logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przełącznik on/off włącz/wyłącz na 2 switch-ach

cava 07 Lip 2005 22:22 3659 9
REKLAMA
  • #1 1637313
    cava
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam, poszukuje ukladu jak w temacie tylko zeby tak dzialal ze stan wysoki na wyjsciu ukladu np. przerzutniku pojawial sie dopiero po podaniu na jego wejscie łącznie 2 stanow wysokich,czyli wcisniecie jednoczesne 2 mikroswitch-y,gdy wsciskamy jeden to na wyjsciu ukladu nic sie nie zmienia.
    Chcialbym rowniez zeby uklad byl jak najprostszy najlepiej na 1 przerzutniku i kilku elementach, gdyz musze wykonac ich kilkadziesiat :(.
    ?????
  • REKLAMA
  • #2 1637533
    Piotrek15
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    A co myślisz o podłączeniu 2 mikroswitch'y szeregowo?Wtedy jak naciśniesz jeden to nic się nie dzieje i jaka prostota wykonania :) Lub możesz to wykonać na bramce AND (kość CD4081 posiada 4 bramki AND)
  • #3 1637844
    cava
    Poziom 12  
    Z tymi 2 switch-amiw w szereg to dales :), z bramkami probowalem ale wyjscie takiego NAND-a powoduje u mnie jakies wzbudzanie przerzutnika pracyjacego jako on/off, chyba ze moze ktos mi pomoze to jakos przerobic.
    Chodzi mi o cos takiego jak na rysunku.
    Załączniki:
    • Przełącznik on/off włącz/wyłącz na 2 switch-ach 2 switch-e.JPG (10.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1638132
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Ten schemat nijak nie pasuje do tego co piszesz na początku. Na schemacie są 4 przerzutniki a piszesz o jednym sterowanym dwoma przyciskami. Określ się bardziej precyzyjnie.
  • REKLAMA
  • #5 1638177
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Kol. cava próbuje metody "brute-force" aby rozwiązać ten problem. Mam rację? :D
  • REKLAMA
  • #6 1638261
    cava
    Poziom 12  
    Czesiek ale jak widzisz kazdy przerzutnik jest sterowany wlasnie 2 przeciskami czyli tylko 1 kombinacja wcisnietych swich-y daje dwie jedynki na wejsciu okreslonego przerzutnika.
    marcinj12 tak masz racje :(, tam mi nikt za bardzo nie odpisuje a, myslalem ze zrobie to w tym tygodniu bo nastepny nie bede mial dostepu do neta. Poza tym temat mam bardzo nagladzy.
    Mysze to zrobic na cyfrowce (mozliwie jak najprosciej) bo z LPT za malo sterowan, a z mikrokontrolerami i ich programowaniem u mnie b. cieniutko.
    Czekam na pomysly.
  • Pomocny post
    #7 1638693
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Właściwie nie bardzo wiem o o ci chodzi.Rozumiem,że chcesz wyzwalać przeezutnik dwoma niezależnymi stykami.Problem o którym piszesz jest powodowany drganiami styków podczas przełączania .Eliminują to układy które zalaczaam.RES2=10k,CAP=2.2u.Z wyjść tych układów możesz sterować co chcesz.Tylko wybierz układ który w stanie spoczynku ma na wyjściu żądany poziom.
    Załączniki:
    • Przełącznik on/off włącz/wyłącz na 2 switch-ach styki.jpg (86.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Przełącznik on/off włącz/wyłącz na 2 switch-ach switch.jpg (60.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1640253
    cava
    Poziom 12  
    ed-ek chyba faktycznie nie wiesz o co mi chodzi, z tego co widze zaprezentowales mi kilka ukladow do likwidacji drgania zestyku, a to o to nie chodzi.
    Slychaj wiem jak zrobic prosty on/off na przerzutniku np. typu D i zlikwidowac w/w problem, ale chcialbym zrobic to sterowanie na 2 switch-ach. Probowalem to robic w oparciu o bramki NOR i AND i ich wyjscie podawalem na wej. przerzutnika, ale bramki te maja na wyjsciu ok. 1,8V przy braku sygnalu na wejsciu (swich nie jest wcisniety - bramka nie dostaje ani 0 ani 1 log) i wtedy uklad przrzutnika wariuje :(((
  • Pomocny post
    #9 1640591
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    cava napisał:
    ...przy braku sygnalu na wejsciu (swich nie jest wcisniety - bramka nie dostaje ani 0 ani 1 log) i wtedy uklad przrzutnika wariuje :(((

Wejścia ŻADNEGO układu cyfrowego NIE MOGĄ wisieć w powietrzu!
    Kiedy switch nie podaje na wejście żadnego sygnału, musisz podciągnąć wejścia do plusa albo do minusa przez rezystor 10..100k. Wiszące w powietrzu wejście powoduje stany nieustalone na wyjściu.

PS. Mogłeś dodać że nie chodzi ci o SZEROGOWE łączenie styków. Nie każdy kojarzy Twój poprzedni temat...
  • #10 1641888
    cava
    Poziom 12  
    marcinj12 tak masz racje troszke chyba nie sprecyzowalem swojego problemu
    Cytat:
    Wejścia ŻADNEGO układu cyfrowego NIE MOGĄ wisieć w powietrzu!
    Kiedy switch nie podaje na wejście żadnego sygnału, musisz podciągnąć wejścia do plusa albo do minusa przez rezystor 10..100k. Wiszące w powietrzu wejście powoduje stany nieustalone na wyjściu.

Oczywiscie znowu masz racje, kilka latek minelo jak sie wyszlo ze szkoly i chyba moja wiedza sie uwstecznia coraz bardziej :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zaprojektowania prostego układu cyfrowego, który generuje stan wysoki na wyjściu przerzutnika dopiero po jednoczesnym naciśnięciu dwóch mikroswitchy. Autor poszukuje rozwiązania opartego na jednym przerzutniku i minimalnej liczbie elementów, aby wykonać wiele takich układów. Propozycje obejmują połączenie mikroswitchy szeregowo lub zastosowanie bramki AND (np. CD4081). Problemy zgłaszane to drgania styków oraz nieustalone stany wejść układów cyfrowych, które powodują niestabilność przerzutnika. Zalecane jest stosowanie rezystorów podciągających (10–100 kΩ) na wejściach, aby uniknąć stanów wiszących. Autor próbował również układów z bramkami NOR i AND, ale napotkał na problem z napięciem wyjściowym bramek (~1,8 V) w stanie spoczynku, co powodowało błędne działanie przerzutnika. Wskazano, że wejścia układów cyfrowych nie mogą pozostawać niepodłączone, a problem drgań styków można rozwiązać przez odpowiednie filtry RC. Autor rozważa użycie układów cyfrowych zamiast mikrokontrolerów ze względu na prostotę i ograniczenia programistyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA