@milka0
Zwróć uwagę, że opisałeś swoje potrzeby i wymieniłeś urządzenia które można określić jako mocno podstawowe. Podłączasz, włączasz wifi i oglądasz film na youtube. To jest podstawowa funkcja routera wifi, który sprawdzi się w małym mieszkaniu, bo i zasięg wifi oferuje mierny.
A pójdźmy dalej - chcesz obsługi IPTV, czyli telewizja po światłowodzie, oraz telefonu stacjonarnego. Do tego musisz skonfigurować 3 osobne VLANy. Chcesz dodać kolejny na własne potrzeby sieci? Czwartego VLANu już nie dodasz. Chcesz tak jak autor rozbudować sieć internetową w domu dodając dodatkowy router - FB nie ma opcji bridge. Ma tylko coś co nazwali bridge ale w praktyce to tylko IP-passthrough. Sieć LAN dostaje takie samo IP jakie router dostaje od operatora, ale nadal na FB pracuje NAT. Spora część usług jak dostęp zewnętrzny (użytkowo na przykład dostęp zdalny do kamer) nie działa. Nie ma nawet opcji DMZ by jakkolwiek obejść NAT. Dodanie dodatkowych punktów AP też nie działa jak powinno, bo router nie wspiera roamingu Wifi i przełączanie urządzeń między punktami AP trwa chwilę co przerywa połączenie na kilka/kilkanaście sekund. Nie ma też możliwości ustawienia poziomów sygnału przy których ma się przełączać, przez co urządzenia trzymają połączenie ze słabszym oddalonym routerem, mimo że stoisz obok innego punktu AP. Nie wiem natomiast czy FB6 ma funkcję formowania wiązki. To drastycznie zwiększa zasięg wifi.
milka0 napisał: Proste jak drut i działa, dostaje się go w cenie usługi - gdzie są wady?
Nie dostajesz go za darmo w cenie usługi, tylko koszt routera jest wliczony w cenę usługi. Praktycznie wziąłeś router na raty
Nie zrozum mnie źle, jak sam napisałem do podstawowych funkcji to urządzenie jest wystarczające. Natomiast jeżeli chcesz zrobić w swojej sieci cokolwiek lepszego, pierwszym punktem jest pozbycie się tego routera. Nawet router Asusa który posiada autor nie jest żadnym wybitnym urządzeniem, to bardziej średnia półka zamknięta w efekciarskiej obudowie. Zabawniejsze że Asusy to tak naprawdę TP-linki z bardziej kolorowym GUI. Do domowego użytku mogą wyglądać jak niezłe kombajny, ale nijak mają się do sprzętów pokroju Ubiquiti chociaż ceny mają zbliżone.
Prawdę mówiąc sam się na Asusy dawno temu nadziałem, i mimo że nie mogę powiedzieć o nich złego słowa, to absolutnie nie było warto. Ale czego innego można było się spodziewać po urządzeniach reklamowanych jako "dla graczy"

Dawno temu miałem również router Asusa GT-AX11000. Dostałem go jako uszkodzony, naprawiłem, i okazało się że za chore pieniądze dostajemy router z bardzo dużą ilością zbędnych funkcji i upiększaczy. Fajnie wyglądają w karcie katalogowej, ale użytkowo to zabawka.
Dodano po 2 [minuty]: IC_Current napisał: a już sekcja radiowa to naprawdę klasa.
O proszę. Mam o tym zupełnie inne zdanie, aż wygooglowałem. Chyba mówimy o różnym sprzęcie, bo ja Funboxa 6 pamiętam jako takie płaskie urządzenie z zaokrąglonymi rogami. Mylę urządzenia, czy zmienili sprzęt bez zmiany nazwy?
Dodano po 4 [minuty]: IC_Current napisał: Haracz j.w. Łamanie prawa i wymuszanie tylko sprzętu od operatora. Brak roamingu, a jak chcesz dodatkowe AP z roamingiem, to kolejny haracz od 5 do 25zł za każdy jeden AP.
Żeby nie było- ja rozumiem opłaty za sprzęt, ale albo pozwalamy z niego łatwo zrezygnować i dajemy (jak stanowi prawo) klientowi wybór, albo sprzęt jest w cenie abonamentu. Teraz mamy jak u mafii- musisz zapłacić.
Nie wiem jak jest teraz, ale kilka lat temu była możliwość wzięcia ONT nawet na osobę fizyczną, chociaż Orange bardzo się przed tym broniło i mimo jasnej informacji podczas podpisywania umowy że chcemy ONT, monter przywoził nam "przez przypadek" router, a potem była dłuuga batalia by zgodnie z prawem wymienić go na ONT. Inną opcją, mniej legalną, było kupno ONT lub innego routera we własnym zakresie i podmiana adresów MAC. Teoretycznie była też możliwość legalnego zgłoszenia im że chcemy podłączyć własny router, ale wymagało to wpisania przez nich adresu MAC na whitelistę czego często nie chcieli robić, broniąc się tym że mają określoną listę urządzeń dla których taką możliwość oferują. Oczywiście z punktu widzenia sieci nie było to żadną przeszkodą by podłączyć urządzenie spoza listy, ale jak to w korporacji - mamy głupi regulamin i co nam zrobisz.