logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprzęt na imprezy okolicznościowe, co jeszcze dokupić?

TeeZ 23 Sie 2016 00:56 1800 7
REKLAMA
  • #1 15885493
    TeeZ
    Poziom 8  
    To mój pierwszy post na tym forum, dlatego chciałbym się przywitać i przy okazji prosić szanownych kolegów o wyrozumiałość.

Zatem - Witam :)

Zajmuję się prowadzeniem imprez okolicznościowych już jakiś czas tyle że do tej pory bardziej hobbystycznie (wśród rodziny i przyjaciół), teraz przyszedł czas żeby rozwinąć skrzydła, dokupić jeszcze brakujący mi sprzęt i zalegalizować działalność.
    Ale tu potrzebna mi pomoc ludzi działających już w branży takich którzy zechcą podzielić się swoją wiedzą.
    Może zacznę od sprzętu który posiadam - mianowicie:
    -laptop
    -2x Magnat SOUNDFORCE 1300
    -wzmacniacz Technics SU-V500 (już oddany do lamusa ale od niego zaczynałem przygodę z muzyką chyba z 15 lat temu) zastąpiony Technical Pro L4Z-4001
    -procesor dźwięku TECHNICS SHGE90 (od wieży domowej)
    -mikrofon Aiwa sw-988
    -wytwornica dymu
    -światła Adj tri gem led, jakiś mały laser, mały stroboskop, i podwójny skaner na halogenie (ale to mało istotne)
    Wszystko posiadam do dziś.

Ze świeżych zakupów:
    -drugi laptop
    -LDM SAS18x
    -efekt LED COLORSTAGE 4 EYES SILVER
    -mikrofony: AKG WMS 40 i IMG Stage Line DM-2500
    -statywy oświetleniowe i kolumnowe
    To byłoby chyba na tyle.

Moje pytanie brzmi (jak w temacie) - Co jeszcze dokupić?
    Chciałbym zmienić mój procesor (SHGE90) na coś bardziej estradowego myślałem o mikserze... ale jakim?
    Może przy okazji udałoby mi się pozbyć jednego laptopa... ale pozbędę się przy okazji odsłuchu więc potrzebna będzie chyba zewnętrzna karta, a może macie inne lepsze propozycje?
    Kolejne pytanie, czy będzie mi potrzebny jakiś odtwarzacz CD?
    A może kontroler?
    I ostatnie, żeby mieć większy zapas mocy chcę dokupić dwie kolumny. Moje wymagania co do tego zakupu:
    -najlepiej LDM-a żeby całość głośników była jednej firmy,
    -najlepiej żeby były lakierowane (podobnie jak sas-y), a nie obite filcem,
    -koniecznie 8 ohm!
    -raczej pasywne, może udałoby się wykorzystać posiadany przeze mnie wzmacniacz.
    Tu poproszę też o pomoc fachowców z LDM - a, zobaczymy co Oni na to powiedzą.

Do wydania mam 800 ~ 1200 zł, ale w razie potrzeby dołożę pieniędzy. Wolałbym sprzęt nowy, budżet nie obejmuje kolumn.

Proszę weźcie pod uwagę że nie jestem DJ -em (nawet nie ośmieliłbym się takim nazwać), potrzebuje sprzętu raczej do sprawnego odtwarzania muzyki w dobrej jakości, nigdy nie zagram w klubie czy na dyskotece, no i mam już swoje lata więc sprzęt raczej mało skomplikowany ;).

Się rozpisałem... ;)
    Z góry dziękuję za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 15890691
    TeeZ
    Poziom 8  
    To może inaczej.
    Co myślicie o takim wynalazku - ADJ Mikser 14 MXR MIDILOG MIDI
  • REKLAMA
  • #3 15906353
    TeeZ
    Poziom 8  
    Pomoże ktoś ?

Przy okazji, jeśli kogoś interesuje opinia na temat któregoś z posiadanych przeze mnie sprzętów to chętnie pomogę.
  • REKLAMA
  • #4 15908046
    maciejn
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Kolumny w lakierze to szybko poobijasz, a szkoda jak do transportu to raczej w kocu. Przydał by się jakiś dół, bo przy twoim zestawie tego będzie mało. Co do miksera myślę , że ok wejście na dwa mikrofony to się bardzo przydaje. Co do nagłośnienia to celował bym w sprzęt estradowy, bo taki domowy to szybko zajedziesz, zwłaszcza kolumny.
  • REKLAMA
  • #5 15908260
    TeeZ
    Poziom 8  
    dzięki za odpowiedź
    1. LDM sas które posiadam są lakierowane i póki co nie narzekam (a kilka razy już grały), ale jestem osobą szanującą sprzęt.
    2. Myślisz że mój dół jest za słaby (rzadko kiedy daję więcej niż połowę jego mocy)?
    3. Właśnie mi też się wydaje że mikser będzie ok, jeszcze ta wbudowana karta bardzo mnie przekonuje .
    4. Ja celuje w sprzęt estradowy bo jak pisałem wzmacniacz su-v500 jest już na emeryturze, a zastępstwa dla mojego SHGE90 właśnie szukam, a sas-y wydają mi się jak najbardziej estradowe.
  • #6 15908318
    maciejn
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Kwestia na jakich salach chcesz grać. Teraz nie gra się tak głośno , ma być czysto i ładnie, a nie kupa łomotu. Co do dołu to zależy od sali, grałem na takiej, że dwa doły na głośnikach BEYMA 18 cali po 1200W ledwo dawały sobie radę. Zwykle starcza 1 na pół gwizdka. LDM jak najbardziej jak zadbasz to wieczne. Ja gram na tych dołach co pisałem, do tego górki na statywach eminence i nie ma problemu na żadnej sali. Końcówka ok 400W RMS na kanał.Czasem górki trzeba zestawić ze statywów, zwłaszcza na salach gimnastycznych, bo pogłos jest nie do zniesienia, wtedy trochę pomaga.W sumie bardzo dużo zależy od sali. Dobrze po zmontowaniu aparatury trochę więcej dołożyć mocy i zrobić sobie spacerek po sali, bo czasem cuda wychodzą.
  • #7 15909186
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Mikser obowiązkowo. Jaki, hmm, tu już musisz pokalkulować, czy estradowy, czy dj-ski. Jeśli w niedalekiej przyszłości chcesz przejść z laptopa, na odtwarzacze, to dj-ski. Jeśli nie zamierzasz, lub zamierzasz, ale w dłuższej perspektywie, to estradowy. Zresztą estradowy zawsze jest przydatny, nawet jak też masz dj-ski. Dobrze mieć też equalizer, ew. kupić mikser z eq na sumie, choćby takim siedmio-zakresowym. Przydaje się na niektórych salach.
    SAS 18 wystarczy do nagłośnienia wesel nawet na 200 osób, dyskoteki na ok. 100 osób, więc nie ma sensu kupować dodatkowych szerokopasmówek. Na weselach basu na pewno będzie dostatek. Mało może być na dyskotekach.
    Zainwestuj w jakiś odsłuch dla siebie - nieoceniona rzecz. Wystarczy taki na 12" midbasie, najlepiej aktywny i z możliwością regulacji korekcji.
    Laptopy z reguły dysponują lichą kartą muzyczną więc zewnętrzna mile widziana. Jaka? Jak najlepsza. :-)
    Nie wiem, czy w tej nowej serii nadstawek SAS-a jest możliwość ustawienia kolumn pod kątem, czyli skierować w dół. Jeśli nie, to kup kątowe nakładki na statywy. Są bardzo przydatne, zwłaszcza na salach gimnastycznych, czy w betonowo/szklanych "bunkrach" (czytaj w kiepskich akustycznie pomieszczeniach). :-)
    Oczywiście pokrowce na kolumny obowiązkowo.

Na razie tyle.

Pozdrawiam.
  • #8 15910048
    TeeZ
    Poziom 8  
    Właśnie... Chciałbym zrezygnować z laptopa, ale jednego z dwóch, miałby być on głównym źródłem dźwięku, choć przydałby mi się (tak myślę), jakiś odtwarzacz CD/MP3.
    Sas-y dają radę i to nieźle, jednak dodatkowe kolumny chciałbym zakupić do grania plenerów, bo miałem już sytuację, że minimalnie brakowało mi potencjometru na sas-ie (jak dźwięk szedł w pole, bo jeśli mogłem go odbić od czegoś było już ok), mógłbym się też nimi wyręczyć na mniejszych imprezach - żeby nie było potrzeby dźwigania sas-ów. Braku basów jeszcze nie doświadczyłem.
    Co do odsłuchów, w życiu nie powiedziałbym że odsłuchy są potrzebne dla - "powiedzmy dj-a" powiedz jeszcze jak ze sprzęganiem mikrofonów przy odsłuchach?
    SAS 18x, który posiadam (najtańsza obecnie wersja na 18") nie ma regulacji kąta i z tego, co się orientuję to na 99% jego droższe odmiany też jej nie posiadają, ale za to pokrowce mają w standardzie.
    Potrafisz powiedzieć coś na temat miksera, którym się interesuję (ADJ bądź American Audio, (bo pod takimi markami występuje) Mikser 14 MXR MIDILOG MIDI)?

Dzięki za odpowiedź

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum poszukuje porad dotyczących zakupu sprzętu do prowadzenia imprez okolicznościowych, planując rozwój swojej działalności. Posiada już laptop, kolumny Magnat SOUNDFORCE 1300, wzmacniacz Technical Pro L4Z-4001, procesor dźwięku TECHNICS SHGE90, mikrofon Aiwa SW-988, wytwornicę dymu oraz różne efekty świetlne. Uczestnicy dyskusji sugerują zakup miksera, preferując modele estradowe lub DJ-skie, oraz zwracają uwagę na konieczność posiadania odsłuchów i odpowiedniego nagłośnienia, zwłaszcza na większe imprezy. Wskazują również na znaczenie jakości sprzętu estradowego oraz na potrzebę dodatkowych kolumn do grania w plenerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA