logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać filmy z plików .CHK na pendrive po skanowaniu w Windows 10?

piszmaile 14 Wrz 2016 11:48 4086 4
REKLAMA
  • #1 15930574
    piszmaile
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam.

Sytuacja wygląda tak:

Nagrałem ważne dla mnie filmy- przełożyłem kartę z aparatu na kompa. Zgrałem dane na pendriva - podłączyłem pena do innego kompa z windows 10 - ten chciał przeskanować pendriva przed używaniem - dałem skanuj - niby wykrył jakiś błąd - dałem napraw. Po naprawie większość plików z i filmami zniknęła z pendriva. Zrobiłem małe dochodzenie i okazuje się że pliki są na pendrive, rozmiarowo ale są inne nazwy i rozszerzenia. Pliki są w folderze Found000 w rozszerzeniu .CHK .

Z tego co wiem to są to pliki które windows odzyskał z pendriva - czemu odzyskał to nie wiem ale chciałbym te pliki przywrócić do życia. Zmieniałem im rozszerzenie na formaty filmów które były nagrane wcześniej ale nic to nie zmieniło. Programy do filmów nie są w stanie odtworzyć plików. Przy próbie odtworzenia pliku w programie MPC pojawia się komunikat "Nie można renderować pliku" .

Próbowałem programu CHK File Recovery - ale program nie rozpoznaje formatu plików (z plików .CHK). Próbowałem także programu unCHK ale także nic to nie dało. Pliki próbowałem odzyskać na kompie który ma windows 7.

Są to ważne dla mnie filmy i chciałbym je odzyskać w miarę możliwymi programami na własnym kompie - nie chcę oddawać pendriva do firm które odzyskują dane bo jest to dla mnie zbyt wysoki koszt.

Proszę o pomoc w tej sprawie. Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 15930604
    conan02

Poziom 30  
    Ocena: 91
    Będzie ciężko, każdy fragment pliku jest zapisywany jako osobny plik .CHK. Teraz będzie problem poukładać te puzzle we właściwej kolejności. Pierwszy segment znajdziesz po sygnaturze w pliku, dalej już będzie problem. Większość formatów MPG jest kompresowana na ostatnim etapie kodowania, więc zawartość to będzie sieczka typu ZIPa. Nie wiem, czy znajdziesz program który pozwoli na symulację renderowania plików z odnajdywaniem następnego segmentu po sumach kontrolnych.
    Konto firmowe:
    Komputer Serwis
    Lwowska 147, Nowy Sącz, 33-300 | Tel.: 602-XXX-XXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #3 15930607
    piszmaile
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    były to pliki .mp4
  • REKLAMA
  • #4 15930615
    conan02

Poziom 30  
    Ocena: 91
    FAT32 czy NTFS? Jaki duży pendrive?
    Konto firmowe:
    Komputer Serwis
    Lwowska 147, Nowy Sącz, 33-300 | Tel.: 602-XXX-XXX (Pokaż)
  • #5 15930759
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    piszmaile napisał:
    przełożyłem kartę z aparatu na kompa. Zgrałem dane na pendriva

Najpierw wykonaj kopie tych nośników przy pomocy USB Image Tool. :idea:

Obraz kopii z pendrive'a otwórz w DMDE i pokaż widok "partycje".

Sam pendrive (na koniec) do analizy -> jak go teraz widzi ChipGenius, Flash Drive Information Extractor :?:
REKLAMA