logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy uszkodzony port LPT powoduje błędne wydruki na oki B4250?

krykiet 08 Lip 2005 08:47 2257 9
REKLAMA
  • #1 1638106
    krykiet
    Poziom 11  
    Mam drobny problem z drukarka laserowa oki B4250. Podczas drukowania dokumentów drukarka najpierw drukuje strone z "krzaczkami" a potem bez problemu wlasciwy dokument. Niby nic ale jesli chodzi o zuzycie kartek to wzroslo dwukrotnie. Przy podpieciu do innego kompa drukarka ta zachowywala sie normalnie(drukowala tylko dokumenty bez strony z krzakami) natomiast inne drukarki(niekoniecznie oki) podpiete do tego kompa zachowywaly sie podobnie co eliminuje kwestie sterowników. Drukarka jest podpieta do portu LPT. Czy moze to byc wina uszkodzonego portu ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1644880
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Moze to byc wina LPT lub kabelka. Sprobuj (po podmianie kabla CENTRONICS) ustawic rozne tryby pracy portu LPT i sprawdz co sie bedzie dzialo.
  • #3 3493962
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 200
    witam
    mam pytanie w związku z ta drukarką otóż u mnie w pracy w finansówce kobietka ma taką drukarkę lecz ma problem z nią gdyż zawsze gdy ma do drukowania większą ilość dokumentów to po każdej wydrukowanej stronie musi zerować licznik bo inaczej nie pójdzie dalej jest to strasznie upierdliwe a w ustawieniach nic tam nie widze aby można było coś przestawić.... w czym tkwi problem w sterowniku czy w drukarce????
  • REKLAMA
  • #4 3494710
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    :) pewnie jest alert o wymianie bębna. Tylko jak znam życie nie jest zainstalowany monitor statusu drukarki (drukarka nie ma wyświetlacza i do komunikowania się z nią potrzebny jest ten program, sterownik to nie wszystko). Zainstaluj monitor statusu reszta -> instrukcja obsługi rozdział o wymianie materiałów eksploatacyjnych.

Ps. Tylko proszę nie pytaj skąd wziąć monitor statusu albo manual.
  • #5 3495536
    agatorn
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    gracus7 napisał:
    witam
    po każdej wydrukowanej stronie musi zerować licznik bo inaczej nie pójdzie dalej jest to strasznie upierdliwe

Co to znaczy "zerować licznik"?
  • #6 3518453
    gracus7
    Poziom 26  
    ok mam ten monitor ale jeszcze nie instalowałem bo nie byłem w pracy. jednak interesuje mnie jak można wyłączyć ten komunikat (który mówi o skasowaniu licznika i wymianie bębna) nie wymieniająć bębna bo drukarka jeszcze super drukuje.... czy w tym monitorze jest taka możliwość????
  • REKLAMA
  • #7 3519851
    agatorn
    Poziom 19  
    gracus7 napisał:
    jednak interesuje mnie jak można wyłączyć ten komunikat (który mówi o skasowaniu licznika i wymianie bębna) nie wymieniająć bębna bo drukarka jeszcze super drukuje.... czy w tym monitorze jest taka możliwość????

Oczywiście, masz taką mozliwość (po to m.in. ten soft, by użytkownik mógł zresetowac licznik po wymianie bebna), ale musisz pamiętać że w ten sposób stracisz kontrolę nad rzeczywistym przebiegiem bębna. Monitor statusu pokazuje procentowe zużycie, a nie liczbę obrotów czy wydrukowanych stron. Poza tym, jeśli drukarka jest na gwarancji, to na Twoim miejscu nie robiłbym tego. Jeśli na skutek zatarcia bębna zostanie uszkodzona drukarka, może Ci zostać odebrana gwarancja.
  • #8 3519879
    gracus7
    Poziom 26  
    drukarka stoi w firmie więc problemu nie ma ale pytanko czy może zatrzeć się bęben nadal drukując ładny wydruk?? chyba nie! to obsługuje kobieta i jak zacznie słabo drukować to wymieni bęben i po problemie chodzi tylko o to że jeszcze super drukuje a wywala komunikat a nikt tam nie będzie proszku dosypywał czy cos takiego.....
  • REKLAMA
  • #9 3520014
    agatorn
    Poziom 19  
    gracus7 napisał:
    pytanko czy może zatrzeć się bęben nadal drukując ładny wydruk??

Ja nie wnikam w to, czy może, czy nie. Producent tak to określił i jest to pewna średnia. Tyle obrotów bębna średnio daje takie procentowe zużycie widoczne przy wydruku setup-u z monitora. Co nie oznacza, że bęben nie pochodzi jeszcze trochę ładnie drukując. To również nie musi oznaczać, że bęben wytrzyma dokładnie tyle, bo jeden klient drukuje tak, drugi inaczej (stopień zaczernienia, ilość stron itp). Jako użytkownik musisz mieć świadomość, że gwarancja obejmuje sytuacje, gdy postępujesz zgodnie z jej warunkami. Ja tylko uprzedzam, co Cię może czekać jeśli... , i jeśli drukarka jest na gwarancji. A te drukarki ciągle są sprzedawane, więc ta może być na gwarancji.
  • #10 3520042
    gracus7
    Poziom 26  
    wielkie dzięki bardzo mi pomogłeś agatorn
    jeszcze raz dziękuję wszystkim temat uważam za zamknięty

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarką laserową Oki B4250 polega na drukowaniu pierwszej strony z "krzaczkami", co powoduje podwójne zużycie papieru. Drukarka podłączona do portu LPT działa poprawnie na innym komputerze, natomiast inne drukarki podłączone do tego samego portu LPT zachowują się podobnie, co sugeruje uszkodzenie portu LPT lub kabla. Zaleca się wymianę kabla CENTRONICS oraz testowanie różnych trybów pracy portu LPT. W dyskusji pojawił się również temat komunikatów o konieczności zerowania licznika bębna w drukarce Oki B4250, które mogą być wyświetlane przez monitor statusu drukarki. Monitor ten pozwala na resetowanie licznika zużycia bębna, jednak resetowanie bez wymiany bębna może skutkować utratą gwarancji i brakiem kontroli nad rzeczywistym stanem eksploatacji bębna. Wymiana bębna powinna nastąpić, gdy jakość wydruku zacznie się pogarszać, mimo że komunikat może pojawiać się wcześniej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA