logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VisualBasic6 - Jak zapisać i przywrócić ustawienia formy oraz zmienić ikonę exe?

KJ 08 Lip 2005 02:02 935 2
REKLAMA
  • #1 1637970
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Witam. Od kiedy piszę programy w VB pojawia się wiele pytań na które brak odpowiedzi. Postanowiłem więc założyć jeden temat w którym będę je zadawał zamiast za każdym razem zakładać nowy. Wydaje mi się że coś takiego przyda się też innym użytkownikom forum.

Czy istnieje w tym języku możliwość zapisania wartości wszystkich elementów formy typu checkboxy, textboxy suwaki i inne odpowiadające za konfigurację za pomocom jednego plecenia do pliku aby po ponownym odpaleniu ustawienia te zostały przywrócone ? Można to w prawdzie zrobić na piechotę logując przy zmianie wartość każdego elementu do pliku a przy starcie odczytywać i ustawiać wartości elementów ale to rozwiązanie ma więcej wad niż zalet :(

W jaki sposób mogę ustawić własną lub inną niż standardowa ikonę dla pliku exe szukałem tego w bardzo wielu miejscach i na różnych forach i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Nie może to być aż tak trudne że nikt tego nigdy nie robił, prędzej jest tak łatwe że nigdy nikt nie miał potrzeby o to pytać :)

Czy jest jakieś polecenie które zwraca ścieżkę do pliku exe programu ? Było by to bardzo pomocne.

Kolejna sprawa jak zablokować możliwość zmiany rozmiaru formy gotowego programu ?
  • REKLAMA
  • #2 1637984
    Bartek_Wosik
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    1. Zmiana ikony:
    Mając otwarty projekt ikonę możesz dodać do obiektu (formy) w jego właściwościach (Properties) -> Ikon
    Wyboru ikony która bedzie przyporządkowana do głównej formy w programie dokonujesz we właściwościach projektu np. w Project 1 Properties w zakładce "Make" masz do wyboru ikony uzyte w projekcie. W tym miejscu wybierasz ikone która będzie główną ikona programu.

2. Zmiana rozmiarów formy:
    W properties formy której ma to dotyczyć Zmieniasz właściwość "Border style" ze standardowej 2-sizable na na przykład 1-fixed single

Wiele informacji na te i inne pytania znajdziesz na stronie: http://vb4all.canpol.pl/

Pozdrawiam, Bartek
  • #3 1638143
    sivex
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Jezeli odpowiedzi na wiele pytan jest pelno na stronach internetowych to po co odpowiadac na takie pytania :)
    Poszperaj w sieci, poglowkuj a na koncu pytaj.
    Na stronie ,ktora podal Ci Bartek jest kurs ktory mozesz sobie pobrac w calosci i rozpakowac na dysku. Jest on bardzo przydatny.

Dostal bys w nim rowniez odpowiedz na pytania ktore zadales na poczatku.
    Poza tym proponuje podpatrywanie innych kodow zrodlowych dostepnych w sieci.

pozdro
REKLAMA