logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić zasilacz ATX500 - zwarcie +12V

Patryk566 13 Wrz 2016 12:04 1269 6
REKLAMA
  • #1 15928594
    Patryk566
    Poziom 2  
    Witam, posiadam zasilacz ATX500, chciałem podłączyć zasilacz do płyty głównej, złącze 24-pinowe podłączyłem normalnie, tylko z 6-pinowym zrobiłem zwarcie i zasilacz się nie włącza. Rozebrałem go i wygląda jak sprawny, nic nie spalone, próbowałem go odpalić bez komputera ale tez nic, wentylator się nie kręci, proszę o pomoc.

Moderowany przez Mirek Z.:

Kolego - na forum piszemy normalnie, zgodnie z zasadami pisowni. Tym razem poprawiłem.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.13.

• REKLAMA
  • #2 15928891
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    Żeby uruchomić zasilacz ATX bez podłączenia do płyty głównej to należy mu dać jakieś obciążenie np żarówki 12V/15W na zasilaniu 5V oraz połączyć we wtyczce ATX zgodnie z obrazkiem poniżej.
    Jak naprawić zasilacz ATX500 - zwarcie +12V
  • REKLAMA
  • #3 15929141
    kajron
    Poziom 29  
    Ocena: 159
    Jeśli nie pali bezpiecznika na zasilaniu prawdopodobnie uwaliłeś prostownik po stronie wtórnej . Jeśli zwiera raczej nie odpalisz zasilacza.
  • REKLAMA
  • #5 15929221
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3930
    Jaki dokładny model tego zasilacza? ATX500?
  • REKLAMA
  • #6 15930628
    Patryk566
    Poziom 2  
    bezpiecznik cały , to było krótkie stykniecie ten zasilacz posiada wiatraczki jak zrobie zielony z czarnym to nic sie nie kreci , ale jak zasilacz wezme blizej ucha to słychac ze cos tam piszczy , dziekuje za jakiekolwiek rady .

Dodano po 1 [minuty]:

model zasilacza to/ Zasilacz feel iii 500 atx/
  • #7 15931254
    kajron
    Poziom 29  
    Ocena: 159
    Z tego co napisałeś to powinieneś zacząć od sprawdzenia elementu prostownika na gałęzi 12 v zapewne ma zwarcie , ponad to chyba nie posiadasz wiedzy i doświadczenia na zabawę z układami w których występuje napięcie sieciowe pomijam zbędne koszty które możesz ponieść w wypadku niewłaściwego postępowania .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z zasilaczem ATX500, który nie włącza się po zwarciu 6-pinowego złącza. Po rozebraniu zasilacza nie zauważył uszkodzeń, ale wentylator nie działa, a słychać piszczenie. Użytkownicy sugerują, aby zasilacz uruchomić z obciążeniem (np. żarówką 12V/15W) oraz sprawdzić elementy prostownika na gałęzi 12V, które mogą być uszkodzone. Wskazano również, że jeśli zwarcie było krótkie, istnieje szansa, że zabezpieczenia zadziałały i zasilacz nie uległ całkowitemu uszkodzeniu. Użytkownik potwierdził, że bezpiecznik jest cały, a model zasilacza to Feel III 500 ATX.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA