logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Smart TV serii 8000 - zniekształcony dźwięk na słuchawkach, jak to naprawić?

Preskaler 13 Wrz 2016 07:24 789 3
REKLAMA
  • #1 15928164
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Jestem posiadaczem TV SMART Samsung serii 8000 i nie mogę sobie poradzić z ustawieniem prawidłowego dźwięku w słuchawkach. Niby gniazdo słuchawkowe istnieje w tym modelu, ale fonia jest mocno zniekształcona na wszystkich programach, a na niektórych w ogóle nieczytelna. Wygląda na to, że nie wszystkie ścieżki dźwiękowe są prawidłowo transmitowane, bo zwykle dźwięk podstawowy (podkład muzyczny i dźwięki towarzyszące) jest dość czytelny ale już dialog czy lektor jest zwykle bardzo cichy, nie ma go zupełnie lub jest w postaci tzw. "ćwierkania" (jakby cyfrowe dźwięki bez dekodowania). Oczywiście fonia na głośnikach wewnętrznych a także, w KD transmitowana po kablu optycznym jest jak najbardziej OK, ale mnie chodzi o możliwość słuchania jej na słuchawkach, bo mam osłabiony słuch i nie chcę wszystkich ew. domowników katować decybelami. Chciałem już sobie dorobić wyjście na słuchawki z oddzielną regulacją poziomu (np. z wyjścia "Scart" lub innego), ale ten niby wypasiony model TV nie posiada żadnego innego wyjścia fonii. Nie chcę też ingerować w układ TV, aby uzyskać takie wyjście, więc zwracam się do Was koledzy o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Proszę też nie odsyłać mnie do tzw. "Instrukcji obsługi", bo to kpina polegająca na ogólnikach w postaci: "Niektóre modele mogą tej funkcji nie obsługiwać".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15928331
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Sprawdź kontaktowanie masy słuchawek i TV. Z opisu wygląda na to, że w słuchawkach odbierasz sygnał różnicy stereo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15928382
    2N3866
    Poziom 29  
    Ocena: 108
    Krzychu7 napisał:
    Sprawdź kontaktowanie masy słuchawek i TV. Z opisu wygląda na to, że w słuchawkach odbierasz sygnał różnicy stereo.

Popieram. To jest typowe, że lektor, spiker, rozmówcy w studiu są akustycznie (reżyseria dźwięku) ustawieni w pobliżu centrum bazy stereo i sygnały z obu kanałów przy braku styku z masą się znoszą. Podkłady muzyczne, efekty akustyczne itd. są przestrzenne i różnica jest duża - dlatego są czytelniejsze.
REKLAMA