WItam,
Mam problem z przetwornikiem ADC w procesorze XMEGA.
Wiem, że pojawiły sie na forum krytyczne uwagi dotyczące tego przetwornika w tych procesorach, ale nie wierzę że jest aż tak źle jak u mnie.
Musi to być mój bład , nie wierzę że ATMEL mógł coś takiego wypuścić na rynek.
Mój procesor to ATXMEGA32E5.
Na wejście PA7 ( wejście ADC nr 15) - doprowadzam napięcie ze żródła napięcia stabilizowanego TL431 poprzez dzielnik rezystancyjny wykonany na precyzyjnych rezystorach.
Procesor pobiera napięcie referencyjne z tego źródła referencyjnego.
W temperaturze 53C, napięcie na wejściu procesora wynosi 1.2547V - wynik w ADC wynosi 2228.
A po ochłodzeniu do 15 stopni mam 2243 - przy napieciu 1.2556V.
Czyli napięcie mi się zmieniło o 0,0009V czyli o 0.07% a wynik mi skoczył aż o 0.66%.
Zatem bład tego przetwornika wynosi aż 0.6% !!!.
Czyli mogę się spodziewać przy zmianie temperartury o około 40 stopni skoku o ponad 24 jednostki !
I jeszcze jedno - skoki wskazań przetwornika pojawiają się nie równo.
Najszybciej reaguje procesor na zmiane temperatury w okolicach 20 stopni.
Mam nadzieję, że wina błedu leży po mojej stronie, bo płytke wykonałem , projekt napisałem pod właśnie ten procesor i nie chciałbym zmieniać na coś innego.
Uprzedzę stwierdzenia co do płytki.
Wszystkie kwestie (kondensatory, dławiki, żródła referencyjne, masy analogowej i cyfrowej) są wykonane prawidłowo.
Procesor podczas pomiaru nic innego nie wykonuje, tylko po pomiarze wysyła wynik do PC.
KOnfiguracja ADC wygląda następująco:
Wejście pomiarowe mam zdefiniowane tak:
A pomiar odbywa się w takiej funkcji:
Mam problem z przetwornikiem ADC w procesorze XMEGA.
Wiem, że pojawiły sie na forum krytyczne uwagi dotyczące tego przetwornika w tych procesorach, ale nie wierzę że jest aż tak źle jak u mnie.
Musi to być mój bład , nie wierzę że ATMEL mógł coś takiego wypuścić na rynek.
Mój procesor to ATXMEGA32E5.
Na wejście PA7 ( wejście ADC nr 15) - doprowadzam napięcie ze żródła napięcia stabilizowanego TL431 poprzez dzielnik rezystancyjny wykonany na precyzyjnych rezystorach.
Procesor pobiera napięcie referencyjne z tego źródła referencyjnego.
W temperaturze 53C, napięcie na wejściu procesora wynosi 1.2547V - wynik w ADC wynosi 2228.
A po ochłodzeniu do 15 stopni mam 2243 - przy napieciu 1.2556V.
Czyli napięcie mi się zmieniło o 0,0009V czyli o 0.07% a wynik mi skoczył aż o 0.66%.
Zatem bład tego przetwornika wynosi aż 0.6% !!!.
Czyli mogę się spodziewać przy zmianie temperartury o około 40 stopni skoku o ponad 24 jednostki !
I jeszcze jedno - skoki wskazań przetwornika pojawiają się nie równo.
Najszybciej reaguje procesor na zmiane temperatury w okolicach 20 stopni.
Mam nadzieję, że wina błedu leży po mojej stronie, bo płytke wykonałem , projekt napisałem pod właśnie ten procesor i nie chciałbym zmieniać na coś innego.
Uprzedzę stwierdzenia co do płytki.
Wszystkie kwestie (kondensatory, dławiki, żródła referencyjne, masy analogowej i cyfrowej) są wykonane prawidłowo.
Procesor podczas pomiaru nic innego nie wykonuje, tylko po pomiarze wysyła wynik do PC.
KOnfiguracja ADC wygląda następująco:
Kod: C / C++
Wejście pomiarowe mam zdefiniowane tak:
A pomiar odbywa się w takiej funkcji: