logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala slican - Czy można mieć CLIP z innego numeru niż jest wykona rozmowa?

chaos 17 Wrz 2016 12:14 2289 13
REKLAMA
  • #1 15936594
    chaos

Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam
    Pytanie jak w temacie. Chodzi o numer prezentowany "na mieście".
    Translacje tą, którą chcę się prezentować mam w liście wiązek.
    Połączenia są wykonywane za pomącą linii analogowych i kart GSM w centrali.
    Numer, którym chcę się prezentować jest w playu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15937442
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    chaos napisał:

...Połączenia są wykonywane za pomącą linii analogowych i kart GSM w centrali...

Nie da się. Jeżeli połączenie jest realizowane przez łącze analogowe, to prezentuje się własnym numerem przyznanym przez operatora. To samo z łączami GSM.
  • #3 15938710
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 15939019
    chaos

Poziom 12  
    Dziękuje za odpowiedzi.
    A żeby operator GSM zmienił numer to co powinienem zrobić? Na infolinii udzielą mi wyjaśnień?
  • #5 15939072
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 15939201
    chaos

Poziom 12  
    Tego się spodziewałem że infolinia tu nie pomoże.
    Czyli mówisz że to nie takie łatwe. Jakieś naprawdę poważne uzasadnienia trzeba mieć czy tylko kupę biurokratycznych dokumentów trzeba napisać?

A taki mam pomysł - jak bym na karcie z numerem, którym chcę prezentować się na mieście ustawił bezwarunkowe przekierowywanie wszystkich połączeń na inny numer a za pomocą tej translacji z ustawionym przekierowaniem wykonywał bym tylko połączenia wychodzące to czy czas łączenia połączenia przychodzącego był by dużo dłuższy niż by miał dzwonić telefon bez przekierowania?
  • #7 15939422
    Zutket
    Poziom 36  
    chaos napisał:
    A taki mam pomysł - jak bym na karcie z numerem, którym chcę prezentować się na mieście ustawił bezwarunkowe przekierowywanie wszystkich połączeń na inny numer a za pomocą tej translacji z ustawionym przekierowaniem wykonywał bym tylko połączenia wychodzące to czy czas łączenia połączenia przychodzącego był by dużo dłuższy niż by miał dzwonić telefon bez przekierowania?

Jeżeli przekierowanie ustawisz u operatora, to czas połączenia przychodzącego jest taki sam.
    R-MIK napisał:
    Na Analogu i GSM też, ale nr zmieniał będzie operator.

Ciekawe jak zmusisz operatora aby Ci podstawił numer abonenta innego i to jeszcze obcego operatora? Jak to sobie wyobrażasz, że dzwoniąc na policję będziesz się prezentował numerem sąsiada?
    R-MIK napisał:
    Tak na ISDN i VoIP jeśli chce się ów nr zmieniać.

Tak, można ale tylko na ISDN i to tylko w przyznanym zakresie numeracji DDI.
  • REKLAMA
  • #8 15939433
    chaos

Poziom 12  
    Mam możliwość w telefonie włączenia przekierowań na numerze (raczej u operatora to się przestawia). Na razie tak ustawiłem jak pisałem powyżej.

Jeśli chodzi o to że te numery, które mam są właściwie od jednego operatora. Wszystkie są zarejestrowane na tą samą firmę. Jeśli operator ma taką możliwość aby ustawić innego klipa to mógł bym tą potrzebę uzasadnić. Tylko czy to kwestia samego uzasadnienia czy ogólnie jest to niemożliwe do załatwienia u operatorów gsm.
  • #9 15939458
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 15939536
    Zutket
    Poziom 36  
    R-MIK napisał:
    I tu się mylisz. A np. łącze SS7? Centrala robi przekierowanie i jaki nr pokazuje się? Centrali czy osoby z przekierowania?
    Ja dowolną prezentację miałem na trunku VoIP WIĘC SIĘ DA! Tak samo jak pokazywać nr zastrzeżony.

Nie mylę się.
    Jeżeli kolega chaos ma doprowadzony trakt siódemkowy, to zgoda, ale o ile się nie mylę, to na centralce ma łącza analogowe i GSM, więc nie ma co mu mieszać w głowie. "Siódemka" nie schodzi na poziom central abonenckich, poza jednym wyjątkiem, ale tam centrale pracują na prawach operatora.
    Co do przełamania numeru podczas połączenia przychodzącego, to zainteresowani wiedzą, jacy abonenci to mogą robić i robią i też nie ma co mu mieszać w głowie, bo takiej zgody nie dostanie.
  • #11 15939583
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 16844779
    sdd
    Poziom 19  
    Ocena: 89
    Są operatorzy voipowi, którzy umożliwiają podstawienie jako CIDa dowolnego numeru, który potrafimy odebrać. Wygląda to tak, że wpisujemy numer, jaki chcielibyśmy mieć do dyspozycji i system go autoryzuje dzwoniąc na niego i podając głosowo czterocyfrowy kod. Gdy kod się zgadza, możemy ustawić ten numer jako wychodzący CID. Nie wiem, jak to długo pociągnie, bo wydaje mi się to balansowaniem na granicy i daje spore pole do nadużyć.

Na PW mogę podać namiary na operatora.
  • #13 16844817
    chaos

Poziom 12  
    voip nie za bardzo mnie interesuje. Nie mam odpowiedniego łącza.
  • #14 16845591
    es2
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    sdd napisał:
    Są operatorzy voipowi, którzy umożliwiają podstawienie jako CIDa dowolnego numeru, który potrafimy odebrać. Wygląda to tak, że wpisujemy numer, jaki chcielibyśmy mieć do dyspozycji i system go autoryzuje dzwoniąc na niego i podając głosowo czterocyfrowy kod

Ja to mam ale bez kodu. W ruchu wychodzącym mogę wpisać (prawie) co zechcę. Kiedyś dowolny nr, teraz nr fizycznie musi istnieć (przynajmniej jeśli chodzi o nr PL. To jest fajny "bajer" dla VOiP-owego łącza backup dla nr DDI. Czy wychodze ISDN czy VoIP, pokazuje się nr DDI.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię możliwości prezentacji innego numeru (CLIP) podczas połączeń realizowanych przez centralę analogową i GSM. Użytkownicy wskazali, że w przypadku łączy analogowych i GSM nie ma możliwości zmiany prezentowanego numeru, ponieważ operator przypisuje numer do połączenia. Zmiana numeru prezentowanego jest możliwa na łączach ISDN i VoIP, gdzie operatorzy mogą umożliwić taką funkcjonalność. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami związanymi z przekierowaniem połączeń oraz trudnościami w uzyskaniu zgody operatora na zmianę prezentacji numeru. Wskazano również na techniczne możliwości, które mogą być dostępne u niektórych operatorów VoIP, gdzie można ustawić dowolny numer jako CID, jednak wymaga to autoryzacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA