logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyrównać różnicę pobudzeń w heksfet 400W? IRFP9240 i IRFP240

Śpiący 07 Lip 2005 11:52 2538 24
REKLAMA
  • #1 1635695
    Śpiący
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    witam złożyłem tego wzmaga i przy ustawianiu spatku napięcia na rezystorach źródłowych wynikł mały problem, na rezystorach z końcówek irfp9240 jest 18mv a na przeciwnych spatków napiecia nie ma wogóle i przez to wzmacniacz źle gra. pobudzenie 9240 jest równe w spoczynku 3,15V a irfp240 jest równe 0,8V. Czy może mi ktoś pomóc jak wyrównać różnicę pobudzeń bo myśle że to by naprawiło ten błąd.
  • REKLAMA
  • #2 1635846
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Witam.
    Sprawdź dokładnie montarz wszystkich elementów jak równiez czy ich wartości są odpowiednie. W szczególności sprawdź poprawność wlutowania diod zenera przy bramkach. Ustawianie prądu wykonywałeś przy podpiętym obciążeniu czy bez??
  • REKLAMA
  • #3 1635956
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! W praktyce faktycznie różnice po między gałęziom ujemną, a dodatnią są, najlepiej zamiast spadku, to wepnij amperomierz w obydwie te gałęzie po kolei i sprawdź ten prąd, można też w drastyczny sposób sprawdzić czy pracują obydwie połówki, odpinając, na przemian jedną, będzie zniekształcać, ale musi grać.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1636042
    Śpiący
    Poziom 15  
    Prąd na końcówkach też mieżyłem na 9240 jest równy 100mA a na 240 10mA i co pan na to bo mi się wydaje że trzeba pobudzenie na 240 podnieśc tylko nie wiem jak. a co do wypowiedzi drogiego kolegi jak bym nie miał pewności że wszystko dobrze wlutowałem to bym sie nie pytał co jest źle
  • REKLAMA
  • #5 1636107
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Wydaje mi się, że może to być spowodowane dużą różnicą wzmocnienia prądowego kanału N pomiędzy P, wyrównać może się da, ale muszę widzieć schemat. A czy sprawdzałeś jak te połówki wyglądają na oscyloskopie?
    Pozdrawiam
  • #6 1636229
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Śpiący napisał:
    a co do wypowiedzi drogiego kolegi jak bym nie miał pewności że wszystko dobrze wlutowałem to bym się nie pytał co jest źle

Witam.
    Kolego ten wzmacniacz rusza od razu jeśli wszystko jest ok więc napisałem Ci abyś sprawdził dokładnie montarz bo kiedyś jeden z kolegów przez pomyłke wlutował jedną zenerke źle i objawy były podobne jak do opisanych przez Ciebie.
    Śpiący napisał:
    i co pan na to bo mi się wydaje że trzeba pobudzenie na 240 podnieśc tylko nie wiem jak

Za to "pobudzenie" jak to nazwałeś odpowiedzialny jest stopień sterujący mosfetami i zależny jest on od Q10 i otaczających go elementów. W przypadku odwrotnego wlutowania którejś z diod zenera odłoży się na niej spadek 0,7V i nie będziesz mógł wyregulować tego prądu spoczynkowego.
    Pozdrawiam
  • #7 1636340
    Śpiący
    Poziom 15  
    niestety ja złożyłem trzy kanały i we wszystkich jest to samo. diody zenera są dobrze wlutowane bo włąśnie je sprawdziłem.dorzucam schemaciki który wykorzystałem.
    Załączniki:
    • Protel Schematic.pdf (18.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1636359
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Witam.
    Jeśli we wszystkich kanałach jest to samo to może wina tranzystorów.??-jakaś trefna partia? Zmierz napięcia występujące na rezystorach bramkowych IRFP względem masy i napisz jakie są.
  • #9 1636413
    Śpiący
    Poziom 15  
    na irfp9240 jest równe -3,15V a na irfp240 0,8V. to sa napięcia mierzone bez sygnału na wejściu.po daniu sygnału napięcie na 9240 maleje do pewnego momentu i póżniej zaczyna wzrastać a na 240 tylko rośnie. ale dziwi mnie bo dochodzi do 1,5V na taka koncówkę czy to starczy na pobudzenie takiego tranzystora. ile powinno być w spoczynku przy poprawnie wykonanym wzmacniaczu
  • #10 1636669
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Witam.
    Nie pamiętam już dokładnie ale ta wartość 3,15 jest bardzo prawdopodobna. Jedyny problem że tam powinno być +3,15V dla IRFP240 i -3,15V dla IRFP9240. To jest wstępne napięcie polaryzacji bramek. Wraz z sygnałem sterującym powinno ono rosnąc. Usterki trzeba szukać więc około układu tej polaryzacji -> tranzystor Q10.
    Sprawdź jeszcze poprawność napięć na:
    R3 ~ 1.6V
    R5 ~ 1.6V
    R12 ~ 500mV
    R13 ~ 500mV
    R15 ~ 1.0V
    Czy kręcenie potencjometrem zmienia wartość napięcia międzi kolektorem Q10 i rezystorem R18??
  • #11 1638965
    Śpiący
    Poziom 15  
    Dzięki za pomoc.

Przyczyna leżała zupełnie gdzie indziej: barany sprzedały mi całkowicie złe kondensatory. To była ostatnia rzecz jaką bym podejrzewał. Teraz gra całkiem dobrze :D
  • #12 1646897
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Mam ten sam przypadek , o ktore kondy chodzilo ?

Pozdrawiam!
    ps. Spiacy daj znac co i jak , wiesz o co mi chodzi .
  • #13 1646989
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Witam.
    Tak z czystej ciekawości możesz podać które to były??
    Pozdrawiam.
  • #15 1648551
    Śpiący
    Poziom 15  
    jednak jeszcze nie jest tak jak powinno, płytkę całą przejrzałem wraz z częściami i jest wszystko ok tylko zamiast bd139 dałem bd137 bo na początko miałem bd136(błąd w sklepie). niech ktośmi mi powie czym go obciążyć do ustawiania( ja mu na zwarciu końcówki puszczam). czy ta dioda do przesterowań to ma sie świecić( bo jak mam niepodłączony głośnik to dioda miga, a jak głośnik podłącze to zaczyna się siewić nawet przy bardzo cichym graniu). niech ktoś poda numer gg to by się szybciej dogadał
  • #16 1649197
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Witam.
    Nie wiem jak Ty to robisz bo nie moge zrozumieć tego co piszesz ale prąd spoczynkowy ustawia się bez podłączonego obciążenia. Dioda o której mowa to dioda która wykrywa przesterowanie i nie powinna świecić cały czas. Powinna mrugać wraz z dynamiką sygnału-przy pełnym wysterowaniu. Jeśli śiweci podczas grania cały czas oznacza to że wzmacniacz jest przesterowany-np za duży sygnał wejściowy. Może wzmacniacz Ci się wzbudza i dlatego świeci na cichym graniu.

Pisałem wcześniej o tym abyś sprawdził poprawność wlutowania elementów a Ty pisałes, że wszystko jest ok. Jednak nie było bo sprzedawca pomylił się i dał Ci inny tranzystor, a Ty bezmyślnie bez sprawdzania wlutowałeś go. Nie mówiąc już, że wcześniej pisałeś o kondensatorach. Nie wiem ale jak dla mnie to zrobiłes błąd składając tak skomplikowany wzmacniacz. Trzeba było najpierw uczyć się na mniejszych a nie od razu rzucać się na tak poważne konstrukcje. Widać, że nie masz zbyt wiele praktyki w składaniu wzmacniaczy.
    Rzyczę uruchomienia Ci wzmacniacza i
    Pozdrawiam
  • #17 1649535
    janek11389
    Poziom 42  
    Wojtek.zse napisał:
    Witam.
    Nie wiem jak Ty to robisz bo nie moge zrozumieć tego co piszesz ale prąd spoczynkowy ustawia się bez podłączonego obciążenia.

Witam! Zawsze mi się wydawało, że prąd wzmacniaczu płynie z masy przez głośnik i przez tranzystor do plusa, przy dodatniej połówce sinusoidy, a przy ujemnej z masy przez głośnik i tranzystor do minusa, wiec, jeżeli odepniesz obciążenie, to którędy ten prąd po płynie i jak ustawisz ten prąd spoczynkowy, jeżeli nie ma przejścia?
    Pozdrawiam
  • #18 1649699
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Prawie identyczny schemat widziałem w praktycznym elektroniku 5/2002.

:arrow: janek11389 ja zawsze myślałem, że prąd spoczynkowy to prąd stały, który płynie w (prawie) każdym wzmacniaczu no chyba, że wzmacniacz pracuje w czystej klasie B...
  • #19 1650129
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    janek11389 napisał:
    Wojtek.zse napisał:
    Witam.
    Nie wiem jak Ty to robisz bo nie moge zrozumieć tego co piszesz ale prąd spoczynkowy ustawia się bez podłączonego obciążenia.

Witam! Zawsze mi się wydawało, że prąd wzmacniaczu płynie z masy przez głośnik i przez tranzystor do plusa, przy dodatniej połówce sinusoidy, a przy ujemnej z masy przez głośnik i tranzystor do minusa, wiec, jeżeli odepniesz obciążenie, to którędy ten prąd po płynie i jak ustawisz ten prąd spoczynkowy, jeżeli nie ma przejścia?
    Pozdrawiam

Witam.
    janek11389 przepraszam mój błąd. Miało być bez podłączonego sygnału wejściowego. Prąd spoczynkowy to prąd stały który płynie ale oczywiście przez obciążenie.

A teraz mam pytanie na kierunek prądu. Nie jest on taki jak na rysunku??
    Załączniki:
    • Jak wyrównać różnicę pobudzeń w heksfet 400W? IRFP9240 i IRFP240 Prądy 1.jpg (12.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 1650300
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Panowie, litości - prąd spoczynkowy ustawia sie bez obciążenia i jest to prąd płynący przez tranzystory końcowe, czyli możnaby go nazwać wstępnym prądem polaryzacji. Na rysunku powyżej byłby to prąd płynący ścieżką +Ucc, tranzystor NPN, tranzystor PNP, -Uee.
    W przypadku wzmacniacza z zasilaniem niesymetrycznym składowa stała odcięta jest kondensatorem a prąd spoczynkowy i tak wymaga ustawienia.

Natomiast czymś zupełnie innym jest prąd stały płynący przez obciążenie wynikający z niezrównoważenia wzmacniacza zasilanego symetrycznie. Tyle, że raczej mierzy się wyjściowe napięcie niezrównoważenia a nie prąd. I oczywiście takie napięcie powinno być możliwie bliskie zeru.

RoMan
  • #21 1650363
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Witam.
    RoMan ja już sam nie wiem. Kiedyś ktoś mi mówił abym ustawiał bez obciążenia i tak przez dłuższy czas robiłem, później gdzieś wyczytałem aby ustawiać z obciążeniem to jak to w końcu jest z ustawieniem prądu?

Cytat:
    Teraz możemy rozpocząć regulację. Podłącz woltomierz do wyjścia wzmacniacza. Po włączeniu zasilania wskazania miernika powinny wynosić od 0mV do +/- 50mV. Jeżeli jest inaczej to wyłącz wzmacniacz i sprawdź swoją pracę. Jeżeli wszystko poszło dobrze to podłącz obciążenie i sprawdź spadki napięcia na rezystorach źródłowych (R24-R31) bez sygnału ! Po prostu jeden czujnik do jednej nóżki, a drugi do drugiej. Teraz delikatnie strojąc potencjometrem P1 ustaw spadek napięcia na 18mV, co odpowiada ok. 100mA poboru prądu na tranzystor. Teraz sprawdź wszystkie rezystory źródłowe i znajdź ten, który ma najwyższy odczyt i właśnie jego ustaw za pomocą P1 na 18mV.
    To jest opis ustawiania prądu spoczynkowego wzmacniacza o którym mowa-z elektrody dział Audio pozycja 83.
  • #22 1650404
    janek11389
    Poziom 42  
    Wojtek.zse napisał:

A teraz mam pytanie na kierunek prądu. Nie jest on taki jak na rysunku??

Witam! Tak i nie, bo w zasadzie przepływ prądu jest od minusa do plusa, ale większości teorii jest odwrotnych, ale jest to tylko umowne, ale to nie ma większego znaczenia. Kolega ROM, ma racje, ale tylko tak będzie, jeżeli wzmacniacz będzie pracował w klasie A, albo AB, bo w B już nie powinno tak być, tak bynajmniej mi się wydaje. Ale wracając do tematu, to w zasadzie to nie wiadomo, o co chodzi z tym wzmacniaczem, napisz krótko i węzłowato, co go boli, bo jak już zebrało się tu tylu dobrych fachowców, to nie dość, że go opanujemy, to może uda się z niego zrobić ze dwa.
    Pozdrawiam
  • #23 1652195
    Śpiący
    Poziom 15  
    Wreszczie wzamacniacz działa prawidławo. Dżwięk jest bardzo czysty. Jutro zrobię test na MAXa :D

Wiekie dzięki!!!

Ostateczną przyczyną było złe wysterowanie końcówek, BD139 też udało mi się dostać.
  • #24 1652431
    janek11389
    Poziom 42  
    Śpiący napisał:
    Wreszczie wzamacniacz działa prawidławo. Dżwięk jest bardzo czysty. Jutro zrobię test na Maksa.

Witam! No to się cieszymy, jak sam widzisz, większości nie uruchomionych końcówek, jest jakiś błąd człowieka, ale tym się nie przejmuj, ostrożnie z głośnikami, prawdziwe czterysta przy dobrym zasilaczu, to nie przelewki, pamiętaj, że to maleństwo przy przesterowaniu pokaże swoje rogi, a są długie, aż 800W.
    Pozdrawiam
  • #25 1654096
    borysgo2
    Poziom 16  
    Ocena: 147
    -RoMan- napisał:
    Panowie, litości - prąd spoczynkowy ustawia się bez obciążenia i jest to prąd płynący przez tranzystory końcowe, czyli możnaby go nazwać wstępnym prądem polaryzacji. Na rysunku powyżej byłby to prąd płynący ścieżką +Ucc, tranzystor NPN, tranzystor PNP, -Uee.
    W przypadku wzmacniacza z zasilaniem niesymetrycznym składowa stała odcięta jest kondensatorem a prąd spoczynkowy i tak wymaga ustawienia.

Natomiast czymś zupełnie innym jest prąd stały płynący przez obciążenie wynikający z niezrównoważenia wzmacniacza zasilanego symetrycznie. Tyle, że raczej mierzy się wyjściowe napięcie niezrównoważenia a nie prąd. I oczywiście takie napięcie powinno być możliwie bliskie zeru.

RoMan

Jest dokladnie tak jak napisales. Nie wiem dlaczego ludzie w takim elementarnym przypadku bledy robia, to tak jak ustawianie wolnych obrotow silnika spalinowego i to tez bez obciazenia !!!
    Swoja droga mam ten wzmak w stereo i potwierdzam jest to bardzo dobry wzmacniacz, nie tylko odnosnie mocy, reszta parametrow tez jest bardzo dobra, wzmak skutecznie kosi fabryczne wyroby, ktore robia sie po jakims czasie jakby takie mniejsze :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nierówności pobudzeń tranzystorów MOSFET IRFP9240 i IRFP240 w wzmacniaczu 400W typu heksfet. Autor zgłaszał różnicę napięć spadku na rezystorach źródłowych (18 mV na IRFP9240, brak na IRFP240) oraz różne napięcia polaryzacji bramek (-3,15 V na IRFP9240 i 0,8 V na IRFP240), co powodowało nieprawidłową pracę wzmacniacza i zniekształcenia dźwięku. Wskazano na konieczność dokładnej kontroli montażu, zwłaszcza poprawności wlutowania diod zenera przy bramkach oraz elementów stopnia sterującego (m.in. tranzystora Q10). Zwrócono uwagę na różnice w wzmocnieniu prądowym tranzystorów N- i P-kanałowych oraz na prawidłowe ustawienie prądu spoczynkowego, które powinno odbywać się bez podłączonego obciążenia. Ostatecznie przyczyną problemu okazały się wadliwe kondensatory oraz błędnie dobrany tranzystor BD139 (zastąpiony BD137), co po wymianie pozwoliło na prawidłowe działanie wzmacniacza i czysty dźwięk. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące prawidłowego kierunku prądu spoczynkowego, roli diody sygnalizującej przesterowanie oraz znaczenia poprawnego montażu i doświadczenia przy składaniu zaawansowanych wzmacniaczy mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA