logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai i30 1.4 16V 109Ps 2009 - trudności z odpalaniem po dłuższym postoju

wawrzek36 15 Wrz 2016 22:34 10941 6
REKLAMA
  • #1 15934113
    wawrzek36
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Czesc. Mam problem z moim Hyundai i 30. Mianowicie gdy pozostawie auto na okolo 8 godzin ma pozniej problem z odpaleniem tj kreci i nie chce zapalic cofam kluczyk za drugim razem odpali ale nie wkreca sie na obroty okolo 500 obr/min znowu cofam kluczyk i zapalam jeszcze raz po czym auto odpali i chodzi rowno ale jesli chce ruszyc szybko to tak jak by sie dlusil i zapala sie Chech tylko po nacisnieciu gazu popusci sie noge z gazu i Check gasnie dolozy znowu swieci i tak przez okolo 1 minute. Dodam iz komputer nie zarejestowal zadnego bledu i zostalo wymienione w nim mianowicie
    Swiece
    Kapletny rozrzad tj lancuch napinacz slizgi wariator i przestawiacz kata wymieniony olej zmieniony filtr powietrza wymieniona pompka paliwa i filtr paliwa. Zmierzone cisnienie na tlokach prawidlowe
    Silnik 1.4 16v
    109 Ps
    5 skrzynia
    2009 rok
    Auto .a przejechane 173230
    Prosze o pomoc uciazliwe sie to staje niby wmiare mlode auto a jak nie chce odpalic to dziwne az
  • REKLAMA
  • #2 15934156
    rob4028
    Poziom 25  
    Ocena: 472
    wawrzek36 napisał:
    jesli chce ruszyc szybko to tak jak by sie dlusil i zapala sie Chech tylko po nacisnieciu gazu popusci sie noge z gazu i Check gasnie dolozy znowu swieci i tak przez okolo 1 minute.

To w końcu jest ten błąd , czy nie ?
    Sprawdź ten samochód testerem , który odczytuje DTC historyczne , bo kody usterek są na pewno zapisane, twój tester niezbyt dobrze komunikuje się z Hyundai-em

wawrzek36 napisał:
    Dodam iz komputer nie zarejestowal zadnego bledu i zostalo wymienione w nim mianowicie
    Swiece
    Kapletny rozrzad tj lancuch napinacz slizgi wariator i przestawiacz kata wymieniony olej zmieniony filtr powietrza wymieniona pompka paliwa i filtr paliwa.

Mam rozumieć ,że te wszystkie rzeczy wymieniłeś z powodu tych niedomagań ?
  • REKLAMA
  • #3 15934171
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3404
    rob4028 napisał:
    ]
    Mam rozumieć ,że te wszystkie rzeczy wymieniłeś z powodu tych niedomagań ?

No i co się dziwisz, mechanior (typowy wymieniacz) trafił frajera którego można skubać do woli.

Człowieku jedź do warsztatu który dysponuje G-scan'em i po problemie.
  • REKLAMA
  • #4 15934177
    rob4028
    Poziom 25  
    Ocena: 472
    Aleksander_01 napisał:
    No i co się dziwisz, mechanior (typowy wymieniacz) trafił frajera którego można skubać do woli.

Coś w tym jest.......:cry::cry:
  • #5 15938722
    wawrzek36
    Poziom 2  
    Na początku auto ma przejechane 173 tys według książki serwisowej wymiana rozrządu przy przebiegu 150 tys. A po drugie wariatów i przestawiać został zmieniony ponieważ nie przedstawiał kąta. Sprawdzane było na programie Autocom Delphi nieznane się dokładnie czy on jest dobry.
  • REKLAMA
  • #6 15948676
    wawrzek36
    Poziom 2  
    Byłem dziś w serwisie hyundai. Sprawdzone zostały błędy. I okazało die że ECU nic nie zarejestrowało. Pan powiedział że nie kiedy błąd nie stały nie jest zapisywany jeśli nie jest na pulpicie ciągle powyżej 1 minuty. Koszt 100 zł i wymiana świecie dodatkowo nie pomogło. Kazali zostawić na 1 tydz niestety nie zostawiłem potrzebuje auto do jazdy na co dzień do pracy
  • #7 21300810
    therou07
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam kolego, jak zakończyła się naprawa twojego Hyundaia? Mam podobną usterkę i nie mogę znaleźć przyczyny. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Hyundai i30 1.4 16V 109Ps z 2009 roku, który ma trudności z uruchomieniem po dłuższym postoju. Po około 8 godzinach auto nie odpala, kręci, ale nie zapala. Po kilku próbach silnik w końcu odpala, ale nie wkręca się na obroty powyżej 500 obr/min. Użytkownik wymienił świece, rozrząd, olej, filtr powietrza oraz pompę paliwa, a ciśnienie na tłokach jest prawidłowe. W serwisie Hyundai nie zarejestrowano żadnych błędów, co sugeruje, że problem może być sporadyczny. Użytkownik poszukuje dalszej pomocy w rozwiązaniu tej usterki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA