logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Arduino Uno] - 14 Rejestrów przesuwnych 74HC595, diody led i brak prądu

Losik123 26 Gru 2014 18:21 1608 6
REKLAMA
  • #1 14257559
    Losik123
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Witam serdecznie. Już trochę z Arduino się bawię, zwykle wystarczało mi na nim mocy jednak teraz mam taki oto problem: Mam podłączone 14 rejestrów przesuwnych (14x8 wyjść = 112 podłączonych ledów). Rejestry są podłączone pod zasilanie 5V, ale z tego co zauważyłem to też pobierają prąd do zasilania za pomocą podłączonych pinów. Wiadomo że Arduino pociągnie ~500mA. Nie podłączałem jeszcze wszystkich 112 ledów, ale ostatnio na płytce stykowej sprawdzałem czy mniej więcej wszystko działa (podłączone było ok 40 sztuk). Problem jaki się pojawił to to że o ile pierwsze 10 rejestrów normalnie świeciło, o tyle na ostatnich 4 już diody były słabsze. Próbowałem podłączania po 7 rejestrów osobno, ale efekt taki sam. Jako że elektronik ze mnie marny (ale podstawy znam) myślałem nad dołączeniem jakiegoś źródła prądu dodatkowego, ewentualnie kondensatorów (?), ale najzwyczajniej w świecie nie wiem jak się za to zabrać. O ile ktoś jest w stanie zaproponować jakieś rozwiązanie to chętnie wysłucham Waszych rad. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14257602
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 758
    Potrzebujesz stabilizatora 7805 który kosztuje złotówkę i to za pomocą niego zasilaj rejestry, nie pobieraj +5V z arduino wcale. Tylko pamiętaj żeby połączyć masy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14258112
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2205
    7805 to na nic się nie przyda, same 112 LEDów to ponad 2 A (przy 20 mA/LED). Na szybko to bym się podpiął pod 5V z zasilacza PC (ale nie z USB, tylko bezpośrednio z zasilacza), a finalnie to jakaś przetwornica impulsowa, żeby grałki nie robić. National, Analog mają do wyboru, do koloru scalonych przetwornic o banalnej konstrukcji. Robisz zasilacz wg noty katalogowej układu (często producent pokazuje też referencyjne PCB) i sprawa załatwiona. Do Arduino zresztą są też dostępne moduły zasilaczy.
  • REKLAMA
  • #4 14262245
    Losik123
    Poziom 8  
    Okok dzięki za pomoc, biorę się za szukanie schematów, a odnośnie stabilizatora mam pytanie. Bo rozumiem że do niego podpinam jakieś zewnętrzne zasilanie, niech to będzie bateria 9V czy 12V. To już dwie nóżki są zajęte i pozostaje mi Output stabilizatora. Czy tam pojawi się napięcie 5V i maksymalny prąd jaki może tam popłynąć to 1A ? Czy jest jakakolwiek możliwość aby prąd był większy czy zawsze będzie jakieś ograniczenie ? Rozumiem, że reszta wydalana jest jako ciepło na nim, dlatego się tak grzeją. I jeszcze hipotetycznie, czy gdybym zastosował dwa źródła zasilania (dwie baterie) i podłączył pod dwa osobne stabilizatory, którymi bym zasilał po połowie rejestrów, czy coś takiego by zdało egzamin?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14268729
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2205
    Układ pobiera tyle prądu ile akurat potrzebuje, stabilizator ma za zadanie stabilizowanie napięcia - dzięki temu niezależnie jakie napięcie podłączysz przed stabilizatorem (w rozsądnych granicach), za będziesz miał zawsze takie samo. Przy okazji - wcale nie ma gwarancji, że stabilizator np. na 1A na wyjściu zawsze będziesz mógł obciążyć 1A. Dużo zależy od dopuszczalnych strat na stabilizatorze i w efekcie ciepła jakie na nim powstaje.
    Sądząc po pytaniach - na twoim miejscu jednak na początek zaczałbym od czegoś prostszego, żeby ogarnąć podstawy elektroniki.
  • #7 14268778
    Losik123
    Poziom 8  
    Ok dzięki za pomoc. Teraz posiedzę tu więcej na forum to mam nadzieję się trochę nauczyć. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik boryka się z problemem zasilania 14 rejestrów przesuwnych 74HC595, do których podłączono 112 diod LED. Zauważa, że diody na ostatnich rejestrach świecą słabiej, co sugeruje niedobór prądu. Odpowiedzi sugerują użycie stabilizatora 7805 do zasilania rejestrów z zewnętrznego źródła, zamiast z Arduino, które ma ograniczenie prądowe. Inna propozycja to podłączenie do zasilacza PC, aby uzyskać większą moc. Użytkownik pyta o możliwości zwiększenia prądu z stabilizatora oraz o zastosowanie dwóch stabilizatorów do zasilania połówki rejestrów. Odpowiedzi wyjaśniają, że stabilizator stabilizuje napięcie, ale jego maksymalne obciążenie zależy od strat ciepła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA