logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vivaro 2.0 CDI 114kM 2013 - błąd P2263

cartoonrec 14 Wrz 2016 07:30 80802 10
REKLAMA
  • #1 15930205
    cartoonrec
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Klient przyjechał z autkiem które straciło moc, wyświetliło na wyświetlaczu dwa komunikaty:
    - sprawdź wtrysk
    - sprawdź wydech
    Zapalił się Check oraz Stop, Autocom pokazał błąd P2263-dławienie układu turbo.
    Po demontażu turbiny okazało się, że jest sprawna, a od strony wlotowej ciepłej znajduje się dodatkowy element, którym okazała się klapka chłodnicy EGR. Turbina do sprawdzenia, wirnik od strony ciepłej do wymiany, oczywiście chłodnica EGR też. Niestety chłodnica znajduje się z przodu silnika pod przepustnicą połączoną z zaworem EGR. Cały przód do zdjęcia.
    Po wymianie autko jak nowe.
    Pozdrawiam

Zdjęcie urwanej klapki ok. 35mm

Opel Vivaro 2.0 CDI 114kM 2013 - błąd P2263 Opel Vivaro 2.0 CDI 114kM 2013 - błąd P2263
  • REKLAMA
  • #2 19643924
    ArturCegowski
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Witam
    Temat stary, ale mam teraz ten sam problem, dokładnie te same błędy na desce, te same odczyty błędu P2263, tryb awaryjny. Chłodnica EGR była uszkodzona, klapka odpadła i jej nie znalazłem, wszystko złożone i nadal tryb awaryjny. Podmienione zawory sterujące N75 i chyba N18 i MAP sensor, i przewody sprawdzone, i dalej nic. Czy klapka od chłodnicy EGR faktycznie wpadła do turbiny? Gdyż już tylko chyba to zostało, i może Vacuum pompa?
  • REKLAMA
  • #3 19643960
    pioter488
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Sprawdź przepływomierz, przewody podciśnienia i jakie w rzeczywistości jest podciśnienie w układzie próżniowym.
    Opel Vivaro 2.0 CDI 114kM 2013 - błąd P2263 Opel Vivaro 2.0 CDI 114kM 2013 - błąd P2263
  • #4 19646287
    ArturCegowski
    Poziom 6  
    Przewody sprawdzone i to dokładnie, wszystkie zawory, przepływomierz był uszkodzony, już został wymieniony. Kontrolki na desce zniknęły, a na wolnych obrotach silnik pracuje bez błędów nawet jak dodaję gazu. Przy dodaniu gwałtownie gazu w jeździe niestety wpada w tryb awaryjny i znowu te same komunikaty na desce i błąd p2263. Niestety nie da się samochodu rozpędzić, bo od razu tryb awaryjny. I tak myślę, że zrobię pomiary faktycznie turbiny i obstawiam, że padła.
  • #5 19666149
    ArturCegowski
    Poziom 6  
    Witam
    Problem rozwiązany i pierwszy post odpowiada na wszystko. Te same błędy, te same problemy, po wymianie chłodnicy EGR był dalej brak mocy i nie odnalazłem klapki z chłodnicy EGR. Okazało się, że wpadła do turbiny od strony ciepłej, jak koledze w pierwszym poście. Klapka z EGR odnaleziona była w turbinie po stronie ciepłej i blokowała turbinę. U mnie klapka była w trzech częściach, rozpadła się.
    Pozdrawiam
  • #6 20569098
    SabiK
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    U mnie był ten sam problem w Vivaro 2.0 dci. Przy większym obciążeniu pokazywało usterkę wtrysku i sprawdź układ wydechowy. Nr błędu P2263. Okazało się, że linka z gruszki do klapki EGR jest urwana.
  • REKLAMA
  • #7 20788491
    dawidoo1445wuszt
    Poziom 2  
    Panowie, mam ten sam problem, walczę już tydzień.
    Wtryski nowe, turbo po regeneracji, EGR nowy Pierburg, chłodnica EGR nowa, Nissens i cały czas wyświetla podczas przyspieszania p2263.
    Ta urwana klapka ze zdjęcia jest z chłodnicy EGR? Dobrze rozumiem?
  • #8 20788748
    ArturCegowski
    Poziom 6  
    Tak dokładnie z chłodnicy EGR.

Kolego, jeżeli masz starą chłodnicę EGR, sprawdź czy tam jest dalej ta klapka. Jeżeli jej nie ma, to gdzieś musi być. Jeżeli jest dalej na miejscu a turbina po regeneracji, chłodnica EGR jest cała i linka od gruszki cała w EGR, to pewnie jakiś czujnik podciśnienia uszkodzony. Z tego co pamiętam są dwa lub trzy z łatwym dostępem, ale wtedy musisz mieć na podmianę, bo szkoda kasy.
  • #9 20791249
    dawidoo1445wuszt
    Poziom 2  
    Jest w starej chłodnicy ta klapka, ale moja ma 2.5 cm a od kolegi z kilka postów wyżej 3.5 cm. Czujniki już też wszystkie podmieniłem i dalej to samo, ręce opadają.
  • REKLAMA
  • #10 20791601
    ArturCegowski
    Poziom 6  
    Jeżeli jest mniejsza niż u kolegi, to może ten kawałek gdzieś siedzi w przewodach, blokując podciśnienie lub przepływ powietrza. Z drugiej strony, włóż palec do turbiny od strony zimnej, tam jest plastikowa rura, i sprawdź, czy się kręci bez blokowania do przodu i do tyłu (tylko nie przy odpalonym silniku). U mnie niby było ok, ale tak zrobiłem i wtedy poczułem, że czasem coś blokuje wirnik i ociera. Ciężko tam wsadzić palce, ale da się to zrobić bez większej rozbiórki.
  • #11 20797798
    dawidoo1445wuszt
    Poziom 2  
    Temat już ogarnięty, uszkodzony był sterownik silnika 😃

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Klient zgłosił problem z Opel Vivaro 2.0 CDI 114kM z 2013 roku, który stracił moc i wyświetlił błędy P2263, dotyczące dławienia układu turbo oraz komunikaty o sprawdzeniu wtrysku i wydechu. Po demontażu turbiny stwierdzono, że klapka chłodnicy EGR była uszkodzona i wpadła do turbiny, co blokowało jej działanie. Wymiana uszkodzonych elementów, w tym chłodnicy EGR i wirnika turbiny, przywróciła prawidłowe działanie pojazdu. Inni użytkownicy podzielili się podobnymi doświadczeniami, wskazując na różne przyczyny problemu, takie jak uszkodzenia czujników podciśnienia oraz linki EGR. W przypadku dalszych problemów sugerowano sprawdzenie przepływomierza oraz stanu turbiny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA