logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer resetuje się podczas grania w wymagające gry - specyfikacja sprzętu

thoweeth 17 Maj 2016 00:09 1392 7
REKLAMA
  • #1 15679413
    thoweeth
    Poziom 2  
    Dobry wieczór.
    Piszę, ponieważ nie potrafię sobie poradzić z pewnym problemem. Mój komputer przy zwykłym użytkowaniu, jak korzystanie z internetu, oglądanie filmów, słuchanie muzyki, mniej wymagających grach, działa bardzo dobrze, ale podczas grania w niektóre gry w trakcie nagle się resetuje. Widziałem wcześniej tematy tego typu, ale niestety nie znam się na tych sprawach, więc próbuję prosić Was o pomoc, tworząc własny temat z własnymi danymi.

Podzespoły:
    Corsair VS Series VS650 (CP-9020098-EU) 80Plus 650W
    ASUS GF GTX960 2048MB 128bit PCI-E DirectCU II OC z NVIDIA GeForce Experience
    Intel Core i5-4460 3,2 GHz 6MB cache s. 1150 Box
    GoodRam 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel CL9 PLay Silver
    WD Blue WD10EZEX 1TB sATA III 64MB
    Microsoft Windows 8.1 BOX PL
    MSI B85-G43 Intel B85 LGA 1150
    Zalman Z3 Plus

Wykonałem test i poniżej wstawiam link do wyników, które zapisałem:
    Wykonałem też pełny test RAM narzędziem wbudowanym w Windows, który nie wykazał problemów, a także test dysku programem HD Tune - także wszystko w porządku.
    Oprócz tego wyczyściłem komputer z zalegających w nim brudów, zarówno przy wlotach powietrza, wentylatory, jak i w środku przy podzespołach. Starałem się też wtedy zerknąć, czy wszystko jest dobrze podłączone, bo komputer składany był amatorsko, ale moim zdaniem wygląda ok. Skanowałem antywirusowo, aktualizowałem system i sterowniki, czyściłem ze zbędnych plików i defragmentowałem, ale wciąż jest to samo. Zastanawiałem się też, czy nie spróbować zaktualizować systemu do Windows 10, by sprawdzić, czy jakimś cudem wtedy nie będzie dobrze, ale podejrzewam, że niestety to nie rozwiąże mojego problemu. Zaczynam coraz poważniej myśleć o zaniesieniu sprzętu do serwisu.

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i rady.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15679422
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    Zainstaluj http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html
    Po samoczynnym zresetowaniu komputera zamieść screena z kodami BSOD.

Zamieść również screena z HWiNFO z zakładki "sensor"
    http://www.hwinfo.com/download.php

Mimo iż zasilacz jest dobry markowy, w obecnym przypadku należało by zmierzyć jego napięcia wg =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    Zamieść odczyty pomiarów.
    thoweeth napisał:
    Wykonałem też pełny test RAM narzędziem wbudowanym w Windows,

Pamięć RAM testujesz bootowalnym MemTest'em (każdą kość z osobna po 3 przejścia programu)
    http://www.memtest.org/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15679479
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Dla pewności - reset czy nagle robi się czarny ekran a komputer rusza od BIOSu sam? Czy jest bluescreen?
    Dzieje się tak od zawsze czy zaczęło się od jakiegoś momentu?
  • REKLAMA
  • #4 15681897
    thoweeth
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję Wam za zainteresowanie.

310artur, komputer po prostu w trakcie gry nagle sam się wyłącza i automatycznie od razu włącza ponownie.
    Nie pojawia się bluescreen.
    Dzieje się tak od jakiegoś momentu, początkowo nie zauważyłem takich problemów, ale w jedną z gier, w których to się dzieje, zacząłem grać dopiero niedawno, a w grze, przy której nastąpiło to po raz pierwszy, stało się to na jednym z zapisów, utworzonym dość niedługo przed tym zdarzeniem, na którym od tamtego czasu pojawia się często, zazwyczaj w tym samym momencie, ale wciąż się powtarza także w innych, jeśli uda mi się tego jakoś uniknąć. Na innym zapisie, starszym, pomimo sprawdzania, nie zauważyłem tego wcale, a na jeszcze innym, najnowszym z nich, przydarzyło mi się raz i przy próbie nie udało mi się tego powtórzyć.

RADU23, dziękuję za instrukcje. BlueScreenView niestety nie pokazuje niczego, próbowałem 2 razy, ale wydaje mi się, że to dlatego, że u mnie nie pojawiają się żadne bluescreeny, a komputer po prostu wyłącza się i włącza ponownie.

Tutaj są screeny z HWiNFO:
    Komputer resetuje się podczas grania w wymagające gry - specyfikacja sprzętu Komputer resetuje się podczas grania w wymagające gry - specyfikacja sprzętu

Pamięć RAM przetestowałem, ale pomyłkowo obydwie na raz, 5 przejść, bo szukając w Internecie instrukcji do tego, zapomniałem o Twojej radzie. Tutaj także wyszło, że nie ma żadnych błędów. Powinienem testować jeszcze raz, czy ten sposób też jest w porządku i nie ma takiej konieczności?

Co do zasilacza - na razie nie miałem możliwości go przetestować, ale postaram się o to, by było to możliwe.

Byłbym bardzo wdzięczny za dalszą pomoc i rady.
  • Pomocny post
    #5 15681910
    310artur
    Poziom 43  
    Skoro pamięci RAM w komplecie nie pokazują błędów możesz sobie darować testowanie ich pojedynczo.
    Moim typem numer jeden jest zasilacz. W prawdzie temperatury odczytywałeś przy niewielkim obciążeniu ale wszystkie wyglądają bardzo dobrze i nie wydaje mi się żeby mogły wzrosnąć na tyle żeby taki objaw spowodować. Tym bardziej że to nie jest typowy objaw dla przegrzania.
    Zasilacz masz markowy i mocny. Możesz wykonać prosty test w OCCT. Uruchom w tle HWiNFO (jeśli resetu w czasie testu nie bedzie to daj screeny z niego), uruchom OCCT i test "power supply". Test powinien trwać najmniej 15 minut ale też nie dłużej niż 25 bo to sensu nie ma. W teście ustaw rozdzielczość ekranu i zaznacz pełen ekran. Nie minimalizuj go w czasie trwania. Jeśli reset w czasie testu wystąpi to niemal pewne jest że to problem z zasilaniem i najprawdopodobniej zasilaczem. Jeśli resetu nie będzie będziemy dalej szukać.
    PS reset może nastąpić szybko więc się nie zdziw. Istnieje pewne niewielkie ryzyko takiego testu ale według mnie Ty akurat nie masz czego się bać (ten zasilacz ma odpowiednie zabezpieczenia i niczego nie powinien uszkodzi nawet jeśli z jakiegoś powodu nie daje rady). Zasilacz ma zapas mocy (w teorii) więc reset oznacza że jest uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #6 15683800
    thoweeth
    Poziom 2  
    310artur, dziękuję za odpowiedź. Test wykonałem dwukrotnie i wygląda na to, że faktycznie jest to wina zasilacza, ponieważ nie minęła chyba nawet minuta, a komputer znowu wyłączył się i automatycznie włączył ponownie.
  • Pomocny post
    #7 15684268
    310artur
    Poziom 43  
    To już odpuść dalsze testy. Nie testuj zabezpieczeń zasilacza bo w końcu nie zadziałają ;)
    Sprawdź optycznie stan kondensatorów w zasilaczu może to tylko to, sprawdź też czy nie widać żeby coś w nim było wygrzane, PCB czy nie jest gdzieś odbarwione. Zasilacz masz przyzwoity - małą usterkę warto i opłaca się naprawić.
  • #8 15733891
    thoweeth
    Poziom 2  
    Dziękuję za pomoc, ale ostatecznie oddałem komputer do serwisu i faktycznie problem był z zasilaczem, który został wymieniony.

EDIT
    Skoro mój problem został rozwiązany, to piszę ponownie, tym razem po to, aby móc ostatecznie zamknąć ten temat. Za pomoc jeszcze raz dziękuję wypowiadającym się tutaj forumowiczom, doceniam :)

Scaliłem. RADU23

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który resetuje się podczas grania w wymagające gry, mimo że działa poprawnie przy mniej obciążających zadaniach. Po analizie sprzętu, w tym zasilacza Corsair VS650, karty graficznej ASUS GF GTX960 oraz procesora Intel Core i5-4460, zasugerowano wykonanie testów diagnostycznych, takich jak sprawdzenie błędów BSOD oraz testy zasilacza i pamięci RAM. Po przeprowadzeniu testów zasilacza w programie OCCT, potwierdzono, że problem leży w zasilaczu, który został ostatecznie wymieniony w serwisie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA