logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z zasilaniem Arduino Uno R3 i modułu IBT-2 w mini prasie na śrubie kulowej

Dijskra 24 Sie 2016 18:06 627 0
  • #1 15888997
    Dijskra
    Poziom 9  
    Witam,

Zbudowałem mini praskę opartą na mechanizmie śruby kulowej. Niestety mam problemy z elektroniką.

Idea była taka żeby zasilić wszystko z jednego zasilacza 24 V Phoenix Contact. Do tego celu stworzyłem płytkę PCB, do której doprowadzone jest zasilanie i rozdzielone na dwie gałęzie. Z gałęzi pierwszej, poprzez przełącznik kołyskowy zasiliłem moduł IBT-2, który steruje silnikiem. Z kolei druga gałąź podłączona jest na płytce do stabilizatora regulowanego LM2596, z którego wyjścia zasiliłem kontroler sterujący - Arduino Uno R3 oraz pozostałe elementy potrzebujące zasilania 5V.

Niestety po podłączeniu cały czas miałem stan wysoki na pinie 9 Arduino. Po wielu poszukiwania chyba znalazłem przyczynę, mikro-kontroler Atmega w Arduino zaczął się dosyć mocno grzać, nawet po podłączeniu do USB bez żadnych dodatkowych elementów. Wcześniej testowałem program sterujący, podłączając Arduino do USB i moduł IBT-2 i program dobrze działał wraz z enkoderem w pętli sprzężenia zwrotnego. Niestety Arduino będę musiał wymienić, bo podejrzewam że gdzieś dochodzi do zwarcia.

Ponadto, zauważyłem dziwne działanie diod sygnalizujących obecność zasilania 5 V lub 24 V. Po podłączeniu modułu IBT-2, bez względu który przełącznik kołyskowy przełączę obie diody led się świecą.

Wydaje mi się że popełniłem błąd, podłączając wszystko pod jeden zasilacz. Zastanawiam się teraz czy nie podłączy do osobnego zasilacza stabilizatora LM2596 i z niego zasilić arduino i pozostałe elementy logiczne a obecny zasilacz podłączyć prosto pod sterownik IBT-2 do wejść zasilania silnika. Zasilacze byłyby połączone masą tylko w module IBT-2, gdzie podejrzewam że jest połączenie mas zasilania silnika i logiki.

Czy mógłby ktoś z doświadczonych kolegów sprawdzić moje przemyślenia?
    Załączniki:
    • Schemat podlaczenia.pdf (194.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problemy z zasilaniem Arduino Uno R3 i modułu IBT-2 w mini prasie na śrubie kulowej PCB_A.png (61.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problemy z zasilaniem Arduino Uno R3 i modułu IBT-2 w mini prasie na śrubie kulowej PCB_board_A.png (37.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA