Witam wszystkich mam dylemat co zakupić do małej sieci wi-fi wiem że było dużo pisane na ten temat ale każdy ma inne warunki mieszkalne i szukam typowo dla mego przypadku odpowiedniego sprzętu. Otóż mam w domu neostradę 512 i chcę to podzielić na 3 kompy tzn. jeden stacjonarny, drugi laptop, trzeci to sąsiad który mieszka ok. 20m odemnie domki są drewniane parterowe otynkowane lekko (mieszkam we wsi) jest parę ścian do przejścia od miejsca gdzie będzie stał router do komputera stacjonarnego sąsiada. Szukam sprzętu do kupna i znalazłem na tej stronie taki zestaw, karta + antena: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1296...msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any. Czy to będzie dobre czy wystarczy sama karta sieciowa ze zwykłą antenką czy lepiej kupić antenę do routera żeby był lepszy zasięg a może sam router da odpowiedni sygnał bez potrzeby stosowania anten na zewnątrz. Gdyby była potrzebna antena do lepszego zasięgu to jaką konkretnie proponujecie (kierunkowa czy dookólna żeby laptop działał też bezprzewodowo) bo mam zamiar ją zamontować na strychu bo nie chciałbym żeby była widoczna bo tpsa nie pozwala udostępniać Internetu poza dom ale dach mam pokryty blachą czy to nie przeszkadza?? Więc kończąc proszę o rade jaki konkretnie sprzęt muszę kupić oczywiście w rozsądnej cenie bo kasy to mi się nie przelewa jak każdemu zresztą pewnie tzn:
Karta sieciowa wi-fi zwykła czy z antena montowaną na zewnątrz?,
Router wi-fi do neostrady ewentualnie z jaką antenę zewnętrzną do niego?,
No i anteny jakie??
Może trochę chaotycznie to opisałem no ale starałem się to jakoś szczegółowo wyjaśnić. Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam
Karta sieciowa wi-fi zwykła czy z antena montowaną na zewnątrz?,
Router wi-fi do neostrady ewentualnie z jaką antenę zewnętrzną do niego?,
No i anteny jakie??
Może trochę chaotycznie to opisałem no ale starałem się to jakoś szczegółowo wyjaśnić. Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam