masz zasilacz (moc, producent). Być może trzeba będzie zmienić także zasilacz.
  • REKLAMA
  • #3 1631379
    Logan
    Poziom 30  
    Komputer bedzie wykorzystywany do multimediow, oraz internetu. Zasilacz mam nowy Codegen 350W (wiem wiem lipa). Sprzet ktory mam: dyskt twardy ATA, pamiec SDRAM 128 MB (raczej sie nie przyda ;), nagrywarka CD-RW oraz naped CD-ROM no i stacja dyskietek :)

Generalnie chodzi mi o to czy bardziej sie oplaca kupowac przykladowo AMD Sempron 2200+ za 224 zl czy lepiej Intel Celeron D315 2.26 GHz za 271 zl ? Wydajnosc niby ta sama, ale czy napewno ?
  • #4 1631396
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    To "śliski" temat zaraz zacznie się kłótnia na temat wyższości amd czy intela . Myślę , że powinieneś się raczej zastanowić na jakich płytach głównych ma to chodzić i czy będziesz chciał podkręcać procek .
    Amd powinien się lepiej kręcić niż celek .
    Celeron ma wysoką temperaturę i dobrze mieć odpowiednią obudowę do niego .
  • #5 1631414
    CIUKU
    Poziom 18  
    Witam!
    jak powiedział kolega Hucul zaraz zacznie się kłótnia o wyzszości jednj firmy nad innymi...moim zdaniem nie masz kasy chcesz miec pewny procek ktory nawet podczas awarii wentyla nie zejdzie celeron d, chcesz wydajności athlony bądz dobra seria durona 1.4:D...chyba że za te pieniądze żłozysz cos na a64 ale to nie wiem czy warto...lepiej kupić gorszy procek a lepsza płyte i zocować....pozdr
  • REKLAMA
  • #6 1631424
    Logan
    Poziom 30  
    Hucul napisał:
    To "śliski" temat zaraz zacznie się kłótnia na temat wyższości amd czy intela .

Mi chodzi o konkrety np. ze jeden procesor obsluguje SSE2 a drugi nie i przez to ma mniejsza wydajnosc.

Cytat:
    Myślę , że powinieneś się raczej zastanowić na jakich płytach głównych ma to chodzić i czy będziesz chciał podkręcać procek .

Na benchmarku znalazem dosc duzy wybor plytek do 200 zl i nie wiem ktora bedzie lepsza :/

Cytat:

Amd powinien się lepiej kręcić niż celek .
    Celeron ma wysoką temperaturę i dobrze mieć odpowiednią obudowę do niego .

Ja slyszalem ze Celerony sie lepiej kreca. Sam mam Celeron 800MHz i podnioslem FSB ze 100 na 140 MHz, max tem. 55 stopni na oryginalnym coolerze.
  • REKLAMA
  • #7 1631436
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    CIUKU napisał:
    ...i zocować....pozdr

Mógłbys wyjaśnić znaczenie tego słowa?
  • #8 1631451
    Hucul
    Poziom 39  
    Logan napisał:

Ja slyszalem ze Celerony się lepiej kreca. Sam mam Celeron 800MHz i podnioslem FSB ze 100 na 140 MHz, max tem. 55 stopni na oryginalnym coolerze.

Ale ten celek to inna bajka , sprawdź lepiej na benczmarkach wydajność konkretnych konfiguracji płyta+procek to dowiesz się co kupić.
  • #9 1631460
    Logan
    Poziom 30  
    Jak tak czytam Wasze wypowiedzi to dochodze do wniosku ze najpierw powinienem wybrac plyte glowna a dopiero pozniej procesor.
  • #10 1631480
    Hucul
    Poziom 39  
    Logan napisał:
    Jak tak czytam Wasze wypowiedzi to dochodze do wniosku ze najpierw powinienem wybrac plyte glowna a dopiero pozniej procesor.

Tak bo wydajność komputera zależy od płyty głównej , procka , pamięci i wszystkie te komponenty są ważne , a i karta graficzna ma też znaczenie .
  • #11 1643853
    Logan
    Poziom 30  
    A czy warto inwestowac w plyty glowne z dwukanalowo obsluga pamieci ? W jakich warunkach jest widoczny wzrost wydajnosci ? Przy grach czy rowniez podczas normalnej pracy ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru platformy do modernizacji komputera w budżecie 500-600 zł, obejmującej procesor, płytę główną, pamięć RAM oraz kartę graficzną. Rozważane są procesory AMD Sempron 2200+ oraz Intel Celeron D315 2.26 GHz, z uwzględnieniem ich wydajności i możliwości podkręcania. Wskazano, że wybór płyty głównej jest kluczowy dla ogólnej wydajności systemu, a także że płyty z obsługą dwukanałową pamięci mogą oferować wzrost wydajności, szczególnie w grach. Poruszono kwestie kompatybilności, obsługi instrukcji SSE2 oraz temperatury pracy procesorów, gdzie Celeron D charakteryzuje się wyższą temperaturą i wymaga dobrej wentylacji. Zasugerowano, że warto rozważyć zakup lepszej płyty głównej i tańszego procesora, a także sprawdzić benchmarki konkretnych konfiguracji. Podano link do testów porównawczych procesorów na Tom's Hardware jako pomoc w podjęciu decyzji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA