logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router i antena do podziału Neostrady 512 na 3 komputery?

adamas 06 Paź 2006 19:09 1451 8
REKLAMA
  • #1 3091605
    adamas
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam wszystkich mam dylemat co zakupić do małej sieci wi-fi wiem że było dużo pisane na ten temat ale każdy ma inne warunki mieszkalne i szukam typowo dla mego przypadku odpowiedniego sprzętu. Otóż mam w domu neostradę 512 i chcę to podzielić na 3 kompy tzn. jeden stacjonarny, drugi laptop, trzeci to sąsiad który mieszka ok. 20m odemnie domki są drewniane parterowe otynkowane lekko (mieszkam we wsi) jest parę ścian do przejścia od miejsca gdzie będzie stał router do komputera stacjonarnego sąsiada. Szukam sprzętu do kupna i znalazłem na tej stronie taki zestaw, karta + antena: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1296...msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any. Czy to będzie dobre czy wystarczy sama karta sieciowa ze zwykłą antenką czy lepiej kupić antenę do routera żeby był lepszy zasięg a może sam router da odpowiedni sygnał bez potrzeby stosowania anten na zewnątrz. Gdyby była potrzebna antena do lepszego zasięgu to jaką konkretnie proponujecie (kierunkowa czy dookólna żeby laptop działał też bezprzewodowo) bo mam zamiar ją zamontować na strychu bo nie chciałbym żeby była widoczna bo tpsa nie pozwala udostępniać Internetu poza dom ale dach mam pokryty blachą czy to nie przeszkadza?? Więc kończąc proszę o rade jaki konkretnie sprzęt muszę kupić oczywiście w rozsądnej cenie bo kasy to mi się nie przelewa jak każdemu zresztą pewnie tzn:
    Karta sieciowa wi-fi zwykła czy z antena montowaną na zewnątrz?,
    Router wi-fi do neostrady ewentualnie z jaką antenę zewnętrzną do niego?,
    No i anteny jakie??
    Może trochę chaotycznie to opisałem no ale starałem się to jakoś szczegółowo wyjaśnić. Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3091711
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Zakup router z wbudowanym modemem ADSL i AP z możliwością odłączenia anteny.

Na początek sprawdź czy będzie zasięg na wbudowanej antenie.

Karta może być tak jak na aukcji, tylko bez anteny zewnętrznej.

Jeśli nie będzie zasięgu, do do routera podłączysz zewnętrzną anteną dookólną, a u sąsiada kierunkową.
    Pewność da tylko doświadczalne sprawdzenie.
  • REKLAMA
  • #3 3091759
    adamas
    Poziom 13  
    dzięki za odpowiedź ale ha!! wszystko było by do zrealizowania tylko że ja mieszkam ok 350 km od domu a internet mają rodzice i sąsiad chce sie do nich teraz podłączyć problem jest taki że pojadę tam w listopadzie na 3 dni (domek jest we wsi więc sklepów tam nie ma za bardzo wyposażonych) i potem nie bedzie mnie jakieś pare miesięcy więc jestem zmuszony taki sprzęt zakupić (niedrogi) aby dział za pierwszym razem.
    jeśli chodzi o router to wiem trzeba kupić aby miał już wszystko w sobie tylko nie wiem jaki model bo różnie piszą że sie wiesza itp. no a karta i anteny?? tu niewiem jak firma jak antena?
    zastanawiam sie nad kupnem routera do niego antena dookólna i karta dla sąsiada zwykła no może ta antena kierunkowa
  • #4 3093922
    adamas
    Poziom 13  
    Więc tak może coś takiego:
    Router który najlepszy?? ewentualnie jakiś inny w rozsądnej cenie d-linka nie brałęm pod uwage bo czytając posty większość odradza ponieważ się wiesza
    1. http://www.allegro.pl/item126253722_modem_adsl_router_wifi_netgear_neostrada.html
    2. http://www.allegro.pl/item124980410_asmax_ar_704g_neostrada_bezprzewodowo_54_mb_s_fv.html
    3. http://www.allegro.pl/item129755932_edimax_ar_7064g_a_wifi_router_switch_adsl_a_fa_.html
    i jaką antenę dookólną polecacie do routera??

Karta:
    1. http://www.allegro.pl/item130715759_sparklan_wl_660r_box_19dbm_54_mbps_wep_wpa_tkip.html
    lub może coś takiego??
    2. http://www.allegro.pl/item130444434_karta_wifi_pentagram_hornet_pci_802_11g_antena_.html
    proszę o jakieś sugestie czy dobrze kombinuję

dzięki
  • #5 3099822
    adamas
    Poziom 13  
    widzę że nikt nie chce mi doradzić :( postanowiłem narysować mały widok domków jak wyglądają tak z grubsza, ile ścian jest do pokonania i jaka odległość może to coś pomoże
    z góry dzięki za odpowiedzi!!!!
    Załączniki:
    • Jaki router i antena do podziału Neostrady 512 na 3 komputery? schemat.JPG (19.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3100036
    mbo
    Przy takich ścianach i odległości sieć powinna działać na standardowych antenkach.
  • #7 3101127
    adamas
    Poziom 13  
    dzięki za sugestie narazie mam takie typy - nie wiem który wybrać??:
    ASMAX - 804gu
    ASMAX - 704g
    mają odkręcane anteny gdyby okazało się że sygnał jest za słaby, no ale myśle także o tym:
    http://www.proline.pl/shop.php?prodid=LINKSYS+WAG200G+EU cena dobra tylko że ten ma antenke na stałe :( i jak nie bedzie działało to będzie problem :(
  • REKLAMA
  • #8 3102496
    mbo
    Jeśli sam miałbym kupować to wolałbym Linksys'a od Asmax'a.

Poszukaj - bez większych problemów powinieneś znaleźć jaki ich routerek z odkręcanymi antenami.

Jeśli wybór ma być tylko z tych co podałeś to zakup ASMAX - 804gu.
  • #9 3103447
    adamas
    Poziom 13  
    więc tak - do zakupu sprzętu mam jeszcze troche czasu ok 2 tyg może jeszcze poczytam opinii na temat routerów ale obecnie z tego co wyczytałem to chyba jednak zdecyduje się na linksysa bo wszyscy piszą że jest stabilny żadnego wieszania itp. (jest to dla mnie bardzo ważne bo do rodziców często nie jeżdzę więc musi to chodzić cały czas bez komplikacji - mam nadziej że tak będzie) a jeśli by sąsiad miał słaby zasięg to do jego karty dokupie antenke zewnętrzną i powonno być ok :).
    Teraz zajme się szukaniem mocnej co do zasięgu i stabilnej karty sieciowej wi-fi i ewentualnie anteny :) pozdrawiam i dzięki za rady

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru sprzętu do podziału łącza Neostrada 512 kb/s na trzy komputery w warunkach domku jednorodzinnego na wsi, z odległością około 20 m do sąsiada i kilkoma ścianami do pokonania. Zalecane jest użycie routera z wbudowanym modemem ADSL i punktem dostępowym Wi-Fi, najlepiej z odkręcanymi antenami, co umożliwi ewentualne podłączenie zewnętrznej anteny dookólnej do routera oraz kierunkowej do karty sieciowej u sąsiada, jeśli standardowy zasięg okaże się niewystarczający. Wśród rozważanych modeli routerów wymieniono ASMAX 804gu, ASMAX 704g, Netgear, Edimax AR-7064g oraz Linksys WAG200G, z preferencją dla Linksysa ze względu na stabilność i brak problemów z zawieszaniem się. Propozycje kart sieciowych to Sparklan WL-660R oraz Pentagram Hornet PCI z anteną. Ostatecznie rekomenduje się zakup routera z odkręcanymi antenami i stabilnej karty Wi-Fi, a w razie potrzeby zastosowanie anten zewnętrznych dla poprawy zasięgu, zwłaszcza u sąsiada. Standardowe anteny powinny wystarczyć przy opisanych warunkach budowlanych i odległości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA