logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak szczegółów w pytaniu – proszę o doprecyzowanie problemu do rozwiązania

doman86 06 Wrz 2006 10:23 1289 5
REKLAMA
  • #1 2992177
    doman86
    Poziom 10  
    jak to rozwiązać
    Załączniki:
    • Brak szczegółów w pytaniu – proszę o doprecyzowanie problemu do rozwiązania bez tytułu.JPG (46.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2992197
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    I3=6mA Ur3=6V

Dodano po 3 [minuty]:

Ur2=6V

Dodano po 2 [minuty]:

I2=3mA,Ib=7mA,Ic=3mA

Dodano po 3 [minuty]:

Do drugiego zadania musiałbym mieć wzór na sinus sumy, a nie mam tablic matematycznych pod ręką:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2992335
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    To ja wobec tego zrobię zadanie 2-gie:
    Po pierwsze działamy na wartościach skutecznych. Jak wynika z rysunku:
    i1=i+i2.

Więc i=i1-i2 więc mamy taki wykres wektorowy: (-i2) oznacza wektor i2 skierowany w drugą stonę.

Z twierdzenia kosinusów:

i²=5²+10²-2•5•10•cos30°=25+100-50√3=125-50√3
    więc
    i=5•√(5-2√3) - to jest wartość skuteczna.

A teraz kąt x:
    (jest to proste do wyliczenia ale amplituda jaka mi wyszła sprawiła że za dużo tu matematyki a za mało elektroniki więc chyba sobie daruję-chyba że gdzieś zrobiłem błąd).
    Autorowi pytania mogę tylko podpowiedzieć że może wyprowadzić prostą porostopadłą z końca wektora i (różowego) do prostej pomocniczej. W ten sposób uzyska trójkąt prostokątny a dalej to z górki.

P.S. zrobię jeszcze jeden dobry uczynek:
    Panie :arrow: don diego oto coś o co Pan pytał: upragnione wzory trygonometryczne
    Pozdrawiam kolegę :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2993650
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Dzięki Panie cackoarek:)
  • REKLAMA
  • #5 3863631
    doman86
    Poziom 10  
    dzieki za pomoc
  • #6 3864296
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    dla obwodu ze schematu 1 należy zauważyć (pierwsze Prawo Kirchhoffa), iż:
    IA = IB + IC, (1), oraz dla narysowanego tam oczka należy napisać wyrażenie wynikające z drugiego Prawa Kirchhoffa:
    E1 + I1•R1 - I3•R3 + E? - I2•R2 = 0, (2), oraz z trzech poniższych równań napisanych na pierwsze Prawo Kirchhoffa wybrać dowolne dwa:
    IA = I1 + I3, (3),
    IB = I1 + I2, (4),
    IC = I3 - I2, (5),
    ponieważ trzecie z nich da się uzyskać, kiedy dowolne dwa podstawić do zależności (1) (proszę sobie to sprawdzić), gdyż tylko dwa z nich są razem z zależnością (1) równaniami niezależnymi.
    Pamiętając (Prawo Ohma), że:
    UR3 = I3•R3,
    mamy do znalezienia cztery niewiadome:
    IB, IC, I2, I3 (niewiadome; UR2 i UR3 są niewiadomymi zamiennymi z I2 i I3) i cztery niezależne równania:
    (1), (2), oraz z (3), (4), (5) dwa, czyli układ jest oznaczony (ilość poszukiwanych niewiadomych, równa jest ilości niezależnych równań), czyli rozwiązanie jest jednoznaczne.
    Wystarczy podstawić wartości liczbowe i rozwiązać.

Pozdrawiam

Dodano po 30 [minuty]:

Witam,
    cackoarek napisał:
    To ja wobec tego zrobię zadanie 2-gie:
    Po pierwsze działamy na wartościach skutecznych. Jak wynika z rysunku:
    i1=i+i2.

Więc i=i1-i2 więc mamy taki wykres wektorowy: (-i2) oznacza wektor i2 skierowany w drugą stonę.

Z twierdzenia kosinusów:

i^2=5^2+10^2-2•5•10•cos30°=25+100-50√3=125-50√3
    więc
    i=5•√(5-2√3) - to jest wartość skuteczna.

A teraz kąt x:
    (jest to proste do wyliczenia ale amplituda jaka mi wyszła sprawiła że za dużo tu matematyki a za mało elektroniki więc chyba sobie daruję-chyba że gdzieś zrobiłem błąd).

wartość skuteczna prądu jest policzona poprawnie.
    W celu znalezienia wartości kąta fazy poczatkowej ψ prądu i należy ponownie skorzystać z twierdzenia kosinusów, dla pokazanego wykresu wskazowego, ale teraz dla kąta X, który jest kątem zewnętrznym trójkąta o znanych już wartościach boków, czyli:
    10^2 = 5^2 + I^2 + 5•I•cosX, następnie podstawić wartość wyliczonego prądu I i dokonać przekształceń w celu znalezienia wartość cosX, a z niego znaleźć wartość 0< X < 90°.
    Należy zauważyć, iż kąt ψ znajduje się tu, w tym przypadku, w trzeciej ćwiartce układu współrzędnych, czyli jest ujemny:
    ψ = -(180° - X).

Ostatecznie: i(t) = √2•I•sin(ω•t + ψ), ale do napisanego wzoru należy podstawić odpowiednie wartości liczbowe.

Zadanie powyższe można też wyliczyć Metodą Sumowania Harmonik (jak wyliczę, to tu pokażę), ale droga do celu jest znacznie dłuższa.

Pozdrawiam
REKLAMA