logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompletowanie sprzętu do obsługi imprez okolicznościowych.

Mattio112 02 Mar 2015 08:47 2730 46
Najlepsze odpowiedzi

Jak skompletować zestaw nagłośnieniowy i kontroler DJ do obsługi imprez okolicznościowych przy budżecie 17–18 tys. zł?

Najlepiej kupić dobrze dobrany, kompletny zestaw od jednego producenta, a nie składać przypadkowych kolumn i wzmacniaczy; w tym budżecie warto pojechać na odsłuch i sprawdzić polskich producentów typu Pol-Audio, NAW Performance Audio, Dr!Aus lub Bayor-Audio [#14515987] Jeśli chcesz kontroler, w dyskusji padł Pioneer DDJ-SR albo DDJ-SX, a ostatecznie padł wybór na DDJ-SX [#14494279][#14501988] Do samego grania na imprezach polecano m.in. gotowe 2.1 zestawy LD Dave, DJ2000 Polaudio, SAS18 oraz zestaw 2× uBR18 z nadstawkami 12"+1.75" dla mniejszych imprez [#14502209][#14515658][#14518790] Jeśli potrzebujesz obróbki, zamiast wielu dodatkowych „bajerów” pojawił się dbx DriveRack PA2+, ale uznano też, że dla chałtur to raczej nie jest konieczne i lepiej nie dokładać zbędnych elementów [#14515987] Monacor odradzano jako sprzęt o nieznanych parametrach i słabej wartości odsprzedaży [#14514960] Opcję konferencji lepiej potraktować jako późniejszy dodatek, bo sam autor wycofał się z niej przez brak środków [#14514697]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 14491888
    Mattio112
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Sprawa przedstawia się tak mam do rozdysponowania ok 17.000-18.000 zł. Chciałbym za te pieniądze skompletować jakiś sprzęt do grania na jakiś osiemnastkach imprezach okolicznościowych może wesela i poprawiny. Potrzebowałbym jakiś kontroler żeby podłączyć do laptopa jakieś konkretne głośniki żeby wszędzie dały radę nagłośnić salę a jak się trafi jakaś mniejsza to po prostu nie muszą chodzić na maksymalnych obrotach i jakiś ciekawy wzmacniacz lub końcówkę mocy mam w posiadaniu końcówkę T.amp E-800 którą mogę wykorzystać na imprezach i tak żeby jeszcze zostały pieniądze na jakieś oświetlenie ale już myślę że to już sam sobie będę w stanie wybrać tylko potrzebna mi rada jakich firm oświetlenie polecacie. Myślałem też o tym żeby dokupić jakiś sterownik i kilka mikrofonów żeby ewentualnie można byłoby obsługiwać jakieś konferencje czy taki sprzęt przystosowany do imprez będzie w stanie obsłużyć takie konferencje?
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 14492689
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    TheMix obserwując Twoje posty ciężko mi stwierdzić z kąd się urwałeś z poradami...

Chłopak z laptopa gra i wątpię by cyfre umiał obsłużyć. Ba ciekawi mnie po co mu polecasz taki mixer jak potrzebuje 3 wejść stereo i z 3-4 mikrofonowych max...i to jak dokupi cd playery i bezprzewody.

Póki co to nawet z konsoli ogra imprezę i mixera nie potrzebuje.

Wytwornica za 220 nowa F80z starczy - to co polecasz to przerost formy nad treścią.

Autor dotacje dostał, grał już gdzieś czy tylko myśli, że zagra i posypią sie brawa?
  • #4 14493512
    DjTheMix
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Ma kasy jak lodow niech kupuje ;)
  • #5 14493682
    irc205
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Jak kupić to z głową i to co jest potrzebne a nie bez sensu.
    Napisz do Granata skompletuje ci bardzo fajny i mobilny zestaw dokupisz do tego 2koncowki i crossover i grasz. Co do oświetlenia to jeśli kupisz nagłośnienie i ile kasy ci zostanie to coś doradzimy.
  • #6 14494143
    Mattio112
    Poziom 9  
    To racja oświetlenie można na koniec kupić za to co zostanie. Jaki kontroler polecacie tylko mam na mysli coś dobrej marki żeby zaraz nie było problemu z działaniem
  • REKLAMA
  • #7 14494279
    irc205
    Poziom 24  
    Zależy ile chcesz na niego przeznaczyć. Jeśli dobry i niezawodny to może Pioneer DDJ-SR lub SX. Ze swojej strony doradził bym ci 2x Cd playery z UBB i MIDI + mikser możesz grac z laptopa a w rasie awarii laptopa dokończysz z płyty lub pendrive.
  • #8 14501988
    Mattio112
    Poziom 9  
    Wybór padnie na konsole Pioneer DDJ-SX. Teraz trzeba zdecydować jakie kolumny i wzmacniacz kupić.
  • #9 14502209
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Szukaj 2.1 zestawu LD Dave, DJ2000 Polaudio, Sas18 itp jeśli będziesz "puszczaczem" muzyki
  • #10 14502284
    Mattio112
    Poziom 9  
    Nie mam zamiaru robić tylko za odtwarzacz MP3. Mam już z kolegą kilka pomysłów co do tej działalności. Chcę kupić coś lepszego żeby w razie co jak się trafi za jakiś czas jakaś większa impreza do zagrania lub jakieś wesele to żebym nie musiał się obawiać, że sprzęt nie podoła wyzwaniu
  • #11 14502452
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Mattio112 napisał:
    Myślałem też o tym żeby dokupić jakiś sterownik i kilka mikrofonów żeby ewentualnie można byłoby obsługiwać jakieś konferencje czy taki sprzęt przystosowany do imprez będzie w stanie obsłużyć takie konferencje?
    Z góry dzięki za pomoc.

Sądzę, że z taką wiedzą nic poza ww. "puszczaniem" muzyki nie wchodzi u Ciebie w grę. Jaki sterownik do mikrofonów?
  • #12 14513957
    b00l3r
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    Ja zawsze się zastanawiałem na "fanatyzmem" entuazjatów - kupić kolumny / wzmacniacze i jakoś to ma grać :-).

A Eliminator sprzężeń? (jak chcesz do mikrofonu mówić)
    A syntezator harmonicznych do subwoofera?
    A Krosownica?
    A Korektor tercyjny?

Nie wspomne o podstawowym sprzęcie pomiarowym.

Nie sztuka włożyć sprzęt do pomieszczenia. Sztuka zrobić by porządnie prezentował co ma prezentować.

18 kpln to nie są jakieś super wielkie pieniądze, ja w pierwszej kolejności zastanowił się nad korektorem i syntezatorem harmonicznych, a później zobaczył ile zostanie pieniędzy na resztę.
    Jako jeden z ważniejszych pktów można jeszcze uznać limiter, ale o tym człowiek się przekonuje najczęściej jak te 18kpln już stracił :-)
  • #13 14514394
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    b00l3r napisał:
    Eliminator sprzężeń

Do tego służy korektor oraz dobre mikrofony.
    b00l3r napisał:
    syntezator harmonicznych do subwoofera

Słucham? 8-O
    b00l3r napisał:
    Krosownica

Ponownie 8-O
    b00l3r napisał:
    wspomne o podstawowym sprzęcie pomiarowym

Sprzęt pomiarowy? Po co? Żeby jeszcze więcej bałaganu narobił? Dobry słuch i przede wszystkim znajomość akustyki w zupełności wystarczą do ustawienia większości zestawów.
  • #14 14514697
    Mattio112
    Poziom 9  
    co do prowadzenia takich konferencji to miała być dodatkowa opcja żeby mieć szerszy zakres usług. Z tego pomysłu się raczej wycofuje ze względu na brak środków. Za kolumnami się trochę sam rozejrzałem i wybrałem coś takiego

http://www.monacor.pl/product/show/8583/PSUB-218MK2

a z tych trzech nie wiem które wybrać
    http://www.monacor.pl/product/show/8587/PAB-215MK2

http://www.monacor.pl/product/show/6965/PAB-615-SW

http://www.monacor.pl/product/show/6966/PAB-612-SW

Co sądzicie o tym? Mam duży rabat na produkty z tej strony i co sądzicie o jakości sprzętu na tej stronie?
  • #15 14514960
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Sądzimy, że wybierasz produkty o parametrach nieznanych i z którymi będziesz miał dożywocie bo ich nie sprzedasz - wartość po wyjęciu z pudełka Monacorów to 70% a po pierwszym użyciu 30%
  • REKLAMA
  • #16 14515249
    b00l3r
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    Shadowix napisał:
    b00l3r napisał:
    Eliminator sprzężeń

Do tego służy korektor oraz dobre mikrofony.
    b00l3r napisał:
    syntezator harmonicznych do subwoofera

Słucham? 8-O
    b00l3r napisał:
    Krosownica

Ponownie 8-O
    b00l3r napisał:
    wspomne o podstawowym sprzęcie pomiarowym

Sprzęt pomiarowy? Po co? Żeby jeszcze więcej bałaganu narobił? Dobry słuch i przede wszystkim znajomość akustyki w zupełności wystarczą do ustawienia większości zestawów.

Ad. 1.
    Jeżeli nagłaśnia się różne środowiska akustyczne to sam korektor jest bardzo słabym rozwiązaniem, można korektor parametryczny oczywiście ustawić i to będzie działać ale bez pomiarów to tak z godzina czasu. Generalnie jeszcze nie widziałem, żeby ktoś do nagłaśniania powyżej 200m^2 ładował się bez eliminatora jeżeli nie zna miejsca - a tak jest często :-)

Ad. 2.
    No to nie słuchaj tylko czytaj jak się nagłaśnia w świecie pro.

Ad. 3. To jako opcja :-)

Ad. 4.
    Obsługiwałem system pomiarowy z aktywną equalizacją torów. Z praktyki, wygląda to tak, że ustawiasz mikrofon w paru miejscach, strzelasz pomiar i system automatem dobiera korektę nagłośnienia względem pomieszczenia, tak aby uzyskać przewidywalny wynik - czyli mniej więcej taki sam w danym pomieszczeniu jak w innych. To trochę zgrubne ale działa. Całość ustawiania i korekta sumy trwa góra 90 sekund.

No ale ja już nie będę się wypowiadał, chyba generalnie nie ten budżet.
  • #17 14515298
    irc205
    Poziom 24  
    Pomiary w pomieszczeniu przed imprezami okolicznościowymi chyba kolega żartuje ?
    Do autora tematu daruj sobie podany przez siebie sprzęt. Pisałeś do kolegi Granata ?
  • #18 14515422
    Mattio112
    Poziom 9  
    Piałem i zaproponował mi taki ciekawy zestaw. A w tym sklepie mam 20% rabatu na cały asortyment ale mówisz że tym sprzętem nie ma co sobie głowy zawracać.

Dodano po 2 [minuty]:

A dokładnie zaproponował mi coś takiego
    15" bas o mocy 700W i standardowej efektywności konstrukcji bass-reflex. Pasmo 50-300Hz.
    Nadstawka 12+1" o mocy 400W, efektywności ~96dB. Pasmo 60-18 000Hz. Po korekcji potrafi zagrać basem
  • REKLAMA
  • #19 14515483
    irc205
    Poziom 24  
    Ile sztuk basów ? Na twoim miejscu zainteresował się jego propozycja bardzo fajny sprzed za rozsądne pieniądze.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze pytanie grasz sam czy z kimś zależy ci na mobilności ?
  • #20 14515557
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Mattio112 napisał:

15" bas o mocy 700W i standardowej efektywności konstrukcji bass-reflex. Pasmo 50-300Hz.
    Nadstawka 12+1" o mocy 400W, efektywności ~96dB. Pasmo 60-18 000Hz. Po korekcji potrafi zagrać basem
    Kolejne parametry z kosmosu i satelity o efektywności Altusa - standardowo dodaje maskotki ze 100 milowego lasu do noszenia sprzętu...Musisz zmienić znajomych bo za dobrze dla Ciebie nie kombinują... bardziej w swoją stronę...
  • #21 14515596
    Mattio112
    Poziom 9  
    Panicz dlaczego zawsze wszystko krytykujesz a sam nic nie polecisz i nie doradzisz skoro jesteś taki mądry

Dodano po 3 [minuty]:

Co do sztuk to chcę kupić dwa basy i dwie nadstawki. Robię to wszystko z kumplem i jak wszystko się rozkręci to chcemy jeszcze nawiązać współpracę z wokalistką
  • #22 14515658
    irc205
    Poziom 24  
    Więc ja ci doradzę od siebie basy uBR18 jeśli masz z kim nosić nie będzie problemu 2szt wam spokojnie wystarcza a o nadstawki to już pytaj Granata.
  • #23 14515676
    Mattio112
    Poziom 9  
    A Ty posiadasz kolumny od niego które wykorzystujesz do podobnych celów co ja chcę je przeznaczyć ?
  • #24 14515688
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    Kolego ja bym zlecił komuś zrobić zestaw DIY, jest dużo sprawdzonych projektów i napewno w tych pieniądzach będziesz miał więcej sprzętu i jeszcze kasy zostanie. Ja też kiedyś jak zamierzałem skompletować nagłośnienie w określonej sumie to szukałem i szukałem. Zdecydowałem się zrobić DIY bo w tym budżecie co miałem nic bym konkretnego nie kupił.
  • #25 14515758
    irc205
    Poziom 24  
    Kupiłem uBR18 i jestem zadowolony wykorzystuje to na imprezach okolicznościowych do 100osób nadstawki mam Wharfedale DLX12 ale tez się przymierzam ku zmianie na coś od Granata.
  • #26 14515843
    Mattio112
    Poziom 9  
    to co z myślą wejścia na jakieś większe sale trzeba będzie jeszcze dokupić sprzętu?
  • #27 14515931
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Krytykuję bo znajdujesz najgorszy chłam, badziew i udajesz znawce a pojęcie masz ZEROWE. Żądasz wszystkiego na tacy a nie przeczytałeś pewnie paru tematów odnośnie zakupu ww. sprzętu. Sterownik do mikrofonów, kolumny monacor o efektywności w miarę dobrych kolumn domowych, mam 17k i myślę, że Boga za nogi złapałem, zagramy a może się dogadamy i sklepiemy - tak ten temat wygląda... To co tu pisać więcej, że mieszkasz w stolicy i nie masz czasu./chęci/pieniędzy na bilet? ruszyć się i posłuchać sprzętów różnych zanim coś kupisz... Wieje lenistwem i się nie dziw, że każdy ma w pompie ten temat. Pzdr
  • #28 14515987
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 666
    Widzę, że muszę parę słów sprostowania napisać. Takich pierdół jak co niektóre posty w tym temacie dawno tu nie czytałem. Bez urazy.

Po pierwsze sprawy techniczne. Parametry takie jak moc i efektywność są najczęściej manipulowane przez różnych producentów/marketingowców. Jak później człowiek czyta coś co ma związek z rzeczywistością to mu się wydaje że to byle co, bo nawet taki Monacor ma lepsze osiągi (na papierze).

Po drugie kolego Mattio112. Planujesz wydać sporo pieniędzy, więc moim zdaniem nie powinieneś żałować kilku stówek na paliwo żeby pojechać w odpowiednie miejsca i samemu odsłuchać co dane zestawy sobą reprezentują. Nie namawiam koniecznie na mnie. Wymienię Ci jeszcze kilku polskich potentatów z którymi warto się zapoznać.

Pol-Audio, NAW Performance Audio, Dr!Aus, Bayor-Audio. Być może o kimś zapomniałem.

Dlaczego oni? Bo to polscy producenci. Mniej pośredników, większy % środków płacisz za sam sprzęt, nie marketing. Poza tym oni od lat robią kolumny, przerzucili masę głośników, wzmacniaczy i innych fajnych zabawek. Kto lepiej może dobrać dobry set nagłośnienia? ;)
    I teraz jeszcze sprawa nr 2.5. Piszę o secie nagłośnienia. To znaczy że ma to być zestaw - podłączasz i gra. Nie na zasadzie kup se pan kolumnę bo znajomy słyszał na weselu i fajnie dawała. Dobry dźwięk to cały tor sygnałowy. Jak będziesz miał dobrze dobrany zestaw to jest mniej rzeczy po drodze które mogą popsuć efekt.

Po trzecie. Ktoś tu wspomniał o pomiarach i innych dziwnych rzeczach. Na ogół jest tak, że im więcej rzeczy którymi można pokręcić tym większy bajzel się zrobi. Od kręcenia gałkami podczas imprezy jest realizator dźwięku, który skupia się tylko na tym. DJ ma puszczać piosenki i bawić ludzi.
    Dobry zestaw nagłośnienia najczęściej gra poprawnie w większości zastosowań przewidzianych dla niego. Wiadomo że zawsze coś można poprawić, ale nikt tego od nas nie oczekuje na tego typu imprezach.
    Jest takie fajne urządzenie, nazywa się dbx DriveRack PA2+. To zwrotnica 6 kanałowa, z korektorem graficzny, parametrycznym, limiterem, kompresorem, eliminatorem sprzężeń, generatorem subharmonicznych i czymś tam jeszcze.
    To nowe urządzenie (następca PA) jest o tyle fajne, że ma dość inteligentny algorytm, który na podstawie krótkich automatycznych pomiarów jest w stanie ustalić korekcję dla danego miejsca odsłuchu. Czasem jest to fajna opcja. Jak się opanuje obsługę urządzenia to nie zajmuje dużo czasu i z automatu mamy wyrównane brzmienie. Czasami trochę sztuczne, ale wyrównane jak od linijki...
    Ja uważam, że dla większości chałturników to zbędny bajer. Jak ktoś kupi jakieś kolumny i jakieś wzmacniacze, wszystko z innej beczki no to fakt - prościej włączyć wizard w driveracku i niech za nas wystroi system. Ale to pół środek i nie tędy droga.
    Co do generatora subharmonicznych - fajna zabawka, ale też raczej nie na chałtury. Generuje dźwięki z zakresu 24-56Hz, które raczej nie są pożądane. Powoduje to tylko zamulenie dźwięku i najczęściej ten zakres pasma wcale nie jest odtwarzany przez mobilne subwoofery.
    To raczej fajna zabawka do jakiejś stałej instalacji. Mądrze użyta da wrażenie głębszego potężniejszego basu.
  • #29 14517573
    Mattio112
    Poziom 9  
    Paniczu dla sprostowania to mieszkam kilka km od Warszawy i nie mam czasu żeby tygodniami się tłuc po Warszawie i szukać igły w stogu siana. Codziennie pracuje obecnie robię prawo jazdy na ciężarówki a później robię na autobusy i uwierz że jeszcze gdzieś przez trzy tygodnie kompletnie mam mocno napięty grafik dnia. Myślałem że ktoś mi tu pomoże a Ty nic nie wnosisz do tego tematu po za tym że chcesz tylko mnie zniechęcić przy czym z siebie chcesz zrobić bohatera.
    Dzięki granat za porady i za to że nakierowałeś mnie do jakich firm można się jeszcze zwrócić jeszcze się muszę zastanowić ale jak będę chciał od Ciebie kupić nagłośnienie to na pewno nie będę chciał wysyłki kurierem tylko osobiście zawitam usłyszeć co i jak gra
  • #30 14517763
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Przez najbliższe 3 tygodnie kolega ma napięty grafik jak guma w gaciach - nie spieszy się nikt z odpowiedzią.

Jako bohater tego tematu radzę - zaciśnij poślady, wsiądź sobie w osobówkę i przejeżdżając przez Wawę zajedź do salonu muzycznego(uprzednio się umawiając jeśli taki zabiegany jesteś) i tyle - będziesz wiedział co i jak.

Ba nawet nie napisałeś co wg. Ciebie jest dobrym soundem...bo pewnie coś gdzieś słyszałeś ale nie wiesz co(bo nie zapytałeś i niezbyt Cię to obchodziło) to było a ja czy inni koledzy wróżbitami nie jesteśmy, żeby stwierdzić jaki dźwięk Ci się podoba.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainwestować 17.000-18.000 zł w sprzęt do obsługi imprez okolicznościowych, takich jak osiemnastki i wesela. Poszukuje kontrolera do laptopa, głośników o odpowiedniej mocy, wzmacniacza oraz oświetlenia. W dyskusji pojawiają się różne propozycje sprzętu, w tym kontrolery Pioneer DDJ-SR i DDJ-SX, zestawy głośnikowe LD Dave oraz Monacor. Użytkownik rozważa również zakup mikrofonów i sterowników do obsługi konferencji. Wiele odpowiedzi podkreśla znaczenie jakości sprzętu oraz konieczność przetestowania go przed zakupem. Użytkownik otrzymuje sugestie dotyczące sprzętu DIY oraz wskazówki dotyczące wyboru odpowiednich kolumn i wzmacniaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA