logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ga-970a-ud3 - bios checksum error -> auto update -> teraz umarła

cyborg50 20 Sie 2016 15:37 1269 9
  • #1 15879909
    cyborg50
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Witam
    Jak w temacie problem z płytą główną (chyba)
    Było tak:
    Zauważyłem że przegrzewa się zasilacz bo umarł wentylator.
    Wyłączyłem sprawny komputer.
    Wymieniłem wentylator.
    włączyłem komputer - wstał pokazał planszę startową ale zaraz wyskoczył komunikat o błędzie crc biosu. Następnie było coś ze nie ma dobrego biosu - chyba ???
    Potem nastąpiło samoczynnie jak by update biosu który doszedł do 100% i komputer się zresetował. Problem w tym że już nie wstał. Przy próbie włączenia ruszają wentylatory karty graficznej oraz zasilacza ale wentylator procesora nie. Nic nie pika :) nie ma także obrazu. Na innym sprawnym zasilaczu jest tak samo. Próbowałem zresetować bios przez wyjęcie bateryjki ale bez rezultatu.

I jak to mówią u Stanisława Barei "I co ty byś zrobił na moim miejscu?"

Pozdrawiam i liczę na pomoc :)
  • #2 15879964
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Istnieje szansa, że Twoja płyta ma backupowy bios i widocznie POST stwierdził, że bios się uszkodził, więc uruchomił procedurę flasowania z pamięci backupowej do głównej, przez co wgrał starszą wersję, która nie rozpoznaje Twojego procka. W tym momencie reanimacja jest dziecinnie prosta, bo wystarczy ustalić jaki bios teraz jest wrzycony, załatwić kompatybilnego procka, wgrać najnowszy bios i z powrotem wstawic docelowego, albo zlecić serwisowi zaprogramowanie na programatorze. Generalnie CMOS chcecksum error oznacza słabą baterię od CMOS, albo uszkodzony flash biosu. Widzę, że niestety wbrew regulaminowi działu nie byłeś łaskaw podzielić się informacją jaki procek posiadasz - no trudno, od tego jest moderacja, aby cię z tego rozliczyć. Pierwsza wersja dla tej płyty to F1, więc zakładając, że mam rację, że bios się przeflashował z zapasowej pamięci to taką wersję najprawdopodbniej wgrał. Spr. więc tu: http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=3907 , czy wersja F1 obsługuje Twojego procka. Mogę i się mylić, bo niestety nie mam wiedzy w kwestii, czy przy upgradzie do nowej wersji flashowane są oba eeprom'y, czy tylko główny...
  • #3 15880339
    cyborg50
    Poziom 9  
    Dzięki za pomysł. Z posiadanym procesorem to głupia sprawa ale nie pamiętam - bo to komputer w biurze :). Ale poszukam jakiegoś starego athlona co go stary bios obsługuje i zobaczymy.
  • #4 15880418
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 671
    Wentylator procesora powinien ruszyć zawsze. Rusza nawet jak post staje na kodzie 00 czy przed startem procedury post. Rusza zawsze jeśli tylko płyta jest w stanie uruchomić zasilacz. Więc sprawdź czy wentylator jest sprawny i wpięty jak trzeba.
    Co reszty diagnozy - bardzo możliwe i warto sprawdzić na starszym CPU.
  • #5 15882757
    cyborg50
    Poziom 9  
    Witam
    No niestety po wymianie na athlona II nadal bez poprawy.
    Chyba płyta do śmieci.
  • #6 15882878
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Wystarczy wgrac bios przy pomocy programatora, nie trzeba wyrzucac plyty, to powinno rozwiazac problem o ile nie uszkodziles nic innego podczas grzebania w zasilaczu.
  • #7 15885419
    cyborg50
    Poziom 9  
    Witam
    A wiesz może gdzie można coś takiego zrobić w Wawie?

Pozdrawiam
  • #8 15885495
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Google.pl -> serwis komputerowy Warszawa -> enter i masz... Że nie wspominam już o tym, że równie dobrze możesz do Gigabyte'a odesłać płtę i myślę, że za opłatą oczywiście też Ci reanimują tą płytę.
  • #9 15886205
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Czy czasami nie miałeś tak, że to był komunikat mainbios checksum error, a potem auto-bios recovering? Jeżeli tak, to na 100% masz technologię dualbios, czyli to co pisałem wyżej. Słowem na 99,99% po potraktowaniu eepromu programatorem płyta powinna ożyć... Z resztą w zasadzie to nie ulega wątpliwości, bo przynajmniej Gigabyte ju latami wyposaża swoje płyty w ten patent. Tutaj: http://www.gigabyte.com/microsite/55/tech_081226_dualbios.htm jest nawet opis jak dokładnie ta technologia działa.
  • #10 16501084
    cyborg50
    Poziom 9  
    Niestety po wymianie też nie wstała. Poszła na złom. Dziękuje za pomoc, pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z płytą główną GA-970A-UD3, który objawiał się błędem checksum BIOS oraz automatycznym aktualizowaniem BIOS-u, co doprowadziło do braku możliwości uruchomienia komputera. Po wymianie wentylatora zasilacza i próbie resetowania BIOS-u przez wyjęcie baterii, komputer nie uruchomił się, a wentylator procesora nie działał. Użytkownicy zasugerowali, że płyta może mieć technologię DualBIOS, co pozwala na przywrócenie BIOS-u za pomocą programatora. Użytkownik próbował wymienić procesor na starszy model, ale to nie przyniosło rezultatu. Ostatecznie zdecydował się na złomowanie płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA