Witajcie forumowicze,
pomóżcie mi zdiagnozować uszkodzony element mojego zestawu komputerowego.
Niedawno wymieniłem podstawowe podzespoły mojego komputera na:
Płyta Asus P9X79 - używana
Procek Procesor Intel I7 39030K - używany
32GBramu RAM'u 1600MHz - odzysk ze starego kompa
Karta GeForce 1060 - nowa
Zasilacz Chieftec gps-450aa-101a - odzysk ze starego kompa
No i po poskładaniu odpaleniu Benchmarka komputer resetuje się w czasie testu, najprawdopodobniej za słaby zasilacz. No więc kupiłem używany zasilacz COOLERMASTER V650 niestety nic to nie zmieniło. Komputer jak się resetował podczas grania i benchmarków tak się nadal resetuje. Kolejnym potencjalnie uszkodzonym elementem może byćramRAM, dziś przetestowałem wszystkie kości programem memtest86 i wszystkie są w 100% sprawne.
Zrobiłem także pewien eksperyment. Otóż posiadam jeszcze starą kartę GTX560. Wg konfiguratorów zasilaczy zestaw z GF1060 wymaga około 360W a zestaw z GF560 około 380W. Więc podłączyłem GF560 i ani w benchmarku ani w grach komputer się nie resetuje.
Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną takich objawów ?
pomóżcie mi zdiagnozować uszkodzony element mojego zestawu komputerowego.
Niedawno wymieniłem podstawowe podzespoły mojego komputera na:
Płyta Asus P9X79 - używana
32GB
Karta GeForce 1060 - nowa
Zasilacz Chieftec gps-450aa-101a - odzysk ze starego kompa
No i po poskładaniu odpaleniu Benchmarka komputer resetuje się w czasie testu, najprawdopodobniej za słaby zasilacz. No więc kupiłem używany zasilacz COOLERMASTER V650 niestety nic to nie zmieniło. Komputer jak się resetował podczas grania i benchmarków tak się nadal resetuje. Kolejnym potencjalnie uszkodzonym elementem może być
Zrobiłem także pewien eksperyment. Otóż posiadam jeszcze starą kartę GTX560. Wg konfiguratorów zasilaczy zestaw z GF1060 wymaga około 360W a zestaw z GF560 około 380W. Więc podłączyłem GF560 i ani w benchmarku ani w grach komputer się nie resetuje.
Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną takich objawów ?