Witam serdecznie. Już trochę z Arduino się bawię, zwykle wystarczało mi na nim mocy jednak teraz mam taki oto problem: Mam podłączone 14 rejestrów przesuwnych (14x8 wyjść = 112 podłączonych ledów). Rejestry są podłączone pod zasilanie 5V, ale z tego co zauważyłem to też pobierają prąd do zasilania za pomocą podłączonych pinów. Wiadomo że Arduino pociągnie ~500mA. Nie podłączałem jeszcze wszystkich 112 ledów, ale ostatnio na płytce stykowej sprawdzałem czy mniej więcej wszystko działa (podłączone było ok 40 sztuk). Problem jaki się pojawił to to że o ile pierwsze 10 rejestrów normalnie świeciło, o tyle na ostatnich 4 już diody były słabsze. Próbowałem podłączania po 7 rejestrów osobno, ale efekt taki sam. Jako że elektronik ze mnie marny (ale podstawy znam) myślałem nad dołączeniem jakiegoś źródła prądu dodatkowego, ewentualnie kondensatorów (?), ale najzwyczajniej w świecie nie wiem jak się za to zabrać. O ile ktoś jest w stanie zaproponować jakieś rozwiązanie to chętnie wysłucham Waszych rad. Pozdrawiam