logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer 5742G - Klawiatura zalana wódką, nie działa poprawnie, co robić?

jndorek15 22 Sie 2016 00:33 1455 4
REKLAMA
  • #1 15883201
    jndorek15
    Poziom 10  
    Witam wszystkich!
    Dzisiejszego wieczoru podczas małej imprezki w domu na mojego laptopa acer 5742g, a dokładniej klawiaturę wylało się trochę wódki (1/3 małego kieliszka). Szybko osuszyłem klawiaturę ręcznikiem papierowym i wyłączyłem zasilanie. Rozkręciłem komputer i wyjąłem klawiaturę żeby powycierać resztki cieczy pod nią (była tego minimalna ilość) oraz pod górną częścią obudowy pod takimi foliami ochronnymi (nad płytą główną) było w jednym miejscu kilka kropel które też wytarłem. Komputer złożyłem do kupy i włączyłem, włacza się normalnir i wszystkie funkcje działają tylko jest problem z klawiaturą która w miejscach gdzie nie była zalana działa normalnie, a tu gdzie była zalana klikając jeden klawisz ona reaguje jakby się klikało kilka naraz. Wymontowałem ją ponownie , wyjąłem taśmę i położyłem na grzejniku żeby wyschła w środku bo raczej tam też dostało się coś. Czytałen ze może być jakieś zwarcie w środku samej klawiatury. Czy jak wymienię klawiaturę na nową to wszystko wróci do normy?
    Jest jeszcze problem z tym ze jak otwieram np. Stronę internetową to samoczynnie przesuwa się ona na sam dół. Czy powoduje to touchpad czy zwarcie na 'spacji'? Po wyłączeniu touchpada i podłączeniu zewnetrznej myszki jest to samo.
    Pozdrawiam i proszę o jakieś porady czy da się to jakoś uratować ;)
  • REKLAMA
  • #2 15883210
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8302
    Witaj. Jak odłączysz klawiaturę od płyty głównej i uruchomisz komputer to będziesz wiedział, czy to wina klawiatury, czy nie (jeśli chodzi o przewijanie się strony). Na 99% jestem pewien, że to klawiatura. Prawdopodobnie bo jej wymianie wszystko powinno z powrotem działać jak trzeba.
  • REKLAMA
  • #3 15883272
    jndorek15
    Poziom 10  
    A skąd najlepiej zamówić klawiaturę, a raczej jej zaminnik bo nie chcę używki w niewiadomym stanie... Te z aledrogo po 30 zł będą działać jakoś? Czy bardzo słaba jakość wykonania? ;)
  • REKLAMA
  • #4 15883335
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1541
    jndorek15 napisał:
    Te z aledrogo po 30 zł będą działać jakoś? Czy bardzo słaba jakość wykonania? ;)

Będą bezproblemowo.
  • #5 15922427
    jndorek15
    Poziom 10  
    Klawiatura ocalona, wrzuciłem do ryżu, a później wysuszyłem w piekarniku i wszystko śmiga tak jak powinno :D
REKLAMA