logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie poprawności rozwiązania zadania metodą symboliczną, rozpływ prądów

spwrt 13 Wrz 2016 16:30 1419 3
REKLAMA
  • #1 15929087
    spwrt
    Poziom 7  
    Witam chciałbym, żeby ktoś sprawdził mi czy zadanko jest dobrze zrobione, bo szczerze mówiąc nie wiem czy wgl mozna tak ugryźć to zadanie.
    Załączniki:
    • Sprawdzenie poprawności rozwiązania zadania metodą symboliczną, rozpływ prądów 1.jpg (91.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sprawdzenie poprawności rozwiązania zadania metodą symboliczną, rozpływ prądów 2.jpg (93.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15930263
    2N3866
    Poziom 29  
    Ocena: 108
    A co należało wyliczyć? Jest schemat, dane, ale nie widzę polecenia. To jest ultraprosty układ - 3 elementy bierne, 3 źródła.

Takie zadanie można policzyć dowolną metodą (prądy oczkowe, potencjały węzłowe, superpozycja od indywidualnych źródeł). Zachęcam cię jednak (jak w innym wątku) do:
    :arrow: pracy do samego końca na zmiennych, wyprowadzenia ostatecznego wzoru i dopiero w ostatnim ruchu wstawienia wartości liczbowych - to da kontrolę nad tym, czy końcowy wynik jest poprawny, bo ma sens fizyczny, bądź czy w wyniku błędu dodajemy np. omy do amperów;
    :arrow: rozwiązania układu w sposób ogólny, jak dla prądu stałego - zastąpić te jXL, -jXC, R przez uogólnione impedancje Zn lub admitancje Yn (zależnie od metody, indeksy najlepiej zgodne z indeksami prądów przepływających przez daną impedancję/admitancję) i dopiero na końcu, po uproszczeniu wynikowego wzoru wstawiać konkretne wartości rzeczywiste lub urojone - mniej pisania, mniejsze ryzyko błędu.
  • REKLAMA
  • #3 15930876
    spwrt
    Poziom 7  
    Należy obliczyć prądy J1,J2,J3,J4. Ponoć nie uwzględniłem trzeciego oczka i dlatego jest źle zrobione. Tylko w prawym oczku, nazwijmy go ( J''') jest zrodło prądowe J, jak i kondensator Xc. Więc nie wiem po co mam wyliczać to skoro po wyliczeniu pozostałych dwóch oczek uzyskuje równania pozwalające na obliczenie tego bez pisania równania J'''.
    Więc jeśli było by to równanie potrzebne to jak ono by wyglądało ?
    Nie wiem może się mylę.
  • #4 15931520
    2N3866
    Poziom 29  
    Ocena: 108
    Gałąź z kondensatorem jest gałęzią wspólną dwóch oczek - zatem prąd kondensatora jest superpozycją prądów oczkowych tych dwóch oczek. Przecież prąd źródła SPM J się w węźle rozdziela! On nie przepływa w całości przez C.
REKLAMA