logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NISSAN - Jak zatwierdzić wpisany kod radia ?

wieswas 09 Wrz 2016 22:23 67866 6
REKLAMA
  • #1 15921966
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 398
    Nissan NOTE ACCENTA 1,4 2006 Radio oznaczone NISSAN

Po raz pierwszy został rozłączony akumulator na czas naprawy samochodu i radio się zablokowało.

Mam oryginalny kartonik z 4 cyfrowym kodem i wiem jak wpisać go. ( wcisnąć 1 o jedno wciśnięcie więcej niż wpisywana cyfra kodu ponieważ na początku są 4 kreski. Pierwsze wciśnięcie zmieni pierwszą kreskę na 0, drugie na 1, trzecie na 2 itp . tym samym sposobem ustawić kolejne cyfry kodu.

Na wyświetlaczu powinien być widoczny ten kod)

I teraz pytanie : Jak zakończyć wpisywanie ? Kiedyś wyczytałem, że przyciskiem numer 5.

Ale dzisiaj ponownie przejrzałem internet aby się upewnić i na YouTube co model radia to inny klawisz zatwierdzający (TA, SEEK, >> )

Nie jestem pierwszym właścicielem, więc nie wiem ile prób już było wykorzystanych przez poprzednika.

Boję się, że mogę je zablokować "na amen"

Może ktoś posiada dokładnie to radio i wpisywał już kod, więc wie napewno czym zatwierdzić. NISSAN - Jak zatwierdzić wpisany kod radia ?

PS. Tę próbę sprawdziłem. Dostałem odpowiedź ERROR.
    W instrukcji podany jest sposób wpisywania, aby tyle razy wciskać każdy z klawiszy 1-4 ile wynosi odpowiadająca mu cyfra kodu. Ale na początku mam 4 kreski, a nie 4 zera, więc wpisując tym sposobem na ekranie np. zamiast 3210 mam 210-. Czy taki stan powinienem zatwierdzić ?
    NISSAN - Jak zatwierdzić wpisany kod radia ?
  • REKLAMA
  • #2 15925086
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1704
    wieswas napisał:
    W instrukcji podany jest sposób wpisywania

wieswas napisał:
    Ale na początku mam 4 kreski, a nie 4 zera

Przecież ta instrukcja NIE jest od tego radia.

W tym radiu kod potwierdzasz klawiszem TA.
  • REKLAMA
  • #3 15925142
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 606
    Jaki to model nissana ?
  • #4 15925169
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    marqqv napisał:
    Jaki to model nissana ?

Przecież masz wyraźnie napisane :

wieswas napisał:
    Nissan NOTE ACCENTA 1,4 2006
  • REKLAMA
  • #5 15925229
    wieswas
    Poziom 34  
    To jest fragment instrukcji angielskiej, którą zamieściłem aby łatwiej się doczytać i choć na rysunku jest trochę inny model radia to opisy we wszystkich instrukcjach są jednakowe (przyciski 1,2,3,4 przypisane do kolejnych cyfr kodu i przycisk TA jako potwierdzenie kodu). Mam też wersję rosyjską instrukcji i jest dokładnie to samo.
    Samochód sprowadzony przed rokiem z Niemiec z niemiecką instrukcją obsługi i kartonikiem z plakietką kluczyka na którym jest napis B-2210. Rozumiem, że jest to kod radia Blaupunkt, które było instalowane przemiennie z Clarionem.
    W instrukcji niemieckiej są rysunki 3 modeli odbiorników radiowych i ich opisy, choć nie podano ich modeli. (1-radio+CD, 2-radio+6xCD, 3-radio+6xCD)
    2 model jest mój i wygląda tak jak na zamieszczonej fotografii na początku tematu.
    Do każdego z tych 3 modeli jest powtórzony ten sam opis odkodowywania.
    Jedyną różnicą jest umieszczenie przycisku TA w różnych miejscach panela radia. Ale zawsze do potwierdzenia kodu wskazywany jest przycisk z napisem TA.
    Cały czas przeglądam internet ale obecnie nadal nie wiem dlaczego w instrukcji pisze aby każdy klawisz wybranej pozycji kodu naciskać tyle razy ile wynosi ta cyfra.
    Podany jest nawet przykład, że 5 wpisuje się przez 5-krotne wciśnięcie klawisza.
    U mnie w takiej sytuacji wyświetla się 4 a nie 5. A co z zerem ? Nic nie nacisnąć ?
    To na ekranie w tym miejscu pozostanie kreska a nie 0.
    Jednak jak wspomniałem powyżej moja próba wpisania cyfr z dodatkowym wciśnięciem klawisza dla każdej cyfry, abym na wyświetlaczu miał kod taki jak na kartoniku i potwierdzenie TA daje ERROR.
  • REKLAMA
  • #6 15925345
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    wieswas napisał:
    taki jak na kartoniku i potwierdzenie TA daje ERROR.

Czyli nie ten kod - proste jak drut.

Dodano po 1 [minuty]:

wieswas napisał:
    A co z zerem ?

123456789 i ...... wyczekiwane 0.
  • #7 15941473
    wieswas
    Poziom 34  
    Radio działa.
    Okazało się, że otrzymany przy zakupie kartonik z 4-cyfrowym kodem nie jest od radia. Znalazłem stronę www.forum.kody-radio.pl na której trzeba się zarejestrować ,aby otrzymać bezpłatny kod. Po rejestracji i zalogowaniu i podaniu danych z naklejek za trzy minuty dostałem prawidłowy kod. Na komputerze wystartowałem też program BP calc (nie wymaga instalacji) i po wpisaniu numerów 5387 i 9669798 otrzymałem taki sam kod. Mając więc taką samą odpowiedź z dwóch różnych źródeł wpisałem numer do radia i RADIO GRA.
    Sposób wpisywania kodu podany w instrukcji samochodu jest błędny, chociaż jeden z rysunków tam zamieszczonych pokazuje mojego Blaupunkta. W moim radiu aby ustawić cyfrę 7 należy wcisnąć przycisk 8 razy. Wówczas na ekranie mam 7.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z problemem z radiem w Nissanie NOTE ACCENTA 1,4 z 2006 roku, które zablokowało się po odłączeniu akumulatora, poszukiwał informacji na temat zatwierdzania kodu radia. Otrzymał różne odpowiedzi dotyczące przycisku potwierdzającego, w tym klawisza TA, a także wskazówki dotyczące błędnego kodu. Ostatecznie użytkownik odkrył, że oryginalny kod, który posiadał, nie był właściwy. Po rejestracji na stronie internetowej uzyskał prawidłowy kod, a także skorzystał z programu BP calc, co pozwoliło mu na odblokowanie radia. Wskazówki dotyczące wpisywania kodu okazały się nieprawidłowe, co również zostało zauważone w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA