logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NTW202INV spawarka inwertorowa - nie załącza się

pajpy 17 Wrz 2016 01:41 2007 6
REKLAMA
  • #1 15936186
    pajpy
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Spawarka nie daje się załączyć. Czasem na chwilę coś "pstryknie" i na chwilkę zadziałają wentylatorki i wydaje się, że zaskoczyła a za moment znów cisza i długo długo nic. Przeczytałem posty, otworzyłem i sprawdziłem elementy, ale nie znalazłem jeszcze nic uszkodzonego. Nie wiem co i gdzie dalej szukać. Może ktoś poradzi i podpowie...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15936387
    pajpy
    Poziom 2  
    tak,tak czytałem rezystor 51 ohm ok, napięcie do mostka dochodzi...
  • REKLAMA
  • #4 15938130
    pajpy
    Poziom 2  
    Teraz wiem że napięcie do mostka dochodzi ale przez ten rezystor rozruchowy który się grzeje bo nie załącza się ten przekaźnik który go powinien zewrzeć. Ale skąd przekaźnik jest sterowany to już pewnie bez schematu nie rozeznam?!?!? Co powinienem teraz sprawdzić?
  • #5 15938345
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 477
    A do czego.... schemat?
    Wydłub płytkę na której zainstalowany jest ów przekaźnik i.... po ścieżkach, po ścieżkach... To prosty układ zawierający góra kilkanaście elementów...
  • REKLAMA
  • #6 15938462
    UL7855
    Poziom 23  
    Ocena: 173
    Schemat podobny dostałeś w linku, w czym problem?
  • #7 15938532
    pajpy
    Poziom 2  
    Tutaj nie ma takiej oddzielnej płytki z przekaźnikiem aby ją można wydłubać. Wszystkie elementy na płycie głównej jak na na foto
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3225455.html
    Schemat....no cóż podobny ale soft-start inaczej rozwiązany.

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

Wydaje mi się, że jestem blisko znalezienia braku działania soft-startu ale jeszcze nic. 8 elementów wydaje się być sprawne (3 diody, 1 rezystor, 2 konden w tym 1 elektrolit 20 uF, 1 tranzystor? (S9013 H 331 na nim pisze). Ten przekaźnik (soft-startu) na 12V z zewnętrznego zasilacza chwyta i załącza dwa wentylatorki przy braku zasilania spawarki. Może wylutować przekaźnik i zobaczyć pod nim ścieżki jeszcze

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z spawarką inwertorową NTW202INV, która nie uruchamia się. Po wstępnych sprawdzeniach, stwierdził, że napięcie dochodzi do mostka prostowniczego, ale przekaźnik rozruchowy nie załącza się, co powoduje, że urządzenie nie działa. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie schematu układu oraz elementów na płycie głównej, w tym przekaźnika i komponentów związanych z soft-startem. Użytkownik zidentyfikował kilka sprawnych elementów, ale nadal poszukuje przyczyny braku działania przekaźnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA