logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router Wi-Fi do rozdzielenia Neostrady na 3 komputery?

roman7777 05 Lip 2005 23:08 1275 6
REKLAMA
  • #1 1632026
    roman7777
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Pomysł jest taki są trzy kompy, dostawcą internetu jest tp.sa czyli neo... Chce rozdzielić ten sygnał na 3 kompy za pomocą routera,ale radiowego. Chciałbym się poradzić jaki sprzęt do tego preferujecie żeby było to niezawodne nie stwarzało problemów i było w miare możliwości łatwe do skonfigurowania. Dziękuje za rady
  • REKLAMA
  • #2 1632730
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Zrobilem tak: zamiast modemu USB dałem Microcom deskporte Router 400 USB - bardzo prosty w konfiguracji. Ma USB i 4 porty Ethernet.
    Podłączyłem Planet WAP1963A do jednego z portów w Microcom jako punkt dostępu dla komputerów z kartami radiowymi lub dla innych WAP1963A. Poza tym są jeszcze miejsca w Microcom do podłączenia komp. znajdujących się niedaleko czyli po skrętce.
  • REKLAMA
  • #3 1633793
    andrzejek12!
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    dobrym rozwiazaniem moze byc kupno rutera(np.Linksys lub D-link)
    Zeby mial ADSL,switch,WIFI.
    Sam chce sobie kupic i mysle ze to bedzie najlepsze rozwiazanie.
  • REKLAMA
  • #4 1633884
    profliz
    Poziom 10  
    Hmmm. a czy wiesz że dzielenie Neo jest nielegalne :]
  • REKLAMA
  • #5 1634765
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    profliz napisał:
    Hmmm. a czy wiesz że dzielenie Neo jest nielegalne :]

Twoj pierwszy post i odrazu taka plama :)
    no comments :)
  • #6 1635098
    molas3000
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    przede wszystkim zacznijmy od tego sam mam neostradę i w umowie jest napisane że NIE MOŻNA UDOSTĘPNIAĆ SYGANŁU POZA LOKAL. Z ROMAN7777 znam się osobiście i wiem o co chodzi w tej sprawie. arteko mam pytanko czy uzyłeś dwuch urządzeń???
    Dokładniej chodzi o to żeby router miał port USB i wyjście radiowe albo żeby to był ROUTER z modemem wbudowanym i wyjściem radiowym jeżeli chodzi o połączenie LAN może być ale TYLKO I WYŁĄCZNIE do konfiguracji routera. Musi być wyjście radiowe. Najlepiej takie żeby nikt inny nie mógł z tego korzystać (po co dawać za darmo internet komuś a samemu za niego płacić).
  • #7 1636282
    andrzejek12!
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Neostrady nie mozna dzielic??
    Ale chyba we własnym domu lub mieszkaniu mozna.
    Przecież to by bylo bez sensu(heh).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wyboru routera Wi-Fi do rozdzielenia łącza Neostrady na trzy komputery. Zaproponowano użycie routera z wbudowanym modemem ADSL, przełącznikiem (switch) i funkcją Wi-Fi, co umożliwi łatwą konfigurację i stabilne działanie sieci. Jako konkretne rozwiązanie wskazano zastosowanie routera Microcom Deskporte Router 400 USB wraz z punktem dostępu Planet WAP1963A, co pozwala na podłączenie komputerów zarówno przewodowo, jak i bezprzewodowo. Podkreślono, że router powinien mieć port USB oraz wyjście radiowe, a dostęp bezprzewodowy powinien być zabezpieczony, aby uniknąć nieautoryzowanego korzystania z internetu. W dyskusji pojawiła się także uwaga dotycząca warunków umowy Neostrady, która zabrania udostępniania sygnału poza lokal mieszkalny, co może mieć wpływ na legalność dzielenia łącza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA