logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak KNR-ów w Normie Pro 4.01 - potrzebne dane z nowszych wersji programu

StudentOpole2013 27 Sie 2016 10:30 5400 6
REKLAMA
  • #1 15894543
    StudentOpole2013
    Poziom 7  
    Ocena: 23
    Mam Normę Pro 4.01 i niestety w tej wersji programu nie ma wszystkich knnrów, które są w przedmiarze robót. Poniżej podaje:

KNR 9-20 0101-04
    KNR 9-20 0201-04
    KNR AT-46 0107-01
    KNR AT-43 0309-01
    KNR AT-13 0106-02
    KNR AT-13 0101-05
    KNR AT-17 0101-03
    KNR AT-17 0104-05
    KNR AT-17 0106-03
    KNR AT-17 0106-02

Zwracam się do użytkowników którzy mają nowsze wersje programu, w których te knnry są o podanie następujących informacji do tych knnrów:

- nakład robocizny
    - nakład sprzętu
    - jaki materiał jeśli jest i jaki jest jego nakład ewentualnie jednostki

Z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 15896160
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    Witam
    StudentOpole2013 napisał:
    Mam Normę Pro 4.01 i niestety w tej wersji programu nie ma wszystkich knnrów,

Na oficjalnym forum nie uchodzi chwalenie się posiadaniem pirackiej wersji Normy. Są dostępne w Internecie darmowe onlinowe programy do kosztorysowania.

pzdr
    -DAREK-
  • REKLAMA
  • #3 15896250
    StudentOpole2013
    Poziom 7  
    Ocena: 23
    Mam normę legalną tylko starą wersje, w której nie ma wszystkich knnrów.

Dodano po 2 [minuty]:

Ja robię kosztorys na podstawie przedmiaru w programie norma i niestety darmowe programu do kosztorysowania mnie nie uratują. Jeśli ktoś posiada nowszą wersje normy i mógłby mi podać te nakłady bardzo bym prosił.
  • REKLAMA
  • #4 15912684
    ka_ta_rzy_na
    Poziom 2  
    StudentOpole2013 napisał:
    Mam normę legalną tylko starą wersje, w której nie ma wszystkich knnrów.

Norma 4.01 jest Normą nielegalną. Swego czasu producent umożliwił bezpłatną aktualizację legalnych wersji programu 4.01 do nowszej wersji, aby całkowicie odciąć się od piratów.

Jak można przeczytać na forum producenta, po aktualizację zgłaszali się posiadacze nielegalnej wersji ;)

Stanowisko firmy Athenasoft w tej sprawie można znaleźć na stronie ath.pl
  • #5 15914450
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    ka_ta_rzy_na napisał:

Jak można przeczytać na forum producenta, po aktualizację zgłaszali się posiadacze nielegalnej wersji ;)

Mnie się zdarzyło kilka razy widzieć oficjalną dokumentację przetargową na stronach BIPu, gdzie kosztorysy były wykonane tym piratem. :-)
    Widać niektórzy nawet nie są świadomi, czym się posługują.

pzdr
    -DAREK-
  • #6 15914459
    ka_ta_rzy_na
    Poziom 2  
    Darom napisał:

Mnie się zdarzyło kilka razy widzieć oficjalną dokumentację przetargową na stronach BIPu, gdzie kosztorysy były wykonane tym piratem. :-)
    Widać niektórzy nawet nie są świadomi, czym się posługują.

pzdr
    -DAREK-

Oj tak. Dużo tego w BIP-ach.
    Pytanie, czy nie są świadomi, czy chcą być sprytni? ;)

Cytaty ze strony Athenasoft:
    1 - "Zgodnie z zapisami ustawy o prawie autorskim, Athensoft Sp z o.o. może żądać od sprawcy nie tylko zaniechania naruszania, usunięcia jego skutków, lecz także naprawienia wyrządzonej szkody. Jeśli naruszenie jest zawinione, naprawienie wyrządzonej szkody przyjmuje najczęściej formę zapłaty przez użytkownika nielegalnego oprogramowania trzykrotności ceny aplikacji, jaka figuruje w cenniku firmy."

2 - "Informujemy, iż firma aktywnie i z powodzeniem podejmuje działania na rzecz eliminowania praktyki korzystania z nielegalnej wersji Normy ..."
  • REKLAMA
  • #7 16246853
    Jan-kosztorys
    Poziom 2  
    Dokumentacja inwestora czy oferty robione w piracie to w zasadzie normalka :)

Warto też wspomnieć, że przepinanie klucza USB pomiędzy komputerami też jest łamaniem warunków licencji, o czym mało kto w praktyce wie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający wersję Normy Pro 4.01 zwraca się o pomoc w uzyskaniu danych dotyczących KNR-ów, które nie są dostępne w jego wersji programu. Prosi o informacje na temat nakładów robocizny, sprzętu oraz materiałów dla KNR-ów, które wymienia. W odpowiedziach podkreślono, że wersja 4.01 jest nielegalna, a producent, firma Athenasoft, podejmuje działania przeciwko piractwu. Użytkownicy forum wskazują na powszechne korzystanie z nielegalnych wersji oprogramowania w dokumentacji przetargowej, co jest niezgodne z prawem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA