logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router ASUS RT-N14U - konflikt adresów WAN i LAN przy konfiguracji podsieci

vkapselv 30 Sie 2016 14:17 1692 5
REKLAMA
  • #1 15900886
    vkapselv
    Poziom 2  
    Witam. Ogólnie to mam problem z routerem.

Poszerzam sieć o kolejny router (asus rt-n14u).
    Router nadrzędny to tradycyjny Orange FunBox (niestety ;/)
    Problem tkwi w tym, że gdy chcę nadać adres routera po stronie podsieci tego routera to wyskakuje mi błąd, że "Sieci WAN i LAN powinny mieć różne adresy IP i adresy podsieci." i sam nadaje mi adres 192.168.2.1/24, który nie należy do tej sieci.

Przewidywany podział:
    Sieć 1:
    192.168.1.0/25
    Sieć 2:
    192.168.1.128/25
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15901222
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Co najmniej trzykrotnie próbowałem podobnej konfiguracji kaskadowych routerów z adresami i się poddawałem. Jeden leciwy router szerokopasmowy Surecom nawet pozwalał i po stronie WAN i po stronie LAN zapisać tę samą sieć, ale to nie działało poprawnie, aż do wyzerowania tablicy routingu statycznego.

Dla oszczędności czasu i niezawodności działania stosuję niżej wymienione, standardowe rozwiązania.

- Rozszerzanie sieci tylko po stronie LAN, czyli przez wbudowany switch.
    - Każdy router z własną, oddzielną od nadrzędnej, podsiecią po stronie LAN. W tej opcji trzeba staranie wszystko skonfigurować (np. obie zapory), ale jakieś tam zarządzanie ruchem pakietów w podsieciach jest.

Natomiast takie dzielenie na podsieci logiczne za pomocą masek w prostych routerach bez zarządzania domenami rozgłoszeniowymi (tzw. switche L2 lub L3) - może nie być wykonalne. Oczywiście tu się mogę mylić, ponieważ nie znam dobrze możliwości konfiguracyjnych Twoich routerów.

Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #3 15901452
    vkapselv
    Poziom 2  
    Oczywiście to by mi nie przeszkadzało, bo na 2 routerze jest polaczenie z siecią internet (automatyczna konfiguracja), ale tworzy to 2 odzielne sieci, co uniemożliwia połączenie DTE z routera 1 do serwera ftp utworzonym na routerze 2.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15901702
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    O ile mi wiadomo, ten router ma tryb AP, czyli "switch" dla sieci bezprzewodowych. Funkcja NAT jest wyłączona. Tryb ten pozwala na komunikację klientów przewodowych z bezprzewodowymi w jednej sieci.
    Strona 22 tej instrukcji:
    http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/wireless/RT-N14U/PL7879_RT_N14U_Manual_Polish.pdf
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15901719
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    No cóż, jeżeli serwer FTP ma takie ograniczenie, to najłatwiej będzie rozszerzyć sieć tylko po stronie LAN. Wtedy dzielenie logiczne maskami powinno działać, bo to będzie jedna domena rozgłoszeniowa.

Port WAN routera podrzędnego postanie bez połączenia, jego zaporę można wyłączyć lub umiejętnie ustawić dla podsieci logicznej. Wtedy dodany router będzie robił tylko za switch z punktem dostępowym sieci bezprzewodowej.

Rozumiem, że serwer FTP to funkcja wbudowana routera podrzędnego, a nie oddzielny host IP i stąd problemy. Jeżeli tak, to sprawdź czy nie ma nałożonych jakichś blokad, np. właśnie w zaporze.

Krzysztof Podstawa
  • #6 15904472
    vkapselv
    Poziom 2  
    Do czasu rozwiazania tego problemu, serwer ftp postawilem na routerze nadrzędnym, a DTE przewodowe w miejscu routera podrzednego podlaczylem na switchu. Router podrzedny tez do switcha i robi tylko za AP dla urzadzen "inteligentnego domu".. Wszystkie DTE ktore maja miec dostęp do FTP, są podpiete do nadrzednego, poprzez switch dzieki czemu uniknalem dzielienia na podsieci (za radą Pana Krzysztofa Podstawy).
    [/align]
REKLAMA