logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak znaleźć zamiennik dla stycznika Lovato MC9 w sterowniku STS-3?

Henry(k) 05 Lip 2005 20:38 3231 5
REKLAMA
  • #1 1631585
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Witam
    Polski sterownik pieca sauny, jak sie nie pomyliłem ma symbol STS-3 blaszana puszka z cyfrowym wyświetaczem czerwonym LED. Jest to sterownik z zasilaniem 3-fazowym.

W środku mały kawałek elektroniki na przednim panelu, na płytce głównej 3 małe białe przekaźniki 24V, prostowniczek dla elektroniki, Z boku z prawej strony stycznik 4 polowy LOVATO MC9 przykręcony na 2 śrubki.

I chodzi o ten stycznik, stopił się, oznaczenia na plastiku przy konektorach rozmazały a w necie nie za bardzo mogę znaleźć coś na jego temat. Na stronie Lovato ma różne ale nie MC9.
    To co wyczytałem oprócz MC9: Ith 20A, AC1 400V 20A, UI690. Trochę innych cyferek jeszcze z tabelką prądów itp.

Może ktoś kojarzy co to jest?
  • REKLAMA
  • #2 1632474
    ArturZy
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Parametry, które udało Ci się odczytać to najprawdopodobnie parametry styków: obciążalność prądowa (20A ), rodzaj pracy (AC1).
    Najważniejsze teraz określić wartość i rodzaj napięcia cewki.
    Jeśli będziesz to miał, można wstawić zamiennik dowolnej firmy.
  • REKLAMA
  • #3 1632532
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Właśnie na stronie Relpol S.A. znalazłem styczniki CRM09, tylko teraz muszę dowiedzieć się czegoś więcej o starym - napięcia cewki, rodzaj czwartego styku i gabaryty pomierzyć. Popołudniu sprawdzę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1633057
    krzychu_smd
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam
    pewnym czasem pracowałem z tymi stycznikami montowaliśmy je w urządzeniach chłodniczych do sterowania grzałki rozmrażania
    powiem ci tyle że napięcie cewki na konektorach to standartowe 220V nie pamiętam jak był rozmieszczone ale wiem że w stanie włączonym trzy wejścia zwierały obwód a jedno rozwierało odwrotnie przy wyłączonym nie wiem czy go kupisz w polsce bo my sprowadzaliśmy je z włoch ale dało by sie załatwić MC9 dzwoń pod 505492028 to ci wszystko dokładniej wyjaśnie czesc
  • REKLAMA
  • #5 1633901
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Zgadza się.
    Ten sterownik sauny to SPS-5.
    Obejrzałem ten stycznik i gdzie podłaczony i faktycznie jest na 220V. Dodatkowe styki są NO ale nieużywane.

Zamówiłem w Relpolu stycznik CRM09-30-10-A230. Parametry te same, tylko o pół milimetra większy rozstaw w pionie między otworami.

Będę miał tylko zabawę z kablami bo się też potopiły i odpadły od ztyków stycznika... trzeba będzie dojść gdzie która faza idzie.
  • #6 1634694
    dragon2004
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    wszystko jest na schemacie w załączonym przez Ciebie linku. Z jednej strony stycznika dajesz zasilanie 3-faz z zacisków 2,4,6, a z drugiej odejście na grzałki tj zaciski 1,3 i 5. Kolejnośc faz nie ma znaczenia.
    Pozdr
REKLAMA