logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ATX Feel III 500W nagle się wyłączył...

Michał_17 17 Paź 2008 20:39 3020 9
REKLAMA
  • #1 5641816
    Michał_17
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam
    Posiadam zasilacz Atx Feel III 500W dzisiaj włączam komputer i przy ładowaniu systemu nagle się wyłączył, to odpalam komputer od nowa i tylko wiatrak od procesora się lekko zakręcił i znowu komputer się wyłączył.
    Próbowałem tak, ze 3 razy i cały czas to samo.
    Świeci się tylko włącznik od zasilania na zasilaczu.
    Moje pytanie brzmi czy zasilacz się spalił?
    Mój konfig:
    Cytat:
    Płyta główna Asrock p4vt8
    Procesor 3.0 Ghz HT
    768 ram
    2 dyski po 80 gb
    DVD
    GeForce 6600LE

Prosze o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 5641846
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Proszę podmienić zasilacz i zobaczyć czy komputer uruchomi się poprawnie.
    FEEL III 500W nie są takie złe w gruncie rzeczy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5642022
    Michał_17
    Poziom 10  
    Niestety nie mam innego zasilacza, którego mógłbym podmienić. :/
    Macie jakieś inne propozycje?
  • #5 5642100
    K!lleR
    Poziom 39  
    Jeśli nie podmieni kolega zasilacza, nie będziemy nic wiedzieć. I pod żadnym pozorem niech kolega nie podłącza tego zasilacza do zestawu.
    Tak jak napisał :arrow: Toni proszę uruchomić zasilacz na sucho i sprawdzić napięcia wyjściowe zeń. Miernikiem cyfrowym z dobrą baterią.
  • #6 5642125
    Michał_17
    Poziom 10  
    Niestety nie mam miernika:/
    A co do tego odpalenia zasilacza na sucho, mógłbyś napisać(po swojemu) jak to zrobić bo z tego opisu nie bardzo wiem o co chodzi?
  • #7 5642156
    K!lleR
    Poziom 39  
    Zasilacz należy wymontować z komputera i uruchomić go zwierając masę z PS_ON to znaczy, we wtyczce ATX zasilacza zawrzeć masę (czarny pin) z pinem zielonym. W linku wszystko ma kolega jasno objaśnione.
  • REKLAMA
  • #8 5642612
    Michał_17
    Poziom 10  
    U mnie wszystkie piny są czarne:/
  • #9 5642648
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6413
    Chodziło o kolory przewodów dochodzących do pinów w złączu ATX... tak ciężko się domyślić? W podwieszonym temacie masz to narysowane...

Nie masz innego zasilacza, nie masz miernika, to czego oczekujesz? Nikt Ci telepatycznie nie zdiagnozuje usterki, oddaj komputer do serwisu, tam będą wiedzieli jak to sprawdzić i co wymienić.
  • #10 5642891
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3802
    :arrow: Tym optymistycznym akcentem zakończę ten temat, a komputer należy bezwzględnie oddać do serwisu...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasilaczem ATX Feel III 500W, który nagle wyłączył komputer podczas ładowania systemu, a następnie przy próbie ponownego uruchomienia wentylator procesora tylko lekko się zakręcił, po czym komputer ponownie się wyłączył. Włącznik zasilania na zasilaczu świeci się, ale komputer nie startuje. Wskazano, że konieczna jest wymiana zasilacza na sprawny egzemplarz w celu potwierdzenia usterki. Zalecane jest również uruchomienie zasilacza "na sucho" poprzez zwarcie pinu PS_ON (zielony przewód) z masą (czarny przewód) w wtyczce ATX, aby sprawdzić napięcia wyjściowe miernikiem cyfrowym. Użytkownik nie posiada innego zasilacza ani miernika, dlatego zasugerowano oddanie komputera do serwisu, gdzie możliwa będzie profesjonalna diagnoza i naprawa. Podkreślono, że bez odpowiednich narzędzi i zamiennika zasilacza trudno jednoznacznie zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA