logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysoki ping w TS3, CS:GO i LoL przy niskim pingu w przeglądarce - Asus RT-N10

hetx0 16 Sie 2016 22:00 1131 8
REKLAMA
  • #1 15872946
    hetx0
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam. Od dłuższego czasu mam problem z internetem, a mianowicie w przeglądarce mam 30-40 ms, a na komunikatorze TS3 mam ~110ms + 150+ ms w CS:GO lub League of Legends (ogółem w grach online). Czym może być spowodowane takie opóźnienie tylko i wyłącznie w tych miejscach? Mój operator twierdzi, że u Nich wszystko jest okej. Dziś nawet zmienili serwer połączenia, ale to nic nie pomogło. Co może być nie tak? Router to Asus RT-N10 (Ma 6 miesięcy) i jestem połączony do niego kablem RJ-45 CAT5e.

Screen z CMD:

Screen z TS3:
  • REKLAMA
  • #2 15873188
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    1. Podaj więcej informacji o swoim internecie. Jaka prędkość? Technologia? Dostawca?
    2. Czy przed routerem znajduje się jeszcze jakieś urządzenie dostawcy? Jak RT-N10 się z tym urządzeniem łączy?
    3. Pobierz program z tej strony: http://winmtr.net/. I wykonaj za jego pomocą testy na kilku popularnych serwerach np. wp.pl, gooogle.pl.

Zależnie od dostawcy i technologi w jakiej jesteś podłączony do Internetu. Takie wyniki nie muszą być uznawane za wysokie ping 30-40 ms w przypadku polskich serwerów zależnie od obciążenia sieci jest normalny. Podobnie jak wartości 100ms i więcej zwłaszcza w przypadku zagranicznych serwerów.
  • REKLAMA
  • #3 15873840
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5421
    hetx0 napisał:
    Router to Asus RT-N10 (Ma 6 miesięcy) i jestem połączony do niego kablem RJ-45 CAT5e.

No to pomiń ten router i testuj - jeśli różnicy nie będzie, a to net radiowy zapewne - to nic więcej nie zrobisz: ping i opóźnienia są zależne od samej sieci operatora, serwerów gry, trasowania połączenia, podłączonych innych ludzi do tej samej anteny i ruchu sieciowego kształtowanego przez szkielet sieci poza granicami Polski.
  • #4 15876551
    hetx0
    Poziom 7  
    Mój internet to radiowe łącze o prędkości pobierania 6 Mb/s oraz prędkości wysyłania 1 Mb/s.
    Dziś wymieniłem wszystkie kable- nie pomogło. Sprawdzałem także połączenie pomijając router- nie pomogło.
    Od anteny idzie kabel do (jak to mówi operator) zasilacza, a z gniazda obok wychodzi zwyczajna RJ-45 idąca prosto do routera.
    Przez ostatnie 8 lat gry online działały idealnie, ping nie wychodził powyżej 65 ms. Także myślę, że to akurat nie jest wina tego inernetu. Dostawca twierdzi, że u nich wszystko jest okej. Jakiś czas temu ogrywając tytuł, którego nazwy nie pamiętam z konsoli wyczytałem, że łączy mnie z azjatyckimi serwerami. Po wyłączeniu zapory łączenie przeskoczyło na serwery polskie, niemieckie i inne. Co może być nie tak z tą zaporą? Nie da się jej skonfigurować?

Wysoki ping w TS3, CS:GO i LoL przy niskim pingu w przeglądarce - Asus RT-N10 Wysoki ping w TS3, CS:GO i LoL przy niskim pingu w przeglądarce - Asus RT-N10 Wysoki ping w TS3, CS:GO i LoL przy niskim pingu w przeglądarce - Asus RT-N10 Wysoki ping w TS3, CS:GO i LoL przy niskim pingu w przeglądarce - Asus RT-N10
  • REKLAMA
  • #5 15876580
    KOCUREK1970
    hetx0 napisał:
    Także myślę, że to akurat nie jest wina tego inernetu.

Tego internetu może i nie - ale tego gdzie on się łączy dalej, ile ma "hopów" (przeskoków) przez ile jeszcze innych serwerów przechodzi trasowanie całego ruchu.
    hetx0 napisał:
    Co może być nie tak z tą zaporą? Nie da się jej skonfigurować?

Co ma zapora wspólnego z pingami? - zapora nie steruje ruchem sieciowym.
    hetx0 napisał:
    Dostawca twierdzi, że u nich wszystko jest okej.

Sam operator na to nic nie poradzi - sam pewnie kupuje usługę od większego dostawcy niż on sam.

Mam UPC i łącząc się z POLSKIM wp mój ruch idzie przez Szwajcarię i Austrię.
  • #6 15876595
    hetx0
    Poziom 7  
    Nie wiem co ma wspólnego zapora z pingami, ale jakiś czas temu wyłączając ją ping automatycznie spadał. Teraz niestety ta metoda już nie pomaga.
    2 dni temu dzwonił operator i prosił o test internetu, bo podobno przenieśli mnie na lepszy serwer. No, ale niestety internet działa gorzej niż wcześniej.
  • REKLAMA
  • #7 15876626
    KOCUREK1970
    hetx0 napisał:
    Nie wiem co ma wspólnego zapora z pingami, ale jakiś czas temu wyłączając ją ping automatycznie spadał.

Zapora blokuje dostęp do pewnych zasobów (aplikacji) i dlatego było lepiej - teraz nie działa, bo zmieniły się być może jej ustawienia z aktualizacji Windowsa - Microsoft chce mieć dostęp do coraz większej liczby zasobów na komputerze (szpiegowanie, telemetria) itd.
    hetx0 napisał:
    podobno przenieśli mnie na lepszy serwer. No, ale niestety internet działa gorzej niż wcześniej.

Zmieni się teoretycznie wtedy na lepsze, kiedy i sam TWÓJ dostawca zmieni ich dostawcę internetu.

Obym się mylił - ale z netem radiowym już tak jest - to się nadaje praktycznie tylko do przeglądania stron i to wszystko.
  • #8 15876637
    hetx0
    Poziom 7  
    No nic, pozostaje mi czekać aż jakoś to naprawią. Niestety do mojego domu nie idą żadne linie telefoniczne, dlatego też używam radiówki.
  • #9 15877364
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    Tzw. radiówka jest niestety właśnie bardzo podatna na problemy z opóźnieniami. W WinMTR widać, że największe opóźnienia ping ma właśnie przez połączenie bezprzewodowe.

Jeżeli kiedyś faktycznie było lepiej, możesz zasugerować dostawcy, by sprawdził ustawienie anteny. Możliwe że została nieumyślnie przekrzywiona lub w danej linii pojawiła się jakaś przeszkoda.

Po za tym niewiele jesteś w stanie zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim pingiem w aplikacjach TS3, CS:GO i League of Legends, mimo niskiego pingu w przeglądarce. Internet to radiowe łącze o prędkości 6 Mb/s, a router to Asus RT-N10. Połączenie kablowe RJ-45 CAT5e nie przyniosło poprawy, a operator internetowy twierdzi, że wszystko jest w porządku. Użytkownik zauważył, że wyłączenie zapory czasami poprawia ping, ale obecnie nie przynosi efektów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że opóźnienia mogą być spowodowane trasowaniem połączenia, obciążeniem sieci oraz ustawieniami anteny dostawcy. Wskazują również na ograniczenia technologii radiowej w kontekście gier online.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA