logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Asus RT-BE58U z Orange światłowód za Funbox6?

MrMiss 01 Wrz 2025 22:14 2961 53
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak skonfigurować Asus RT-BE58U z Orange światłowód za FunBox6 bez kupowania stałego adresu IP?

Nie potrzebujesz stałego adresu IP; sensowna konfiguracja to albo ONT i logowanie PPPoE na Asusie, albo — jeśli FunBox6 ma zostać do TV — ustawienie Asusa w trybie AP zamiast jako drugi router za FB6, bo inaczej wpadasz w podwójny NAT [#21650821][#21650857][#21651638] Jeśli chcesz używać własnego routera bezpośrednio z Orange, forumowicze wskazują na dwa praktyczne kroki: wymusić ONT przy instalacji/przeniesieniu usługi albo sprawdzić, czy Twoja oferta biznesowa w ogóle pozwala na bridge po stronie FunBoxa [#21652324][#21651071][#21651638] Przy podłączaniu własnego sprzętu Orange może też wymagać wpisania MAC adresu routera na whitelistę albo sklonowania MAC urządzenia od Orange [#21650821] Jeśli zależy Ci głównie na zasięgu, lepszy będzie jeden główny router i dodatkowe AP po kablu niż osobne SSID za kolejnym routerem; samo osobne SSID nie daje prawdziwej separacji ani sensownego roamingu [#21650836][#21651173][#21651403]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21650814
    MrMiss
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Orange światłowód, własny router - Asus RT-BE58U
    Jak w temacie. Technik z Orange twierdzi, że potrzebuję usługę za 60 PLN - stały adres IP.
    Mam dane do logowania PPPoE, info o VLAN-ie (35), ale przy próbie ustawienia coś nie poszło...
    Mam też podane DNS-y do ustawienia.

Czy faktycznie potrzebuję stałego adresu IP?

Cały numer polega na tym, iż z FunBoxa mam słabe rozprowadzenie netu w sporym domu. Dlatego liczę się z tym, że na Asusie postawię dodatkowy węzeł mesh, jeśli będzie taka potrzeba. A może na Asusie tylko zrobić AP? Ponieważ światłowód wchodzi bezpośrednio do FB, to Asusa daję za FB, po wyłączeniu Wi-Fi na FB6. TV może iść po kablu z FB.
  • #2 21650821
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21650825
    MrMiss
    Poziom 6  
    Trochę przeedytowałem post. Światło wchodzi do FB6, więc router za nim, a nie zamiast.
    Technik mówił, że musi być bridge, więc koniecznie stałe IP. Ale nie wierzę w to.
    W ostateczności mogę zrobić tak jak sieć dla gości - odrębną, ale spadnie prędkość i to znacząco, jak mniemam.
  • #4 21650836
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21650857
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21650861
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21651071
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2524
    virtualmachine napisał:
    Natomiast jak autor raz wziął router z usługą i podpisał umowę, to absolutnie ONT od Orange nie dostanie.

Dostanie. Trzeba zgłosić płatna asystę (chyba 120zł) I zgłosić potrzebę zmiany zamontowania FB. Wtedy z technikiem ustalisz montaż ONT.
    virtualmachine napisał:
    Tam nie ma wielu podstawowych funkcji, a Ty chcesz by miał bridge

Bridge jest, ale tylko w opcjach biznesowych i to tych najdroższych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21651084
    MrMiss
    Poziom 6  
    Dzięki za informacje.
    Mam pakiet na firmę, ale... Mogę go wymówić i wziąć prywatnie i wtedy walczyć o oddzielne ONT.
    Ale zastanawiam się, ile stracę, jeśli wszystkie switche i przewody zostawię w FB6, a dodatkowo w trudniejszym miejscu dam sobie router z nowym SSID i w pierwszej kolejności będę się logował na nią; jeśli będzie wolniejsza, ale pokryje większą powierzchnię, to mi to wystarczy. (Ważniejsze dla mnie pokrycie niż prędkość).
    Najważniejsze rzeczy mam po kablu.
    Chyba że dam Asusa w tryb AP i to samo SSID, ale różne kanały - tylko to chyba automatycznie nie będzie się przełączać, co?
    Na najniższym poziomie mam sieć gościnną zrobioną tak, że idzie z FB6 kabel, na końcu router i gościnne SSID. Nikt nie płacze o słaby zasięg czy przepustowość.
  • #9 21651138
    IC_Current
    MrMiss napisał:
    Mam pakiet na firmę

Na firmę prawie zawsze jest opcja oficjalnego terminala ONT. Zadzwoń i powołaj się na bezpieczeństwo- np brak VLANÓW czy konfigurowalnego firewalla, które są w urządzeniach spoza dystrybucji Orange.
    Dodatkowo możesz powiedzieć, że wymogi prawne wymuszają korzystanie z UTM oraz VPN, czego nie mozna zrealizować wpisując tylko kaskadowo swoje urzadzenie do Funboxa.

Dodano po 2 [minuty]:

MrMiss napisał:
    Na najniższym poziomie mam sieć gościnną zrobioną tak, że idzie z FB6 kabel, na końcu router i gościnne SSID

Wiesz, ze w takim układzie goście mają PELNY dostep do Twojej sieci, w tym tej przewodowej?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21651144
    pmazur10
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    O, i to jest bardzo ważna uwaga. Mało kto o tym myśli, a potem jest płacz.
  • #11 21651173
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21651403
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21651543
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 114
    virtualmachine napisał:
    FB jest kosmicznie okrojonym urządzeniem.

Nie zgadzam się. FB jest raczej na poziomie średnim, ale na pewno nie jest okrojony. Najtańsze routery nie mają tylu funkcji co FB. Nie przesadzajmy. Mam FB6 już 5 rok i nie widzę jakichkolwiek problemów czy braków dla zwykłego użytkownika (laptop, drukarka bezprzewodowa, pc stacjonarny, smartfon, gniazdko inteligentne, dekoder, chromecast). Proste jak drut i działa, dostaje się go w cenie usługi - gdzie są wady? ;)

virtualmachine napisał:
    Tam nie ma wielu podstawowych funkcji, a Ty chcesz by miał bridge

IC_Current napisał:
    Bridge jest, ale tylko w opcjach biznesowych i to tych najdroższych.

Jak skonfigurować Asus RT-BE58U z Orange światłowód za Funbox6?Zrzut ekra...192038.png (34.82 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21651551
    IC_Current
    milka0 napisał:
    gdzie są wady?

FB6 jest bardzo dobrym urządzeniem do użytku domowego, a już sekcja radiowa to naprawdę klasa.
    Ale już to:
    milka0 napisał:
    dostaje się go w cenie usługi

Już dawno nie jest prawdą. Teraz placi sie za niego haracz 5zł.
    milka0 napisał:
    gdzie są wady

Haracz j.w. Łamanie prawa i wymuszanie tylko sprzętu od operatora. Brak roamingu, a jak chcesz dodatkowe AP z roamingiem, to kolejny haracz od 5 do 25zł za każdy jeden AP.
    Żeby nie było- ja rozumiem opłaty za sprzęt, ale albo pozwalamy z niego łatwo zrezygnować i dajemy (jak stanowi prawo) klientowi wybór, albo sprzęt jest w cenie abonamentu. Teraz mamy jak u mafii- musisz zapłacić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21651568
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21651580
    milka0
    Poziom 20  
    IC_Current napisał:
    Już dawno nie jest prawdą. Teraz placi sie za niego haracz 5zł.

Gdybym był operatorem to chyba też nie rozdawał bym nikomu sprzętu za darmo. Jeśli byłbym organizacją charytatywną to wtedy tak, ale będąc przedsiębiorcą - nie. Zakładając, że można by mieć swój sprzęt "z wysokiej półki" zamiast FB, za który zapłacimy 500 zł, to ktoś kto tego nie potrzebuje używa FB za to przez 100 miesięcy ;) Plug-n-play, jak się zepsuje to wymienią na kolejny. Jak są problemy to nie trzeba kombinować samemu "bo pan sobie swój sprzęt założył to my nic nie mamy do tego, u nas wszystko działa". Opłaca się za piątaka wg mnie ;)

Dodano po 7 [minuty]:

virtualmachine napisał:
    To jest podstawowa funkcja routera wifi, który sprawdzi się w małym mieszkaniu, bo i zasięg wifi oferuje mierny.

Mam całkowite pokrycie mieszkania 75m (sam parter) + piętro i jeszcze z dobre 5 metrów poza domem, ściany 50cm, czerwona cegła. Zasięg wifi całkiem przyzwoity.

virtualmachine napisał:
    A pójdźmy dalej - chcesz obsługi IPTV, czyli telewizja po światłowodzie, oraz telefonu stacjonarnego. Do tego musisz skonfigurować 3 osobne VLANy.

Przecież to w FB jest już gotowe i nic nie musisz. Musisz, gdy masz swój sprzęt.

virtualmachine napisał:
    Nie ma nawet opcji DMZ

Jest opcja DMZ w ustawieniach FB6.
    virtualmachine napisał:
    Nie zrozum mnie źle, jak sam napisałem do podstawowych funkcji to urządzenie jest wystarczające.

No i to właśnie pewnie z 80-90 % użytkowników ;) Dlatego nie mówmy, że jest "kosmicznie okrojony", bo nie jest - jest zupełnie normalnym sprzętem.
  • #17 21651590
    IC_Current
    virtualmachine napisał:
    proszę. Mam o tym zupełnie inne zdanie, aż wygooglowałem. Chyba mówimy o różnym sprzęcie, bo ja Funboxa 6 pamiętam jako takie płaskie urządzenie z zaokrąglonymi rogami

FB3 był właśnie taką niedoróbką. Ludzie narzekali i już kolejny model zrobiono jak należy.
    virtualmachine napisał:
    Orange bardzo się przed tym broniło i mimo jasnej informacji podczas podpisywania umowy że chcemy ONT, monter przywoził nam "przez przypadek" router,

Oficjalnie nie można. Z monterem zawsze da sie załatwić. Niestety gorzej w opcjach powyzej 1Gbps, bo nawet monterzy nie mają terminali.
    milka0 napisał:
    Gdybym był operatorem to chyba też nie rozdawał bym nikomu sprzętu za darmo

Ja nie mam nic przeciwko płaceniu za sprzęt. Mam ale, kiedy firma łamie prawo i zmusza do takich opłat. Do tego jest kłamie i manipuluje- ukrywa opłaty dodatkowe poza abonamentem, choć nie można z nich zrezygnować i faktycznie są zwykłą częścią abonamentu. Dopiero niedawno działania UOKIK troche tych manipulantów ustawiły. Teraz przynajmniej te ukryte oplaty są nieco lepiej uwidocznione. Ukrywanie oplat a potem ich egzekucja to nic innego niż mafijne, żałosny haracz.
    milka0 napisał:
    Opłaca się za piątaka wg mnie

Ja dalej nie piszę o opłacie. Piszę o sposobie jej pobierania, jej wymuszanie i bezprawnym blokowaniu sprzętu z wolnego rynku. Chcę FB, to go biorę i płacę. Chcę mieć VLANY albo roaming, to czemu muszę też płacić za FB? Przecież to skrajnie nieuczciwe i w dodatku bezprawne!
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21651608
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21651621
    IC_Current
    Erbit napisał:
    To nie jest bridge.

Nie jest, bo nie o tym piszę. Ta opcja z obrazka jest dostępna dla każdego użytkownika.

Tryb bridge jest dostępny w najwyższych opcjach biznesowych (tam, gdzie jest też stały, publiczny IP). Przełączenie FB w tryb bridge wykonuje tylko i wyłącznie serwis operatora po zgłoszeniu takiej potrzeby przez klienta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21651626
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21651634
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21651636
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21651638
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21651696
    IC_Current
    Dokładnie jak pisałem kolega Erbit. Bridge, IP PASS-THROUGH. Zwał jak jak zwał, skutek identyczny. Kwestia na której warstwie OSI zrobimy mostkowanie. "Czysty" ONT to warstwa L2 (przechodzą ramki MAC w niezmienionej formie), Funbox, to mostek (chyba) na poziomie L3 (przechodzą pakiety IP w niezmienionej formie, ale MAC (chyba) jest podmieniany. Z punktu widzenia użytkownika niekorzystającego z MPLS i podobnych różnicy nie ma. NAT nie ma ani w mostkach L2 ani w mostkach L3.
    Zresztą większość modemów ONT, też nie jest "czystym" mostkiem L2, bo choćby operator ma do nich dostęp poprzez oddzielne IP do zarządzania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 21651731
    milka0
    Poziom 20  
    virtualmachine napisał:
    Upraszczając - mieszkanie 8x8m. Zakładając że ustawisz router na środku, masz zasięg 4m od routera.

No nie. Zasięg jest tak ok. 10 m od routera (przez murowane ściany z cegły), czyli promień to 20 m ;) 9 metrów to budynek ma wysokości ;) Jak wyjdę z domu i wyjadę za bramę to w aucie nadal mam normalnie internet, stojąc autem na ulicy. Więc jak na "kosmiczne okrojony sprzęt o tragicznym wifi" to chyba jednak nieźle działa, że łapie na 3 kondygnacjach i podwórku ten "operatorski badziew" ;)
  • #26 21651787
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 21651864
    IC_Current
    virtualmachine napisał:
    Jak na WANie routera masz adres 86.xx.xx.xx, a na LANie 192.xx.xx.xx, to absolutnie nic cię nie powstrzymuje by adresację sieci LAN przestawić na 86.xx.xx.xx. I dokładnie to robiip-passthrough, tylko automatycznie. Jak adres WAN się zmieni to router zmienia adres LAN.

Jak adresacja po stronie "LAN" jest tą samą adresacją co po stronie "WAN" to już nie ma dwóch oddzielnych sieci na poziomie L3, czyli właśnie powstał mostek między tymi interfejsami.
    Inna sprawa, że dużo urządzeń operatorskich potrafi teraz pracować w trybie hybrydowym. Cześć ruchu jest natowana a część mostkowana. Że ten tryb hybrydowy ktoś sobie nazwie IP-Passthrough i wdroży w taki albo siaki sposób a ktoś inny w sieci komórkowej nazwie "Dual APN Mode" to sprawa marketingowego podejścia. Skutek dalej jest taki sam: ruch pomiędzy siecią operatora a wybranym urządzeniem (routerem klienta) jest przenoszony (ponad procesami NAT w urzadzeniach operatora) bez żadnej modyfikacji pakietu IP, czyli właśnie ten ruch jest MOSTKOWANY na warstwie L3.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 21651901
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 21652295
    MrMiss
    Poziom 6  
    Dzięki za wyczerpujące informacje, a nawet więcej :)
    Udam się w najbliższym czasie do Orange, postaram się o ONT. Podpowiadaliście, jak to ugrać, więc zobaczymy.

Co do "otwartości" sieci gościnnej, to nie miałem do tej pory problemów, ale macie słuszność, że to może być do czasu.
    Korzystam z TV po świetle oraz internetu, telefon jest mi zbędny.
    Proszę, zaproponujcie jeszcze coś, co ma sens postawić za ONT, by przejął funkcje F6. Podrapię się po głowie i coś z mieszka wysupłam :)

Np.: TP-Link ER706W?
  • #30 21652324
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji własnego routera Asus RT-BE58U w sieci Orange światłowód z FunBox 6. Operator Orange standardowo dostarcza FunBox 6, który pełni funkcję routera i nie oferuje trybu bridge w standardowych usługach, a jedynie IP-Passthrough, co powoduje podwójny NAT i ograniczenia w działaniu niektórych usług (np. zdalny dostęp, IPTV). Aby uniknąć podwójnego NAT, zalecane jest uzyskanie terminala ONT (konwertera światłowodowego na RJ45) i podłączenie własnego routera bezpośrednio do ONT, co wymaga zgłoszenia i często dodatkowej opłaty oraz współpracy z monterem. Tryb bridge i stały publiczny adres IP dostępne są głównie w wyższych pakietach biznesowych. W przypadku braku ONT, można pozostawić FunBox 6 jako główny router z wyłączonym Wi-Fi i podłączyć Asus jako punkt dostępowy (AP) lub drugi router w sieci kaskadowej, jednak z ograniczeniami. Wskazano, że mesh Wi-Fi działa optymalnie przy połączeniu kablowym między punktami AP, co umożliwia roaming i lepsze pokrycie sieci. Poruszono także kwestie bezpieczeństwa sieci gościnnej i VLAN-ów, podkreślając, że osobne SSID nie zapewnia izolacji sieciowej. Wskazano na potrzebę stosowania switchy zarządzalnych do obsługi VLAN i multicast IPTV, co jest jednak bardziej skomplikowane i wymaga wiedzy sieciowej. Wśród propozycji sprzętowych pojawiły się modele routerów biznesowych i systemów UniFi (UCG Ultra, AP U7 Lite) oraz TP-Link ER706W jako alternatywy dla FunBoxa. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest wymuszenie instalacji ONT i podłączenie własnego routera obsługującego PPPoE i VLAN 35, co pozwoli na pełną kontrolę sieci i uniknięcie podwójnego NAT oraz ograniczeń FunBoxa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA